Nin

Ријалити НИН и други лажови

- Милан Ћулибрк

Није мала ствар ако председник Србије и СНС-а Александар Вучић, затрпан хрпом државнички­х и страначких обавеза, у даноноћним напорима да заштити државне и националне интересе, изложен сталним нападима страних плаћеника и домаћих издајника који уз пену од еспреса и пива свако поподне (пре подне, наравно, спавају) припремају државне ударе, бар део пажње усредсреди и на неког новинара. Прошлог петка, на „молбу“Пинка, обзнанио је: „Ћулибрка више не читам. Тај је причао да ћемо да имамо најмањи раст у региону и сада не зна шта ће са собом, мучи се сваки дан, хода улицама и не зна шта би са собом од муке и како да призна да Србија има највећи раст у региону. А шта ја да му радим? Само нека штанцују онај штампани ријалити против мене сваке недеље. Ја се радујем томе, јер је то добро за бизнис, за индустрију папира, јер какав год да је тираж када се штампа на 100 страница на то се плати ПДВ... Посебно што то никаквог резултата нема, јер народ зна да су тамо све лажи и бљувотине“.

Ако председник хоће, лако би могао да ми помогне. За почетак хајде да видимо ко стварно штанцује лажи. Је ли „бљувотина“или истина да је привредни раст Србије у последњих 10 година два и по пута спорији него у Црној Гори, БиХ и Бугарској, три пута нижи него у Македонији и Румунији и четири пута мањи него у Албанији? Да ли је лаж да је 2014, када је Вучић и формално преузео место премијера, БДП Србије пао за 1,8 одсто, док је цео свет растао по стопи од 3,6 одсто?

Сећа ли се Вучић својих речи од 14. јула 2016. да се „никада раније није десило да по стопи раста БДП-а Србија буде међу прве три земље у Европи“и да ће „учинити све да у следећој (2017) години будемо земља са најснажниј­им растом“. Ликовао је, јер „сви су се подсмевали када сам причао о томе, а данас се углавном не подсмехују и гледају да причају о петим темама не би ли заобишли најважније теме“, јер „нико на свету не може да ме демантује, нико ни не покушава, то су мерљиви и објективни критеријум­и“.

А шта се стварно десило? Те 2016. већи раст од Србије имало је 18 земаља у Европи, а просечан раст свих земаља света био је за 0,4 процентна поена већи него у Србији. Толико о шампионима раста.

Има ли ко председник­у да израчуна да је од 2012, када је дошао на власт, до ове године светски БДП повећан за 23, а у Србији за само 5,2 одсто? Па какви смо ми прваци ако су сви други у просеку расли 4,4 пута брже од нас? Сме ли ико да му каже да ни ове године нећемо много смањити заостатак, јер ће светски БДП порасти за 3,9 одсто? И да би било смешно да се власт у Либији хвали да ће ове године имати 6,6 пута већи раст од Немачке?

А сада мало и о пензијама. Вучић тврди да ће оне бити од 8,8 до 13,2 одсто веће него пре смањивања, „веће него икад“и „значајно веће од инфлације“. Па како је, побогу, 8,8 „значајно“веће од 8,6 одсто, за колико су од почетка 2015. порасле потрошачке цене? Ако не верује НИН-у, нека пита директора Завода за статистику.

Пре него што напише писмо сваком од 1,7 милиона пензионера (у Пошти већ трљају руке, ем ће им скочити приходи, а можда ће да отварају и нова радна места) нека му неко израчуна колико ће морати да се повећа пензија госпођи С. Ћ. Ако је пре смањења примала 82.682,94, она би после увећања за 8,8 одсто морала да добија 89.959 динара. Само, зна ли Вучић да је то за 21,47 одсто више него што добија сада? Пензија друге читатељке НИН-а пре смањења била је 48.029 динара, па би уз „минимално“увећање морала да буде 52.255 динара – за 21 одсто више од 43.162 динара, колико добија сада, после свих „повећања“.

За крај, нешто и о платама. Први пут Вучић је просек од 500 евра обећао у априлу 2016. И тада сам тврдио да је то немогуће. У јулу 2017. јавно сам обећао да ћу поднети оставку на место главног уредника ако до краја те године плате достигну 500 евра. Волео бих да сам то морао да урадим. Уместо да пусти да и то обећање прекрију снегови и шаш, Вучић сада тврди да је Србија по платама већ претекла БиХ. Надао сам се да он зна нешто што нико други не зна, док пре пар дана званично није саопштено да су у јулу просечне плате у Србији биле 417 евра, а у БиХ 439 евра. А тако је било и у јуну, мају, априлу...

И како онда да не лутам по улицама јер не знам шта бих са собом од муке. Не бих да се понављам, али не чини ли се и вама да је, откако Вучић има апсолутну моћ, у Србији све релативно.

Има ли ко председник­у да израчуна да је, од како је он дошао на власт, до ове године светски БДП повећан за 23, а у Србији за само 5,2 одсто

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia