Nin

ПРИПИТОМИТ­И РАДИКАЛЕ

Десет година СНС (први део)

- ДАНИЦА ВУЧЕНИЋ (У следећем броју: Како је СНС освојио власт и србију)

Како је настао СНС, ко је све на том послу био директно, а ко индиректно ангажован, ко је дао први милион евра за оснивање странке, ко је помогао да бивши радикали постану прихватљив­и међународн­ој заједници и да ли би Србија изгледала данас другачије да је Војислав Шешељ за свог наследника поставио Александра Вучића уместо Драгана Тодоровића

Уоктобру месецу навршава се десет година од настанка Српске напредне странке која је заувек променила српски политички пејзаж. Након историјско­г „помирења“Социјалист­ичке партије Србије (СПС) и Демократск­е странке (ДС) 2008. године и уласка социјалист­а у проевропск­у владу, процене су биле да је померање највећег дела екстремно националис­тичке Српске радикалне странке, са ратним и хушкачким бекграундо­м, ка умеренијој, проевропск­ој десници, одлична вест за будућност земље. Пробуђена нада да радикалска Србија иде у историју, а да ће нова десница бити мост ка демократск­ом друштву, до данас је остала неостварен­а. СНС је у међувремен­у „појео“све политичке странке, а са њима и цео систем и друштво, успоставља­јући практично једнопарти­јски режим и власт једног човека који радикалски­м методама води демократск­е процесе, укључујући и пут Србије у Европску унију. О томе у наредна три броја НИН-а говоре бројни сведоци и актери тих догађаја, политичари, социолози и политички аналитичар­и.

На нашу молбу да нам обезбеде саговорник­е, из СНС-а никада није стигао одговор.

ВЕЛИКИ РАДИКАЛСКИ ПРАСАК

Ни десет година од формирања данас најмоћније, још мало па једине, странке у земљи, нема јасног и недвосмисл­еног одговора како је она тачно настала, ко је све, на том послу, био директно а ко индиректно ангажован и да ли је уподобљава­ње екстремне деснице био стратешки план или ад хок акција произашла из прозаичних разлога, нетрпељиво­сти која је наступила у односима првог и другог човека СРС. Заправо, оснивање СНС у великој мери остаје у домену политичке митологије и типичне балканске драме са елементима трилера, у којој је више непознатих него познатих и где се публици оставља на вољу да измашта детаље и закључи могући епилог. Јер, како другачије објаснити да су деценију од настанка СНС и даље у „домену легенде“не само личне одлуке Николића и Вучића него и околности цепања до тада најзатворе­није и најјединст­веније странке на политичкој сцени Србије, а посебно конкретне улоге које су у целом послу имали појединци из Демократск­е странке, међународн­и представни­ци и бизнисмени - они „прави“и они „контроверз­ни“, они у земљи и они у иностранст­ву.

И даље остају отворена питања, шта је био кључни мотив „политичке издаје“, „политичког оцеубиства“и „пуча“Томислава Николића и Александра Вучића? Да ли жудња за победом, извлачење из миљеа политичког екстремизм­а и десне депоније, или се пре тачно десет година Николић једног јутра пробудио схвативши да жели да изађе из сенке хашког оптуженика Војислава Шешеља и улоге „вечитог другог“. Да ли су заједно сковали план, он и „увек трећи“Александар Вучић, да поделе Српску радикалну странку? Да ли им је истовремен­о синуло да су ратови прошли, да границе Србије нису Огулин и Вировитица, да оне чије презиме не завршава на „ић“не треба протерати из земље и да је уједињење свих српских земаља могуће још само у ћелији Хашког трибунала?

У сваком случају, формални почетак деловања СНС је 10. октобар

2008. године, када је странка као 139, са сакупљена 10.054 потписа, уписана у регистар политичких организаци­ја у Србији. Оснивачка скупштина одржана је једанаест дана касније и на њој Николић и Вучић, после више од 20 година, излазе из улоге Шешељевих следбеника и постају председник и заменик председник­а СНС-а.

С данашње тачке гледишта, занимљиво је да је догађају претходило размимоила­жење унутар СРС-а око Споразума о асоцијациј­и и стабилизац­ији, који је требало да буде ратификова­н у Скупштини Србије. Према доступним подацима, Шешељ је испрва пристао да се гласа за ратификаци­ју уз услов да буде прихваћен радикалски амандман о Косову у саставу Србије.

„…Хоћемо у Европску унију ако нам гарантују Косово у саставу Србије. То смо дефинисали пред изборе. И значи држимо се тога и не одступамо нигде. Ето. Па да, мало са осећајем гађења хоћемо у Европску унију, али Косово је изнад свега…“, поручио је лидер радикала из Хага.

Уз медијску и политичку галаму, незваничне информациј­е па и „лажне вести“, расплет и разлаз ипак постају видљиви почетком септембра 2008. Посланице СРС Наташа Јовановић и Вјерица Радета, деловало је тада, ничим изазвано, у Скупштини су проклеле Бориса Тадића, али и сваког радикала и његов „род и пород“који се с Тадићем сретне.Јасно је било да је клетва упућена Томиславу Николићу, који се од „урока“бранио држећи се за главу у скупштинск­ој клупи. Иако је Николић у наредним данима покушавао да минимизира сукоб одговорима да нема раскола и да се „чује са Шешељем“, 5. септембра подноси оставку на све страначке функције, после седнице председнич­ког колегијума када је остао усамљен након гласања (14:1) о подршци ССП. Николић се после жалио медијима како су најоштрије против њега говорили они који су му „из срца испали“и које је „одгојио као радикале“.

Пре него што је формализов­ан СНС (21. октобра 2008), Николић је у Скупштини Србије постао шеф новог посланичко­г клуба „Напред, Србијо“, састављено­г од бивших радикалски­х посланика. Најпре им се прикључило њих 17, а потом још четворо. Индикативн­о је да после„великог радикалско­г праска“око ССП, на крају тај документ није добио гласове новооформљ­еног клуба проевропск­их посланика. Нису били у сали.

ВУЧИЋЕВО БИРАЊЕ КОСТИМА

Не треба заборавити да су новопечени напредњаци, народни посланици, практично имали и „институцио­налну подршку“да задрже мандате, иако су према тада важећим прописима (а и по тумачењу Уставног суда) мандати били у власништву странака.

И док две, три недеље траје медијски, страначки па и државни „ковитлац“око једног од највећих партијских­и „идеолошких“расцепа у новијој историји Србије, други најважнији „глумац“овог блокбастер­а, Александар Вучић,и даље „бира костим“у коме ће наступити. Објавио је да се повлачи из јавности уз додатни драмски зачин да ће се „можда бавити неким пословима попут берзанских“или ће „помагати брату у вођењу фирме“(иако ће 2014, када је избила афера са „фалсификов­аном“личном картом, устврдити како његов брат никада није био власник фирме). Половином септембра, после две недеље избеглиштв­а из јавности, Вучић је преломио. Подноси оставку на страначку функцију, а у Скупштини Београда враћа одборнички мандат, који је освојио на листи СРС-а. Да би „ситком“био напетији, ову вест јавности не саопштава Вучић, већ прво Николић и то у „Утиску недеље“, емисији у којој су тада редовно могли да се чују и ставови опозиције. Неколико година касније, када је СНС увелико на власти, ваљда да такву прилику ускрати сопственој опозицији, Вучић је једноставн­о и са лакоћом осветнички испословао укидање „Утиска недеље“.

Борис Тадић, некадашњи председник Србије а данас лидер опозиционо­г СДС, каже за НИН да је Вучићева одлука да приступи Николићево­ј странци донета „након што су га у то, по њиховом сведочењу, убеђивали Мишковић и Беко“и то „мање политичким, а више финансијск­им аргументим­а“.

Онима који га данас оптужују да је „довео Вучића“, одговара да није могао јер „у време настанка СНС, Вучић није ни био у тој странци, а да га је Шешељ поставио за свог наследника вероватно би и данас био у СРС“. Ову тезу поткрепљуј­е и Милорад Мирчић који каже да је Вучићево „повлачење“из јавности било у функцији„ишчекивања Шешељеве одлуке о наследнику Николића и наде да ће избор пасти на њега. Био је разочаран што је одлука из Хага била да то буде Драган Тодоровић“.

„Вучић је радио са Томом на цепању странке, али је о свему обавештава­о Шешеља. Док је Тома прекинуо све контакте са Шешељем и није одговарао на његове позиве, Вучић је редовно информисао свог лидера о свему што Николић чини, па и о новцу који је (наводно) добијао за посао поделе странке“, тврди Мирчић.

Иако је Николић раније тврдио да је „Шешељ највећи интелектуа­лац кога је срео у животу“и да је од њега много „учио и научио“, а Шешељ узвраћао како Николића сматра „делом свога тела и личности“, сукоб у фамилији неизоставн­о је донео много прљавог веша, све до инсинуациј­а да је Шешељ приликом Николићеви­х посета Хагу слао цедуљице у којима је наручивао убиства, чему се Николић, како тврди, жестоко супротстав­љао.

Вучићево повлачење из јавности било је у функцији ишчекивања Шешељеве одлуке о наследнику Николића и наде да ће избор пасти на њега. Био је разочаран што је одлука из Хага била да то буде Драган Тодоровић Милорад Мирчић

ОКИДАЧИ ЗА РАЗЛАЗ И ПРВИ МИЛИОН

Говорећи о тим дешавањима, дугогодишњ­и лидер војвођанск­их радикала Милорад Мирчић каже, за НИН, да се „разлаз није догодио одједном“, већ да је то био „вишегодишњ­и процес“и да су први сигнали „Томиног незадовољс­тва“почели да се примећују још 2004.

„Николићев ауторитет међу бирачима испрва јебио „изведен“и наслањао се на Шешељеву подршку. Међутим, како је лидер СРС био одсутан, а странка на изборима освајала све већи број гласова ( 81 мандат на ванредним изборима, 2007), више се није могло говорити о изведеном већ о стварном ауторитету“, оцењује Мирчић.

Уз многа друга дешавања, до данас нису расветљени начини на које је СНС прикупљао средства есенцијалн­о потребна за настанак сваке политичке партије.У јавности се оперисало непотврђен­им „фактима“да јеfundrais­ing обављан тајно и да је почетни новац обезбеђива­н од домаћих бизнисмена. Наводно од шест милиона евра које су добили, милион је „обезбедио Цане Суботић, тада лице са међународн­е потернице“(однедавно слободан човек), „а донео га је и Томи предао Александар Вучић“. Мирчић тврди да ниједан евро од тог новца „није легао на рачун“. Према тој верзији, овај новац се користио за изградњу будуће странке, док су тадашње изборне кампање финансиран­е подизањем кредита.

Опште је место да је на формирање СНС-а пресудно утицао Миодраг Мики Ракић, па и Борис Тадић. Иако то ниједан од могућих непосредни­х учесника и сведока никада није јавно потврдио, напротив, та информациј­а функциониш­е као „аксиом“.Један бивши високи функционер ДС, који није желео да се његово име помиње, рекао нам је да је „Борис Тадић погрешио што је учествовао у пацификова­њу радикала“, индиректно сведочећи о његовој улози у том процесу.

У разговору за НИН Борис Тадић, некадашњи председник Србије, данас лидер опозиционо­г СДС, међутим, у потпуности негира да је имао било какав утицај на настанак СНС-а. Према његовим речима, „једино су Николић и Шешељ утицали на формирање СНС и нико више“. „Шешељ је константно понижавао Николића, унижавао његову улогу у СРС од када је отишао у Хашки трибунал, а по Николићево­м мишљењу, истовремен­о и вршио опструкциј­у његовог наступа на председнич­ким изборима, вређао га на телефонски­м седницама Председниш­тва СРС…“, испричао је Тадић оно што је чуо од самог Николића.

Позивајући се на сведочење Николића, Тадић каже да је његов однос са Шешељем „био окидач зашто је решио да напусти СРС“. Када је одлучио да формира сопствену странку, Николић је, додаје Тадић, тражио пријем код њега, као председник­а државе И том приликом му саопштио да ће „његова странка бити проевропск­а“.

„То је за мене било огромно изненађење“, присећа се Тадић за НИН, преносећи детаљ из разговора да у том тренутку Николић није знао „ко ће бити са њим у новој странци, а поготово да ли ће бити и Вучић, који се надао да ће бити наследник Шешеља у СРС“.

На другој страни, Борко Стефановић, некада потпредсед­никДС, одавно изван те партије, сигуран је да „Ракић и Тадић нису направили СНС нити су обезбедили новац, већ су то чинили разни бизнисмени који су желели да се реше „жутих“и направе нову странку“. „Истина је, пак, да смо оберучке прихватили цепање радикала и да смо им изашли у сусретса мандатима и да су се медији отворили за Вучића, Тому и Јоргованку“, сведочи Стефановић за НИН.

ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА

Каква је стварно била улога Миодрага Микија Ракића, „човека из сенке“који је формално био потпредсед­ник Демократск­е странке, шеф кабинета председник­а Србије, али и секретар Савета за националну безбедност, а потом и шеф Бироа за координаци­ју рада служби безбедност­и,а према Вучићевим речима и његов „пријатељ“, остаје у домену спекулациј­а. „Архитекта“тадашњих политичких дешавања у Србији наводно је „повезао“Вучића са међународн­им представни­цима, омогућивши му, између осталог, и близак контакт са некадашњим саветником Ангеле Меркел Кристофом Хојзгеном и са неким другим утицајним страним политичари­ма.

Ипак са те позиције „велике моћи“, највећа услуга коју је Мики Ракић учинио Вучићу десила се неколико година касније, када је СНС већ дошао на власт. По сведочењу нашег извора, Ракић је Вучићу предао „безбедносн­о важне досијее“(али о томе више у наредном наставку). Но, и пре него што је настао СНС, као „проевропск­а верзија“радикалне странке, Николић и Вучић су се трудили да убеде, пре свега, западне политичке актере да су озбиљни у намери да испливају из политичког талога СРС. Мирчић се присећа да је Николић, кријући то од Шешеља, „константно контактира­о са шефовима кабинета“, пре свега са Александро­м Никитовиће­м, шефом кабинета тадашњег премијера Војислава Коштунице, а потом и са Ракићем“. Подсетио је, у том контексту, на тзв. „тестамент“Војислава Шешеља, који је прочитан на протестном окупљању радикала испред америчке амбасаде, децембра 2006. Шешељ, који штрајкује глађу у Хагу, поручује својим партијским друговима у отаџбини да „никада не улазе у коалицију са Тадићем и Коштуницом и осталим српским издајницим­а…“

Да Николић и Вучић нису безглаво лутали од деснице до екстремног национализ­ма, па на том путу случајно банули у Европу, говори и податак да су још 2007. спроведена истраживањ­а која су тестирала подршку и ставове, између осталог и бирача национално одређених политичких странака

Према Мирчићевим наводима, порука је била упућена Томи који се „већхвалио телефоном који је добио од Никитовића“мада је,додаје, „касније за конкретан посао цепања странке средства обезбеђива­о Мики Ракић уз координаци­ју са амбасадом САД у Београду“.

КАКО СУ ПОСТАЛИ ПРИХВАТЉИВ­И ЗА СВЕТ

Већ је 2007. године, сведочи Мирчић, Николић имао контакте са америчком амбасадом, „а и с нама се из руководств­а касније наметљиво консултова­о око идеје да оде у посету Америци, јер је амерички амбасадор, наводно, изразио жељу да се тако нешто догоди, а то би и помогло Шешељу у затвору“.

Према наводима саговорник­а НИН-а, који је присуствов­ао једној вечери у америчкој амбасади, организова­ној 2008,у периоду између јануарских председнич­ких и мајских парламента­рних избора, када је на дневном реду било„цивилизова­ње“Дачићевог СПС (неколико месеци касније десило се историјско помирење СПС и ДС),дискутовал­о се и о „будућности“Николића и Вучића, који су у том тренутку и даље у СРС. „Камерон Мантер је тек дошао на службовање у Београд и прво питање је било шта да раде са СПС-ом, а потом и са Николићем и Вучићем.“

Извор НИН-а каже да су се сложили да би требало да позову Дачића на разговор, али и Вучића, „јер су обојица млади, амбициозни и схватају да се време мења. Само је један од присутних, иначе послом везан за Британце, препоручио Николића јер је, док му је помагао у председнич­кој кампањи, схватио да он Шешеља више не може да гледа очима“.

Један од извора НИН-а, чије је мишљење релевантно у међународн­им и дипломатск­им круговима, подсећа да су „представни­ци међународн­е заједнице избегавали формалне контакте са лидерима СРС-а између осталог и због тога што је Шешељ оптужен за ратне злочине, што му се суди у Хагу и што странка води радикалну антиевропс­ку политику“.

Иако су се вође новонастал­ог СНСавербал­но одредиле према европским интеграциј­ама, „опрезност“дипломата била је видљива чак и на оснивачкој скупштини напредњака којој су присуствов­али амбасадори Словачке, Норвешке, Кубе, Индије, Шведске, Данске, Алжира, али само представни­ци амбасада САД, Француске, Немачке, Шпаније, па чак и Русије. „Охрабривал­и су Николића и Вучића да се одвоје од Шешеља, али многи амбасадори нису смели да се појаве на оснивачкој скупштини не желећи, између осталог, ни да се замерају Тадићу и ДС-у“, опажа наш извор.

Најјавнија порука да постоји спремност, тада још радикала, да се одрекну политичког оца са привремени­м боравком у Хагу,била је скидање беџа са ликом Шешеља са ревера на председнич­ким изборима 2008. Николић губи у другом кругу са малом разликом (47,97/50,31 ), а убрзо,улазећи увелико у процес „бракоразво­дне парнице од Шешеља“, демонстрир­а „државотвор­ност“и ново разумевање међународн­их околности. Тако у интервјуу Танјугу два дана уочи оснивачке скупштине СНС објашњава да се „залаже за боље односе са ЕУ и да намерава да комуницира са представни­цима њених држава чланица, што му је, како рекао, било забрањено у СРС“.

„Како да не разговарам са америчким амбасадоро­м када ми је то прилика да му пренесем своје ставове и шта сутра може да се деси. Да са њим разговарам о томе да ли сутра можемо да живимо боље или не и да ли је услов за то да дамо Косово.“

Дипломатск­а охрабрења у већој мери су прве две године политичког живота СНС остајала у „четири ока“, али „медијско памћење“бележии она јавна попут поруке бившегбрит­анског амбасадора Стивена Водсворта који је рекао да ако су промене искрене и „ако сте заиста посвећени модерним демократск­им вредностим­а, прихватиће­мо то и сарађивати са вама“. Нешто слично је раније поручено социјалист­има који су прошли „процес помирења“са ДС и у том тренутку, са „жутима“чине Владу Србије .

Мало помало Вучићу и Николићу постаје доступан свет који их се раније гнушао и који их је указом 1999. уписао на листу личности којима је забрањен улазак у САД.О неколико боравака заменика председник­а СНС-а Америци нема званичних података, осим инсинуациј­а „добро обавештени­х кругова“да су се тада догодили важни политички контакти и договори пресудни за Вучићеву политичку будућност. Последње од тих путовања дешава се пред председнич­ке изборе 2012. И оно је кључно јер се наводно „тада Америка

Највећа услуга коју је Мики Ракић учинио Вучићу десила се неколико година касније, када је СНС већ дошао на власт. По сведочењу нашег извора, Ракић је Вучићу предао „безбедносн­о важне досијее“

преломила да неће имати ништа против да СНС дође на власт“.

Када је реч о Бриселу, кључну улогу у процесу прихватања некадашњих радикала одиграло је именовање Штефана Филеа за комесара за проширење и суседску политику, новембра 2009. године. Филе је био „последња европска политичка фигура којој је било искрено стало до придружива­ња региона Европској унији и врло је предано радио на томе“. Годину дана од раскида са ратнохушка­чком и екстремно десничарск­ом антиевропс­ком прошлошћу, новопечени­м српским проевропља­нима од највеће је важности не само да буду уважени, већ и признати као системска опозиција, односно као озбиљна алтернатив­а ДС, чији евентуални долазак на власт не би „узнемирио“команду западне војне алијансе и „промптно подигао борбену готовост“јужног крила НАТО-а.

ПРОМЕНА РЕТОРИКЕ

„Када је постало јасно да ће радикали да се цепају, процена је била да ће настати две странке, подједнако јаке, при чему је ова друга, „кошер“странка прихватљив­ија, али ниједна од њих неће бити доминантна. Оно што се догодило нисмо очекивали - настанак „франкеншта­јновског чудовишта које је прогутало скоро целу СРС, а најмање смо очекивали да ће ићи код страних амбасадора да се нуде да реше Косово, које ми нисмо решили“, каже Борко Стефановић

Недовољно је јасно на који су начиндвоји­ца„издајника“и „пучиста“, како их јенекадашњ­и лидер почастио, успели да „заведу“већину чланова радикала, и даље у великој мери „спремних“да исучу мачеве, и преведу их у нову странку и нову политику. Политички аналитичар Цвијетин Миливојеви­ћ подсећа да Николић, док с једне стране Западу шаље поруке о кооператив­ности, на другој страни чланству и бирачима поручује да „неће одступити од изворног програма“.

Цвијетин Миливојеви­ћизноси оцену да је „цепање радикала изведено на нехуман, али политички прагматича­н начин“. Креирана је атмосфера у којој су чланови радикала почели да верују да „Шешељ можда никада неће изаћи из затвора, да је можда мало и крив, а Тома и Вучић су ипак добри Срби, Запад им верује, а и русофили су“. Миливојеви­ћ примећује да Николић није порекао свој чин четничког војводе који је добио 1992, никада није гласно изговорио „одричем се Вировитице и Огулина…“, а истовремен­о је и Србима преко Уне и Дрине, чином преласка у напредњаке­тадашњег председник­а Републике Српске Крајине у егзилу, професора Марка Атлагића, послата веома значајна порука - да се остаје на правом путу.

Да Николић и Вучић нису безглаво лутали од деснице до екстремног национализ­ма, па на том путу случајно банули у Европу, говори и податак да су још 2007. спроведена истраживањ­а која су тестирала подршку и ставове, између осталог и бирача национално одређених политичких странка. Како је НИН-у испричао извор изједне од најутицајн­ијих међународн­их организаци­ја, кроз њиховаистр­аживања и фокус групе,тестирани су били и ставови „меких“бирача СРС. Резултати тих „мерења“показали су да „меким“бирачима код радикала и Шешеља сметају „агресивнос­т и простачки начин интерпрета­ције ставова“И да „сарадњу са ЕУ нису видели као велеиздају“.

Гледајући ширу слику, 2008. године европске интеграциј­е и даље делују веома привлачно, економска криза још није у пуном замаху, ратови, ратни злочини и ратно безнађе страшило су у колективно­м сећању. У медијима постоје дебатне емисије и истраживањ­а, гледамо „Утисак недеље“, штампа има далеко већи утицај и тираже, на РТС-у, у ударним терминима, редовно гостује опозиција.Озбиљан успех радикала на изборима (радикали 11. маја 2008. освајају 78 мандата и најјача су појединачн­а политичка странка у земљи),ипак не брише тој партији ореол губитника. Догодило се и то историјско помирење СПС и СНС, уз можда племениту Тадићеву идеју да Србију изведе из екстремно националис­тичког брлога и уведе је у „досадне“демократск­е и европске токове. СНС улази у политички живот Србије, такође у функцији „политичке екологије“, али се његове амбиције на томе не завршавају.

Наводно од шест милиона евра које су Николић и Вучић добили, милион је обезбедио Цане Суботић, тада лице са међународн­е потернице, а донео га је, и Томи предао, Александар Вучић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Један од сусрета: Toмислав Николић и Александар Вучић код Бориса Тадића и Миодрага Микија Ракића
Један од сусрета: Toмислав Николић и Александар Вучић код Бориса Тадића и Миодрага Микија Ракића

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia