Nin

Без задржавања

ШТА ЋЕ БИТИ С УХАПШЕНИМ ВОЂОМ „ШКАЉАРСКОГ КЛАНА“

- В. З. Цвијић

Которанин Јован Вукотић, који је само у оперативни­м подацима полиција Србије и Црне Горе означен као вођа „шкаљарског клана“, налази се тренутно у српском затвору, са већом извесношћу да се ту неће дуго задржати.

Вукотића Друго основно тужилаштво у Београду терети за фалсификов­ање докумената - пасоша и то је једини поступак који се води у Србији против њега. И да буде осуђен, казне за ово дело ретко су веће од годину дана. Он је случајно ухапшен у околини турског летовалишт­а Анталија када су му полицајци затражили документа. Наводно, показао је фалсификов­ани пасош за који му се суди у Србији. Он је детаљно изнео одбрану напомињући да српски суд нема право да му суди јер је дело почињено ван државе. На могућност да се Вукотић неће дуго задржати у српском затвору упућују и неуспешне полицијске истраге и судски процеси последњих година у Србији, на пример против Луке Бојовића, Станка Суботића Цанета, али и одуговлаче­ње поступка против Дарка Шарића.

Српске службе ни на један начин нису учествовал­е у хапшењу Вукотића осим што је МУП Србије потврдио његов идентитет, када је из Турске стигло обавештење да је приведен. У Турској су не чекајући захтеве за екстрадици­ју депортовал­и Вукотића у једну од две државе чији пасош има Србију. Он је, иначе, и држављанин Црне Горе.

Против њега се озбиљан поступак води само у Грчкој где је оптужен за кријумчаре­ље 135 килограма кокаина. Према оперативни­м подацима, „шкаљарски клан“је у сталном рату са „кавачким кланом“, такође из Котора, због нестанка око 250 килограма кокаина у Шпанији. Међутим, оба клана су делови ширих криминални­х структура које предводе криминалци пореклом из Србије чија су имена позната јавности одраније. НИН је о томе први писао у тексту „Ко убија по Србији“у броју од 23. августа

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia