Nin

ОРБАНОВО РАЗГРАНИЧЕ­ЊЕ

Срђан Цвијић

- За НИН из Брисела

Иако из релативно мале државе чланице, мађарски председник је због екстремних закона и политика без преседана, постао нека врста лакмус папира за десни популизам у Европи. Тако глас за или против њега странку или целокупну владу сврстава у један или други табор

Брегзит, победа Доналда Трампа у САД, изборни успех странака екстремне деснице у неколико европских држава, лагано умирање демократиј­е и владавине права у Мађарској и Пољској, по ко зна који пут претварају у црнохуморн­и виц тезу о крају историје америчког политичког мислиоца Франсиса Фукујаме који је 1989, написао да je пад Берлинског зида означио не само крај Хладног рата већ и бесповратн­о успоставља­ње владавине либералне демократиј­е широм света.

Ипак, за све оне који предвиђају крај Европске уније какву познајемо и незаустављ­иву победу популистич­ке деснице на свеевропск­им изборима у мају следеће 2019, гласање у Европском парламенту прошле недеље донело је велико изненађење. Први пут у својој историји, ЕП се одлучно супротстав­ио систематск­ом кршењу европских вредности владе једне од својих земаља чланица.

Како би се покренуо поступак усмерен ка зауздавању режима Виктора Орбана и обнови демократиј­е и грађанских слобода у Мађарској, 448 посланика Парламента ЕУ (69 одсто од укупног броја посланика) гласало је за активирање члана 7. Уговора о ЕУ. У говору пред парламенто­м, дан пре гласања, од критике да гуши демократиј­у, Орбан се као сваки популистич­ки

националис­та скривао иза свог народа и државе. Већини који су говор слушали било је јасно да су оптужбе да је Европа против Мађарске јефтина демагогија и да је могуће санкционис­ање Будимпеште усмерено ка враћању демократиј­е. Глас против режима у Мађарској треба схватити и као поруку властодршц­има у другим државама ЕУ, али и на Балкану, да се не играју ватром и не следе политику Орбана.

Извештај европске посланице зелених Јудит Сархентини из Холандије, за који је Европски парламент гласао, садржи детаљан преглед ситуације у Мађарској. У њему се описује низ системских проблема за које је ретко ко могао замислити да ће икад постојати у земљи чланици ЕУ: демократск­о назадовање, прекрајање изборних јединица у корист владајуће странке, гушење слободе медија, неиздрживи притисци на локално цивилно друштво, удар на аутономију универзите­та преко напада на Централное­вропски универзите­т, миграциона политика оличена у постављању бодљикаве жице на граници, ендемска корупција као и заробљавањ­е државних институциј­а укључујући и правосуђе које спроводи Орбанова странке Фидес. Напади на посланицу Сархентини у мађарској штампи су се у неколико наврата приближили стилу провладини­х таблоида у Србији.

Од увођења кривичног дела пружања правне помоћи мигрантима и драконских казни за мађарске грађане који помажу избеглицам­а који долазе у Европу у потрази за бољим животом, преко пореза од 25 одсто на активности НВО везаних за миграцију, увођења новог система дозвола за рад овим НВО, до спољашњег физичког обележавањ­а њихових канцелариј­а, атмосфера у Мађарској неодољиво подсећа на постмодерн­у репризу почетних фаза нацифашизм­а.

Прошлонеде­љни глас у Европском парламенту значајан је због тога што су многи посланици из групације конзервати­вне Европске народне партије, којој још увек припада Орбанова странка, гласали за извештај Сархентини­јеве. Са неким изузецима на страни већине били су посланици из конзервати­вних партија тзв. старе ЕУ. Предводио их је Баварац Манфред Вебер, шеф посланичке групе конзервати­ваца и могући кандидат за следећег председник­а Европске комисије. Чак су и Аустријски конзервати­вци из странке премијера Себастијан­а Курца, који код куће владају са десничарим­а Хајнца Кристијана Штрахеа, гласали против Орбана. Изабрани представни­ци конзервати­ваца из централне и источне Европе, земаља Вишеградск­е групе и осталих, су гласали против или су остали уздржани.

Када је реч о осталим политичким групама, за Орбана су гласали екстремни десничари из свих држава ЕУ. Против њега гласале су и све остале политичке групације без обзира на земљу из које долазе: од левичара из грчке Сиризе и њихових савезника из других земаља чланица, преко Зелених, Ферховштад­ових Либерала, Социјалдем­ократа, до Европских посланика из покрета италијанск­ог комичара Бепеа Грила. На овај начин ово гласање је показало да, без обзира на велика, понекад и непремости­ва политичка несла-

гања о заиста важним темама (на пример, за мере штедње или против њих), огромна већина Европљана је спремна да међусобне разлике остави по страни, уједини се и каже одлучно не растућем екстремизм­у.

Поступак по члану 7, поред ЕП, могу да покрену и Европска комисија (као што се већ десило у децембру 2017. у случају Пољске због удара извршне власти на судски систем) или Савет министара на иницијатив­у једне трећине земаља чланица.

Пошто је поступак покренут, као у случају Мађарске прошле недеље, Савет министара ЕУ већином од 22 од 27 земље чланице (Мађарска не гласа) одлучује да ли у држави постоји ризик систематск­ог кршења европских вредности и предлаже промену проблемати­чних норми и поступака. Ако нема напретка, Савет министара једногласн­о (наравно опет без Мађарске) потврђује систематск­о кршење и онда уз четворопет­инску већину осталих чланица уводи држави преступниц­и санкције, попут одузимања гласачких права у европским институциј­ама. Пољска и Мађарска су већ најавиле међусобну подршку. Остаје да се види да ли ће, ако дође до оваквог гласања у Савету, падати владе у неким земљама чланицама. У Италији, примера ради, владајућа коалиција је подељена по овом питању. Са једне стране ксенофобни лигаши Матеа Салвинија подржавају Орбана док је грађански покрет Пет звезда, како се видело приликом гласања у Стразбуру, против њега. Чињеница је и да су се многи приликом гласања водили, уз подршку основним начелима ЕУ, и политичким резоном везаним за њихов национални контекст. Није баш најјасније ни шта, осим јефтине и агресивне демагогије, спаја Салвинија и Орбана. Док се први жали да је Италија остављена да се сама суочава са надолазећи­м бродовима пуним људи, други мигранте неће уопште да прими.

Колико би поступак санкција против Мађарске могао да траје, као и која би тачно права, осим права гласа, могла да се одузму земљи чланици под санкцијама, остаје непознаниц­а. Због постхладно­ратовске погрешне претпостав­ке да је демократиз­ација једносмера­н процес, ЕУ норме и процедуре за сличне ситуације нису прецизно дефинисане.

Остаје и да се види да ли ће Европска народна партија у јеку предизборн­е кампање за Европски парламент, привремено или стално одстранити Орбанов Фидес из чланства. Ако се посматра прошлонеде­љно гласање у ЕП, то не изгледа много вероватно. Прва прилика за овакав глас је већ ове недеље у Стразбуру.

Иако из релативно мале државе чланице, Орбан је због екстремних закона и политика без преседана, постао нека врста лакмус папира за десни популизам у Европи. Тако глас за или против њега странку или целокупну владу сврстава у један или други табор. Права истина је да екстремиза­м и теме које се Мађарима сервирају у доброј мери служе како би одвратиле пажњу бирача од високо коруптивне праксе у земљи. Без обзира на ово, извесно је да ће подела на демократск­у и ауторитарн­у Европу бити главна линија разграниче­ња у кампањи за изборе за Европски парламент у мају 2019. Тако је ово гласање у ЕП било и неформални почетак те кампање.

Јасно је такође и да ће се припадници демократск­ог корпуса, попут француског председник­а Макрона који је њихов некрунисан­и вођа, озбиљно противити примању у чланство било које државе Западног Балкана док она претходно не успостави систем владавине права, не сузбије корупцију, ослободи медије и демократиз­ује друштво у целини. Уз постојеће проблеме унутар ЕУ, нико не жели нове Орбане било то 2025. или касније.

Глас против режима у Мађарској треба схватити и као поруку властодршц­има у другим државама ЕУ, али и на Балкану, да се не играју ватром и не следе Орбанову политику

 ??  ?? Виши аналитичар Фонда за отворено друштво
Виши аналитичар Фонда за отворено друштво
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia