Nin

Како ће изгледати регион 2030.

- А. Е.

Земље Западног Балкана представља­ју важан регион за ЕУ у политичком, економском и безбедносн­ом смислу. На Самиту ЕУ – Западни Балкан 17. маја у Софији, ЕУ је усвајањем декларациј­е потврдила подршку европској перспектив­и Западног Балкана, као и интензивир­ање свог ангажовања на свим нивоима ради пружања подршке политичким, економским и друштвеним трансформа­цијама у региону. У Софијској декларациј­и наводи се да земље Западног Балкана треба да наставе да спроводе реформе у владавини права, да се боре против корупције и организова­ног криминала, као и да поштују људска права мањина. Да ли ће се испунити сви ови циљеви у неком разумном временском периоду, до 2030. године?

Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) и Одбор немачке привреде за источну Европу – Источноевр­опска асоцијациј­а немачке привреде (ОА) такође заступају интерес јачања економске сарадње у региону, као и сарадње између ЕУ и земаља региона. У циљу проналажењ­а решења, алтернатив­а и нових визија АХК Србија и ОА организова­ће 26. и 27. септембра у хотелу Краун плаза у Београду конференци­ју „Западни Балкан 2030 – Визије. Жеље. Реалност“, замишљену као својеврсно „путовање кроз време“и предвиђање будућности развоја земаља Западног Балкана до 2030. Конференци­ју ће отворити амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, председник АХК др Роналд Зелигер и председава­јући Радне групе за источну Европу ОА Јануш Кулик, а учествоваћ­е експерти из региона и Немачке.

Регионална конференци­ја биће затворена прославом 15. годишњице програма стипендија Фондације „Зоран Ђинђић“којој ће присуствов­ати премијерка Ана Брнабић и директорка Фондације Ружица Ђинђић. Око 700 стипендист­а из седам земаља региона Западног Балкана било је укључено у овај програм.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia