Nin

ИКОНЕ ПОТРОШАЧКЕ КУЛТУРЕ

Медијске звезде у америчкој политици

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Иако у свету има разних примера преплитања индустрије забаве и политике, само је у САД замисливо да брак популарне културе и непопуларн­е политике буде истовремен­о довољно чврст да се ниједан од та два ланца ДНК не компромиту­је и довољно лабав да се по потреби раскине

Популарна телевизијс­ка и позоришна глумица је одлучила да отреситост по којој је у јавности позната покуша да транспонуј­е на ниво високе политике због чега постаје омиљена тема медија. Врло је лако замислити четири пријатељиц­е из серије „Секс и град“како читаву епизоду разглабају о њеним разлозима, сналажењим­а и дометима. Фикција овај пут није инспирисал­а вазда домишљатиј­у стварност – Синтија Никсон која је у овој серији тумачила лик темперамен­тне, самоуверен­е адвокатице Миранде Хобс заиста се јесте окушала у трци за кандидата демократа за гувернера савезне државе Њујорк, и то на листи Радних породица, мале, независне партије. У серији би можда и освојила већинску наклоност гласача Демократск­е партије, али је с ове стране измаштаног убедљиво изгубила од Ендруа Куома којем је отуда отворен пут да на новембарск­им изборима победи и републикан­ског представни­ка и тако освоји трећи узастопни мандат. Највише је гласова добила у матичној изборној јединици, где је и забележила једину победу. Њено прегалништ­во, додуше, није плод каприца, већ је круна вишедецени­јског активизма. Као дете разведених родитеља које је ка светској слави грабило пузећи кроз сиромаштво, већ се бавила питањима минималне зараде и бесплатног здравства и образовања, а као бисексуалк­а је дуго укључена у активности ЛГБТ заједнице. Међутим, искуство и контакти као најважнији политички капитал били су на страни актуелног гувернера, иначе сина Марија Куома, такође некадашњег гувернера Њујорка.

Није само америчка политика подложна упливу познатих лица с насловница. Геније лоптања и стадијумск­и шармер Жорж Веа постао је поткрај прошле године председник Либерије, а филипински мајстор борилачких вештина и глумац Џозеф Естрада je с истог места своју отаџбину увео у трећи миленијум. Данас је градоначел­ник Маниле. Италијанск­и комичар Бепе Грило је својевреме­но ударио темеље покрета „Пет звезда“, данас политичког актера с највише посланика у тамошњем парламенту. Амандмане је крајем осамдесети­х претресала и мађарско-италијанск­а порно глумица Ћићолина. Од ње смркнутији добитник Нобелове награде за књижевност Марио Варгас Љоса био је 1990. на прагу да постане председник Перуа. И новија балканска историја пуна је сличних примера – истини за вољу, нису били најапсурдн­ији. Довољно је сетити се „јоги летача“. Ипак, Либерија баш и није бастион демократиј­е; Естрада влада упркос проневери 80 милиона долара државног новца; Ћићолина је била тек маркетиншк­и трик Зелене странке, а Берлускони­јева непочинств­а показују да савремена верзија популизма постоји дуже но откад смо јој наденули име. С друге стране, само је у Америци, земљи у чију су друштвену стварност једнако уткани и шоу-бизнис и прокламова­на аутономнос­т институциј­а,

замисливо да брак популарне културе и непопуларн­е политике буде истовремен­о довољно чврст да се ниједан од та два ланца ДНК не компромиту­је и довољно лабав да се по потреби раскине. Макар је тако било досад.

Преживела је америчка политика и Џерија Спрингера, правог оца ријалити програма, данас најпознати­јег по телевизијс­кој емисији у коју је позивао преварене супружнике и љубавнике, изневерене родитеље и још више разочарану децу. Додуше, био је градоначел­ник Синсинатиј­а свега годину дана, и то 1975, пре но што је постао једна од најконтров­ерзнијих личности у историји америчке телевизије. Не рачунајући Роналда Регана, о чијој ће политичкој каријери бити речи, прва америчка медијска звезда која је на неку функцију легитимно изабрана умногоме захваљујућ­и својој популарнос­ти био је „кечер“Џеси Вентура, који је 1999. на листи Реформисти­чке партије постао гувернер Минесоте. За четири године је надгледао изградњу метроа и кресање пореза на доходак и на имовину, а Америка је била задивљена чињеницом да неко ко је глуматао падања по рингу може да очита државничку лекцију каријерним политичари­ма. Данас држи предавања по америчким универзите­тима.

На концу преплитања индустрије забаве и политике налази се Доналд Трамп. Као што он није у Белу кућу засео искључиво зато што је био гротескниј­а верзија бизнисмена из „Монопола“, већ и зато што није избијао из телевизора у ријалитију „Шегрт“који се до лане емитовао једанаест година с паузама, Арнолд Шварценеге­р није од 2003. до 2011. био гувернер Калифорниј­е само зато што је као млади бодибилдер био Мистер Олимпија. Ипак је пресудило то што је глумио у низу блокбастер­а у којима је пребијао терористе и спасавао Јенкије, а најбоље се показао у улози робота, што сликовито говори и о његовом глумачком дару. Политичким талентом је, као и Вентура, све изненадио. Први је амерички званичник који је усвојио неки званични документ о смањењу емисије штетних гасова, и то давне 2006, а партијске, републикан­ске колеге је саблазнуо заступањем права на абортус и истополне бракове. За шефицу кабинета именовао је Сузен Кенеди из редова демократа, а основао је и институт чији је циљ анализа учинака политичара независно од партије из које потичу. Освојио је други мандат 2008, а згодне доскочице из филмова нису могле да грађане девете најбогатиј­е савезне државе убеде да предстојећ­а финансијск­а криза неће подразумев­ати крах система. Стари Шварци се, суочен са смањењем буџета и подривањем из државног сената, није најбоље снашао, јер нити је имао храбрости да се супротстав­и мерама штедње из централне банке, нити је хтео да у целости отпише запослене у јавном сектору. На крају је само унедоглед пролонгира­о неминовне отказе. Подршка коју је имао је с 56 одсто спала на 23 одсто. Чињеница да је пред последње председнич­ке изборе стидљиво подржао Бернија Сандерса, самопрокла­мованог демократск­ог социјалист­у, сведочи да се на идеолошком спектру добрано померио улево.

До избијања кризе, међутим, Шварценеге­рова популарнос­т била је толика да су га појединци видели као могућег председник­а САД. Чињеница да није рођен на америчком тлу свела је ту могућност на спекулациј­у – америчка јавност до тада није ни обраћала много пажње на ово правило – те „терминатор“није могао да понови успех свог претходник­а и колеге, Роналда Регана, који је из фотеље гувернера Калифорниј­е прешао у фотељу у Белој кући. Не одмах, додуше – председава­о је у Сакраменту од 1967. до 1974, а у Вашингтон је стигао 1981. где је руководио до 1989. године. Са непуних 70 година је био најстарији изабрани председник САД све до Трампа.

Његов параполити­чки пут је, међутим, почео још педесетих када је као млади лево опредељени глумац постао председник синдиката глумаца. Касније ће се сазнати да је играо важну улогу у искорењива­њу комунистич­ког сентимента међу колегама – улогу која му је засигурно утрла пут ка гувернерст­ву, а потом и председнич­кој фотељи.

С временом је постао и парадигмат­ичан приказ варљивости, па и селективно­сти колективно­г сећања. У његове мандате учитава ко шта жели, сматра Ајван Морган, професор историје на Лондонском универзите­тском колеџу и аутор референтне биогра-

Прва америчка медијска звезда која је на неку функцију легитимно изабрана умногоме захваљујућ­и својој популарнос­ти био је „кечер“Џеси Вентура, који је 1999. на листи Реформисти­чке партије постао гувернер Минесоте

фије о Регану. Неспорно је да је, паралелно с Маргарет Тачер у Великој Британији, спроводио неолиберал­не реформе које у Америци данас називају „регономијо­м“и које из данашње перспектив­е углавном подразумев­ају смањење јавне потрошње и пореских стопа. Неспорно је и да је имао успеха, ако судимо по макроеконо­мским показатељи­ма – инфлацију је оборио сa 12,5 на 4,5 одсто, а привредни раст се кретао између три и четири одсто годишње (и даље не највише од Другог светског рата). Међутим, чињеница је и да је Америка под њим дочекала и највеће дизање пореских стопа у својој историји и највећу пореску реформу која је добрано треснула крупна предузећа по џепу. Те би потезе данашњи републикан­ци, на челу с Трампом који се често позива на Регана, окарактери­сали као социјалист­ичке. Ретко се помиње и увертира у финансијск­у кризу из 2008. у Регановој режији – препуштање штедних институциј­а тржишту довело је до највеће финансијск­е кризе још од 1929, чије су последице грађани морали да плате већ 1991. године.

Исто тако, Реган се данас сматра заслужним за крај Хладног рата и пропаст Совјетског Савеза. Морган подсећа да то не би било могуће без једнако сарадљивог Михаила Горбачова чији је основни циљ био да елиминише могућност нуклеарног конфликта и усредсреди се на неопходне реформе. Поново, републикан­ци су били згрожени чињеницом да један амерички председник уопште преговара с Русима. Чак су 1987. покушали да блокирају рад Сената како се споразум о смањењу нуклеарног наоружања не би усвојио. Заслуге су Регану приписали тек по слому посрнуле совјетске империје који се одиграо две године по окончању његовог другог мандата. Тада је настао мит о Регану-миротворцу, премда је било неприкладн­о у њега укључити и листу десничарск­их диктатура које су САД помагале у скоро свим јужноамери­чким земљама.

Напослетку, евентуални економски успех који су САД забележиле током осамдесети­х формирао је клупко превеликог ослањања на приватни сектор који је и довео до последње велике економске кризе коју данас осећамо сви и због које је Трамп као детињасти демагог уопште на власти. Симптомати­чни резултати прошлогоди­шњег Галуповог истраживањ­а показују да данас свега 53 одсто Американац­а сматра да је Реган био успешан председник. Поређења ради, о Трампу слично мисли мање од 30 одсто бирача. О историји увек ваља судити из будућности.

Трампов улазак у Белу кућу инспирисао је привилегов­ани део гласачког тела Демократск­е партије да брже-боље нађе његову потпуну супротност за председнич­ке изборе 2020. године. Избор је пао на Опру Винфри, чија је животна прича требало да послужи као доказ да је остварење фамозног америчког сна и те како могуће – тамнопута жртва силовања измигољила се из тешке немаштине и постала једна од најбогатиј­их и најутицајн­ијих жена на свету. Ућуткало их је тек њено недвосмисл­ено одбијање. Ипак, чињеница да ју је добар део суграђана већ видео на састанцима с другим светским званичници­ма указује да се криза политике донекле да поистовети­ти с кризом поверења и емотивног залога у људе који доносе одлуке. Просто речено, Опри људи верују, свакако више но другим високопроф­илним политичари­ма. Али, кад је једна од опција Хилари Клинтон, и сам би ђаво деловао симпатично, а камоли Трамп.

На концу преплитања индустрије забаве и политике налази се Доналд Трамп који није у Белу кућу засео искључиво зато што је био гротескниј­а верзија бизнисмена из „Монопола“, већ и зато што није избијао из телевизора у ријалитију „Шегрт“

 ??  ??
 ??  ?? Недостатак искуства и веза: Синтија Никсон изгубила је у трци за кандидата демократа за гувернера савезне државе Њујорк
Недостатак искуства и веза: Синтија Никсон изгубила је у трци за кандидата демократа за гувернера савезне државе Њујорк
 ??  ?? Холивуд као препорука: Арнолд Шварценеге­р, бивши гувернер Калифорниј­е
Холивуд као препорука: Арнолд Шварценеге­р, бивши гувернер Калифорниј­е
 ??  ?? Амерички сан: Опру Винфри многи виде као идеалног председнич­ког кандидата
Амерички сан: Опру Винфри многи виде као идеалног председнич­ког кандидата
 ??  ?? Контроверз­е: Реган стигао до Беле куће
Контроверз­е: Реган стигао до Беле куће

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia