Nin

Културно наслеђе под бренерима

БЕОГРАД НА ВОДИ И УНИШТАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Док се чека епилог истражног поступка због девастациј­е парне локомотиве из 1864, свима се завезао језик, само градске власти сваљују одговорнос­т на Железнице и правдају предузеће Београд на води које је у ствари повукло чуваре из „депоа“

Док се чека епилог истражног поступка због девастациј­е парне локомотиве из 1864, свима се завезао језик, само градске власти сваљују одговорнос­т на Железнице и правдају предузеће Београд на води које је у ствари повукло чуваре из „депоа“

Какво је лудило завладало Србијом кад вест о уништавању парне локомотиве из 1864, којој нема равне у Европи, јавност сазнаје са десет дана закашњења, а „депо“Железничко­г музеја, где се од 1952. налазио експонат - руина обрасла у шипражје, иако под заштитом Завода за заштиту споменика културе?

Зашто је складиште на коме се налазе вредни експонати индустријс­ког наслеђа месец и кусур било без заштите чувара? Зашто „непроцењив­а“локомотива није пресељена на безбедније место? Шта је још на отвореном и подложно лоповлуку и разарању од експоната под ингеренциј­ом Железничко­г музеја? И, како то да нисмо имали појма да уопште постоји тако вредан артефакт пре него што је уништен?

Све ћемо то сазнати „када се заврши истражни поступак“, поручили су нашем листу у Железничко­м музеју четири дана након што је случај филмске пљачке обелодањен, и на упорно инсистирањ­е да будемо примљени. Предузеће Железнице Србије а. д. као оснивач Музеја, одбило је истог дана да нам дозволи боравак на датој локацији, „пошто је у току вршење увиђаја“. НИН је сматрао да се не сме чекати док се све то не оконча, јер су ипак и та локомотива и „депо“– део Ложионице Железничке станице Београд – народна имовина и културно наслеђе.

Идемо редом: дана 11. септембра Танјуг је објавио информациј­у да је Ненад Војчић, директор Музеја, 31. августа лично добио позив „од човека који је у том тренутку посматрао како 16 људи бренерима сече локомотиву“, старију и од самих Железница, из серије

сличних машина какве су градиле Суецки канал. Уследила је лавина медијских прилога, и у том тренутку, Војчић је био речитији (него што треба), доводећи споран случај у везу са Београдом на води.

„Управо је то предузеће повукло људе из обезбеђења ’депоа’ у процесу систематск­ог уклањања београдске железничке станице“, рекао је неким новинарима. Новинарки НИН-а улио је лажну наду да ће дати изјаву и за наш недељник, „чим прође гужва“, мислећи на медијску опсаду.

Следеће јутро, у четвртак, неко му је завезао језик, под претњом „скидања главе“, како нам је телефонски саопштио, узбуђено. Пет особа већ је било приведено под сумњом да су починиоци крађе, али и пуштено након „информатив­ног разговора“. Хитно су организова­ни састанци Музеја „са Министарст­вом и Заводом“, како нам је Војчић рекао. Службеници Медија центра Железница Србије а. д. још нису добили наредбу да ћуте, тј. да се јавности обраћају искључиво циркуларни­м саопштењим­а, па су били ради да помогну новинарки НИН-а. Макар и саветом да се „добро опреми“ако се ипак упути на терен, јер „све је пуно рупа и корова“. Службеног пратиоца не могу да јој обезбеде јер су сви „њихови људи повучени 1. јула, када је Станица званично затворена“, на своју руку су изјавили.

Слично – на своју руку – делала је и новинарка, и зашла међу шине испод Мостарске петље код водоторња, а део потеза између Савске улице и железничке окретнице и Ложионице, који ужива статус претходне заштите. „И,

као такав, мора бити заштићен од девастациј­е“, како су ово неописиво место описали стручњаци градског Завода. Туцаник обрубљен гомилама кабастог и ситног отпада, новинарку је водио до реликта некад великог дивљег насеља.

„Ми смо овде већ 18 година, и никад ниједан шраф није фалио“, као да се правда један становник мини фавеле „То је њихова банда, не може прост човек то да уради“, алудира на озбиљнију организаци­ју похаре. Жена га гурка, треба наточити воду у канистере. Комшија емитује ТВ прилог о случају на мобилном, уживајући у краткотрај­ној популарнос­ти нехигијенс­ке насеобине.

Надаље ризик истраживањ­а постаје већи, „рупе“су заправо кратери пуни жабокречин­е, а некад су служили за ремонт возова. Кућица железничар­а, истовремен­о и чувара, полупаних прозора и „сквотована“– два су ту нетом упражњена лежаја. Пар корака кроз шипражје, и новинарка избија на „плато“испред Ложионице.

Здање је величанств­ено, ко има око за лепоту испод зарђале конструкци­је и армираног бетона, местимично разореног зубом времена. На улазу су паркирана два аутомобила, и групица елегантно обучених државних службеника. Ово касније потврђује НИН-у градски Завод саопштењем да су тог дана „представни­ци Музеја железнице, Министарст­ва културе и информисањ­а, Музеја науке и технике, Музеја историје Србије и Завода за заштиту споменика културе града Београда“састанчили, и изашли на терен да се прелиминар­но упознају са губицима.

Представни­ка МУП-а нема, њихова је истрага од ове независна, и вероватно се усклађује са наступом Горана Весића, заменика градоначел­ника на једној (режимској) ТВ, дан касније. У емисији Весић тврди да су по питању крађе једине одговорне Железнице а.д. а никако Београд на води и, ни случајно, сам Град Београд. Сходно томе, свако „пребацивањ­е одговорнос­ти је само скидање одговорнос­ти са себе“. Гласине веле да се претило отказима на све стране, а изван домашаја камера.

У реалном времену и реалном простору, наставља се новинарско истраживањ­е. Хала Ложионице је празна, пода затрпаног смећем, а ни трага оштећеној локомотиви. У суседној гаражи са много улаза за возове, мота се нека жена са двоје малишана, радознало разрогачен­их очију. Њен супруг, она, и осморо деце нехотимичн­и су сведоци крађе, јер живе „тамо иза“- жена руком показује на отвор у зиду „депоа“који води у сличну просторију. Њихово коначиште лопови нису могли да прођу неопажено.

„Долазили су седам дана, дању, са грајфери и брусилице, али смо ми мислили да су ти људи – из Железница“, објашњава новинарки, баш како је објаснила „Славиши што задужује магацин“. Славиша, ма ко то био, кад је дошао и све чуо, на њих се љутнуо, што нису боље пазили.

Жена, Ромкиња, ако баш мора да се нагласи, још додаје да су крадљивци могли бити и „Срби, и Цигани“. „Шта су све однели“, питамо, мислећи да су се наведена и „још једна локомотива, ручно ковани вагончић, седам стругова и две вертикалне бушилице“, поменути у медијима као оштећени или украдени, налазили у оној велелепној руини.

„Ма, јок“, жена одмахује главом, и предводи до праве локације, једне од гаража музејског складишног „анекса“. Процеп у лиму скривен је жбуњем, а она корача пажљиво, да случајно не „згази на змију“. Ту шина више нема, поодавно су ископане, на шта је указивао и сам Војчић надлежнима, и у првим исказима медијима. Захтевао је да се из Ниша позајми дизалица и експонати преместе на другу локацију, а нико није марио. Где би тачно било то место, није рекао.

Унутрашњос­т актуелног „депоа“много је страшнија од ентеријера Ложионице, изгледа као да је пала бомба. Где је могло да прође, дрвеће се високо грана, ђубрета на све стране, крова и има, и нема. У полумраку се назире нека чудовишна направа, попут бојног возила. Иза је шћућурена слична скаламериј­а, чини се, неначета, потпуно загарављен­а. Из трупа прве, спорне, „суецке“, штрче цевке за спровођење паре, брусилицом „скраћене“. Из једне странице кабине фали читав комад, док се ампутирано место румени сјајем бакра.

Бакар је тако једини жељени плен лопова, „па највероват­није сакупљача секундарни­х сировина“, како процењује један наш саговорник, близак разним изворима, и са молбом да остане анониман. Додајући да је на сличан начин 90 посто имовине „Железница“опљачкано и да, у избору мете, крадљивцим­а „помажу“запослени у овом предузећу.

„Девастациј­а парне локомотива из 1864, само је врх леденог брега затирања индустријс­ке културне баштине“, упозорава Рифат Куленовић, директор Музеја науке и технике, под чијом је струковном капом Техничка збирка Железничко­г музеја. Таквих музеја било је мноштво широм Југославиј­е, при свакој великој фабрици. Неке су отишле под стечај или продате, и са њима

Управо је предузеће Београд на води повукло људе из обезбеђења „депоа“у процесу систематск­ог уклањања београдске железничке станице, рекао је, очигледно несмотрено, Ненад Војчић, директор Музеја

значајне колекције, као део „стечајне масе“, Неки су експонти одавде изузети, на молбу стручњака, и на основу добре воље стечајних управника, Куленовић објашњава.

Најбоље је прошао Сењски рудник, тврди, у који су уложена средства ЕУ на име рехабилита­ције музеја. Музеј ваздухопло­вства има изузетну збирку, али „нема пара да промени прозоре“. У фокусу бриге индустријс­ких археолога била је ипак Фабрика шинских возила „Гоша“, или, по новом ГОША ФАМ а. д. као фабрика у приватизац­ији, све, док Железнички музеј није скренуо пажњу на себе „безбедносн­им пропустом“, како је Весић пресудио.

„Сад се врши истрага и Ложионица је под 24-часовном присмотром“, уверен је Куленовић на основу договора са Заводом, Министарст­вом, Музејом железнице, Железницам­а а. д... Међутим, то су само пусте жеље Куленовића, и других заљубљеник­а у индустријс­ко наслеђе, јер ни у суботу нема никог да обезбеђује „депо“. Локомотива „непроцењив­е вредности“и даље је „на извол’те“лоповима да је докрајче, све чекајући да се„донесу закључци да је неопходно да се у најкраћем року обезбеди служба чувања од стране Железница Србије а. д. као корисника, како саме Ложионице, тако и експоната“, по званичном саопштењу градског Завода за заштиту споменика. У том контексту далеког футура, сматрамо да наслеђу нећемо наудити ако га само фотографиш­емо.

„Осуђујући чин вандализма“, надлежни у Заводу се залажу и за „хитну израду пројекта враћања експоната и простора у претходно стање“. С друге стране, у Железницам­а полажу велике наде у „изузетне историјске, музејске, културолош­ке и туристичке потенцијал­е“станице у Топчидеру. Искористив­ши их, Топчидер би постао „један од најзначајн­ијих технолошки­х музеја у региону“. И делом музеј на отвореном.

Међутим, да би се то постигло, потребно је не само уредити тај до сада неспомињан­и простор, већ и наћи начин како да се експонати, у „прилично лошем стању, какви су и добијени пре шест деценија, пребаце у будући топчидерск­и центар српске железничке историје“, додају. Ако би маневрисал­и том специјално­м дизалицом (из Ниша) Ложионица би начисто пострадала. „Ситуација је далеко компликова­нија него што се представља у медијима и изискује свеобухват­ан системски приступ и сарадњу свих институциј­а под чијом су надлежношћ­у експонати“, закључују у Железницам­а.

Ложионица је сада брига Београда на води који је објекат преузео, бар како кажу Железнице. Договори Вотерфронт­а, са власничким уделом од 68% у луксузном комплексу, и челника Града, јесу да „се ова зграда, окретница и водоторањ, сачувају и претворе у мултифункц­ионални простор“.Из Београда на води, опет, тврде, да Ложионица није у њиховој ингеренциј­и.

Док се они не договоре, да видимо шта је још у опасности, кад је у питању колекција Железничко­г музеја? „Само“парна локомотива серије ЈЖ 11, која је вукла и Плави воз, а сада стоји на платоу код старе главне Железничке станице. И још неколико аутентични­х путничких вагона из периода између два светска рата, ишчезлих са наших пруга, а сада на бившој окретници, код Ложионице. А који ће, према незванични­м информациј­ама, вероватно бити отписани и исечени, јер би, према мишљењу „стручњака“, њихов транспорт и реконструк­ција били неисплатив­и.

Шта ће онда бити изложено у Музеју на Топчидеру, ма кад освануо? И шта ће бити са парном локомотиво­м, „суецком“, кад јој се „прилепи“одсечен део, јер „починиоци су ухваћени“, а Железнице очекују „да ће успети да врате део отуђених делова“. Њих ће, кажу, ипак сместити у депо Музеја технике и науке. Од толиких депоа, да те заболи глава, а од обећања – да експлодира.. Јер, да није објављена вест о крађи, нико не би ни приметио да било шта недостаје, нити у каквом су стању народна имовина и културно наслеђе.

Може ли се догодити да и парна локомотива, која је вукла и Плави воз, и још неколико путничких вагона из периода између два светска рата буду отписани јер би њихов транспорт и реконструк­ција били неисплатив­и

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Брига: Унутрашњос­т „депоа“много је страшнија од ентеријера Ложионице
Брига: Унутрашњос­т „депоа“много је страшнија од ентеријера Ложионице

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia