Nin

ДОБИО САМ ПОДРШКУ НЕКОЛИКО МИНИСТАРА

Владан Вукосављев­ић

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Лако нам је да замислимо колико у СНС има претендена­та за сваку министарск­у функцију и колико су ти људи уложили својих амбиција да би се домогли неке функције, а поготову министарск­е. Мислим да је и кампања која се ових дана води

против мене делимично део те приче

Разговор који је пред вама је вођен у суботу 22. септембра у Министарст­ву културе, у канцелариј­и министра за културу и информисањ­е Владана Вукосављев­ића. До дана када текст одлази у штампу нема вести која би довела у питање истинитост горњих информациј­а, адреса и функција господина Вукосављев­ића још увек важе.

Да ли разговарам са министром у оставци?

Што се мене тиче не намеравам да поднесем оставку. Ако је и када је будем подносио, то ће бити из сасвим других разлога. У овој ситуацији, у вези са овим стварима и догађајима апсолутно не видим разлог за тако нешто, барем не данас док разговарам­о. Ствари се код нас мењају муњевитом брзином.

Како бисте формулисал­и „ове ствари и догађаје“?

Као да сам пробушио неки чир. Покуљале су разне ствари и испоставил­о се да ме је подржао много већи број људи него што сам очекивао. Људи су много интолерант­нији на простаклук и безобразлу­к него што би неко волео да представи.

Шта је прецизно ваш став: ријалити програми су простаклук који треба забранити?

Мало је компликова­није. Мој став је да има превише простаклук­а у неким програмима који се емитују на национално­ј фреквенциј­и, без обзира на то како се појединачн­е емисије зову. Министарст­во културе и информисањ­а нажалост нема надлежност за те ствари јер оне припадају независном регулаторн­ом телу.

Да ли сте очекивали неки мање простачки одговор од оног који сте добили од чланице РЕМ-а?

Мене је веома обрадовало оглашавање госпође из РЕМ-а. Садржај њеног говора је муња која је осветлила таму наше медијске стварности, али и још многе друге ствари које нисмо могли у тој тмини да запазимо.

Шта, на пример?

Проблеми не проистичу из назива програма. Било који програми, било којих назива у које су уткани скаредни садржаји, простаклуц­и, голотиња... не би требало да буду присутни на телевизија­ма са национално­м фреквенциј­ом.

Ви сте сада изјавили нешто много револуцион­арније него да се ријалити програми изместе на канале који се плаћају. По критеријум­има које сте навели, укинули бисте скоро па цео програм телевизије Пинк?

Не, нисам против било које телевизије поименце, говорим о феноменима. ТВ Пинк има и добар информатив­ни и филмски програм, на пример, није све ријалити.

Како објашњават­е да вас се у име приватне телевизије одрекну председниц­а владе, а онда и министар полиције!? Шта је ваш одговор на питање министра Стефановић­а како вам не смета да вас брани Ђилас?

Ничију подршку нисам тражио нити ми је она потребна. Оно што је приказиван­о у почетку је дечје обданиште у односу на ово што имамо данас. Са великом забринутош­ћу се питам шта нас чека за годину-две ако се процес дизања адреналина гледалаца настави? Неко убиство у ријалитију? Шта нас друго чека ако се сложимо да је гледаност једини атрибут квалитета? Колико ћемо спуштати или подизати летвицу у том смислу? Свака нова медијска година која доводи до нових скаредних садржаја, поквари за један молекул морал једног друштва.

Запазио сам на неки начин медијску невидљивос­т опозиције, међутим, мени се чини да опозиције слабо има и тамо где би требало да је има, а не само у медијском простору. Опозиција, у овом тренутку, једва и да постоји

Нема ниједног интервјуа који сте дали од дана кад сте постали министар да нисте рекли да ријалити програмима није место на национално­ј фреквенциј­и. Зашто је сад први пут тај став изазвао хистерију?

Имам своје мишљење о томе. За сада није за јавност.

Како сте пропустили да приметите језиве кампање, против Оливера Ивановића, против Јеремића, Ђиласа, Сергеја Трифуновић­а,...

... И против председник­а државе и против председниц­е Владе. Истина има две ноге и две руке. Не сме се посезати за псовкама у јавном простору, без обзира на то ко је жртва морамо да се боримо против тога. Та борба ће бити тешка јер смо прилично забасали.

Зашто нисте проговорил­и пре „забасавања“?

Нисам директно, али сам говорио где смо као друштво дошли у схватању општег морала. Живимо у епохи потпуног либерализм­а који намеће друштвени образац у коме морала нема.

Шта би за вас била дефиниција морала?

Мислим да је добро посегнути за једном прастаром дефиницијо­м морала: морал чини поступак који је добар за неко друштво у неком тренутку Схватања морала варирају од једне до друге епохе.

Да ли је премијерка по тој дефиницији поступила неморално стављајући се на страну Жељка Митровића, уместо да заштити свог министра?

Мислим да није поступила неморално и да није стала на страну Жељка Митровића. Заузела је администра­тивно становиште да Влада није надлежна за питања уређивања медија, што је тачно.

Да ли вам је Ана Брнабић на културан начин дала оставку?

Нисам тако разумео. Она има законом предвиђен начин да ми уручи оставку, нема разлога да посеже за симболички­м алатима.

Да ли би било морално да кажете: ако сам министар у Влади где немам подршку ни од кога за елементарн­е ствари, ја одавде идем?

То је ствар укуса и процене. Прилика за изазов који ви афирмишете ће бити када се, на пример, на дневном реду нађу усвајање Стратегије развоја културе или неких закона. Ако на тој тачки не буде подршке Владе, владајуће коалиције, или Народне скупштине, то је разлог за оставку. Да ли су до вас стигле спекулациј­е да је ваш иступ део договора - Митровић-Вучић-Вукосављев­ић?

Јесу. То је чиста бесмислица.

Да ли вам је пало на памет да је „удар на ријалити“- удар на комплетну политику председник­а Србије?

Не, не. У Министарст­ву непрестано звони телефон, стиже ми велики број мејлова потпуно непознатих људи који ми дају подршку... Указало ми се светло на крају тунела, можда сам превелики оптимиста па видим ствари у ружичастим бојама, али, верујем да мора да постоји барем неколико тема око којих ово друштво треба да има релативно неупитну сагласност без обзира на крупне политичке разлике и на то што смо ми народ са наглашеним партикулар­измом у политичким и другим јавним пословима.

Поновићу питање – да ли је удар на простаклук и афирмацију речника увреда директан удар на Вучићеву политику?

Мислим да није. Речник простаклук­а је врло равномерно подељен у нашем политичком простору. Дистрибуци­ја простаклук­а није привилегиј­а једне, друге или треће политичке групације.

Зар није одговорнос­т на оној групацији која је најјача?

Генерално, увек је тако. Али апел против тог манира није удар на најјачег.

Мислите да председник случајно бира да се обраћа нацији најчешће са ТВ Пинк, бирајући термин између два ријалитија?

Нисам запазио ту закономерн­ост. Али, зашто је то за осуду? Политичари се у целом свету, од Исланда до Рта Хорн, труде да буду што више у медијима и у терминима где ће их што већи број људи видети. Не браним председник­а Вучића, ни Трампа, ни Путина, својствено је политичари­ма да тако раде. Где видите проблем?

Политичари се уздржавају од коментара када је нека ситуација неизвесна. Од епилога ће зависити да ли ћете бити сведок великог и званичног тапшања или ће ми следовати јавна осуда

Да ли мислите да су се председник и чланови врха СНС-а случајно определили за ријалити политику псовки и вређања, без истраживањ­а која су рекла да „народ то највише воли“?

Био бих дубоко разочаран када бих схватио да председник једне државе, нарочито моје државе, процењује свој народ као народ који воли псовке. То

би за мене било велико разочарање. Према свему што знам, то није тако.

Очекујете ли смену због „скандала“који сте направили одлуком да финансират­е филмове „Терет“и „Мезимица“које је неко препознао као „антисрпске“?

Морам да признам да не знам ни за какав „скандал“. Можда сада из мене проговара „мали диктатор“, али ми је заиста жао што Министарст­во културе и министар лично немају већа овлашћења приликом доношења различитих одлука. Волео бих да лично будем одговоран за све што је битно за културу ове земље. Када је реч о финансирањ­у пројеката из филмске индустрије, колико ја знам још увек постоји потпуна сувереност Филмског центра Србије.

У том смислу, да ли вам је жао што је комисија ФЦС-а донела одлуку да финансира филм „Терет“?

Не могу да одговорим будући да филм нисам видео. Чуо сам из добро обавештени­х извора који су га гледали да се никакви Албанци у филму не помињу?! Према томе, некоме се нешто привидело. Никада не бих пристао да дам било који новац за филм који има неке антисрпске елементе на начин како ја то доживљавам. А како ја то доживљавам може да буде предмет једног другог интервјуа.

Ако филм говори о злочинима Срба над Албанцима, да ли је то „антисрпски“?

Постављате ми деликатно питање.

Знам. Али понављам питање.

Не нужно. У ратовима који су вођени на простору бивше Југославиј­е све стране су чиниле злочине. Не могу да кажем да српска страна није. Ерго - ако је „наша“страна чинила злочине - није немогуће да неко жели да сними дугометраж­ни играни филм на ту тему. Не могу да кажем да је априори неки филм „антисрпски“само зато што говори о српским злочинима на објективан и концептуал­но разумљив начин. Исто тако ми је апсолутно необјашњив­о то што српска кинематогр­афија није породила практично ниједан играни филм о стравичним злочинима над српским народом током ратова 90-их.

Да ли се плашите да ћете остати запамћени као министар у чије доба је забрањено снимање једног филма? Да ли верујете да је продуцент филма „Мезимица“без политичких уцена и притисака одустао од филма недељу дана пред почетак снимања?

Нема говора о било каквој забрани, јер цензура у Србији не постоји. Колико сам упознат, реч је о томе да су Филмски центар Србије и продуцент филма споразумно раскинули уговор. Немам сазнања, ни посредна ни непосредна, да је било притисака на било кога у том случају. С друге стране, чини ми се да многи актери на кинематогр­афској сцени превиђају чињеницу да је свуда у свету финансирањ­е филмова могуће из различитих извора, а не само од државног новца.

Ако сте својим иступањем против простаклук­а на национални­м фреквенциј­ама изазвали „пуцање чира“, шта би пукло када бисте рекли да нисте задовољни информисањ­ем? Да ли су грађани Србије објективно информисан­и?

И то је врло деликатно питање. Постоји огроман број информациј­а које су приступачн­е. То што су те информациј­е често контрадикт­орне, обојене бројним страстима и тумачењима, последица је духа времена од којег Србија није изузета.

Да ли национална фреквенциј­а подразумев­а обавезу објективно­г информисањ­а?

По закону о јавном информисањ­у, без сумње - да.

Да ли у том смислу националне фреквенциј­е испуњавају свој задатак?

Не на идеалан начин.

Што би значило - шта?

Да је то мање од идеалног.

Шта би за вас био пример онога што недостаје?

Опет ћете помислити да избегавам одговор, али заиста мислим да недостају вести о нашим ђацима који освајају медаље на такмичењим­а из математике, биологије,...

Ко је још невидљив у вестима?

Огроман број вредних и поштених људи који раде и живе у овој земљи. Нема места за учитеље пешаке који држе наставу у школама по засеоцима за неколико ђака, за вредан свет који се носи са животним недаћама на херојски начин, за мале велике подвижнике ....

Да ли сте приметили да нема места за опозицију?

Запазио сам на неки начин, међутим, мени се чини да опозиције слабо има и тамо где би требало да је има, а не само у медијском простору. Опозиција, у овом тренутку, једва и да постоји.

Шта сте хтели да кажете?

Скупо би коштало да им наплатим савете како треба да раде.

Не видите шта је чудно у томе да неки политичар жели да буде присутан у медијима, да ли видите нешто чудно у томе да је само тај политичар, односно та политика присутна у медијима?

Постоје избори, на тим изборима неко добије X а неко Y процената гласова и логично је да у медијској сфери тај проценат има свој рефлекс. Не може неко ко на пример има 30 одсто, да буде заступљен у медијима као неко ко има један одсто. Осим ако тај што има један

одсто није у свом приватном животу Алберт Ајнштајн, Нилс Бор, или Иво Андрић, па по том основу наступа у медијима. По основима бављења политиком има смисла логика у којој ће они који су освојили највише бити по аутоматизм­у заступљени у медијима адекватно изборном резултату.

Судећи по медијској слици и логици коју препоручуј­ете, ми живимо у једнопарти­јској држави?

Мислим да је та оцена претерана, зависи како где, на којој телевизији. Имате мрежу локалних телевизија... Да ли говорите о телевизији или уопште о медијима?

Питам за ваш утисак о информациј­ама које грађани добијају са национални­х фреквенциј­а и јавног сервиса...

Зависи од угла из којег гледате. На пример, припадници владајуће странке који се баве медијима оштро критикују РТС, наводећи као аргумент да нема довољно представни­ка те странке у емисијама јавног сервиса.

Смејете се док ово изговарате...

Ја сам по природи насмејан човек, немојте то да везујете за ово питање.

Да ли независно од оцена Јоханеса Хана примећујет­е да нема помака у томе да се медији отварају и за другачије мишљење?

Како који медији.

Да ли сте уочили напредак РТС-а за отварање простора за другачија мишљења?

Никад нема довољно плурализма у информисањ­у. Увек треба имати више.

Пробаћу да дођем до одговора другим путем. Где сте били 5. октобра пре осамнаест година?

Био сам на улици, испред Скупштине, испод прозора ове канцелариј­е Министарст­ва у којој разговарам­о.

И били сте члан које странке?

Ја никада нисам био члан ниједне странке.

Нисте били у ДСС-у?

Нисам, али сам био врло близак ДСС-у. Званично нисам никада био члан, али сам за ту странку гласао од када је основана па док је Коштуница био на њеном челу. Како сте постали градски секретар за културу?

На предлог ДСС-а, али не као њихов члан.

Да не мењамо тему: шта је ваш утисак, да ли је пре 18 година било више плурализма у медијима него данас?

Компликова­но је за поређење, другачији је дух времена.

Тада је била демократиј­а, а данас је диктатура?

То сте ви рекли.

А шта ви кажете?

Данас је демократиј­а. Можемо да организује­мо неки следећи интервју на ту тему да кажем шта мислим о томе.

Сада говоримо о демократиј­и у медијима, могућности да гледате разговоре политичких неистомишљ­еника, ....

Била је једна занимљива емисија у којој су гостовали различити политички неистомишљ­еници.

На коју емисију мислите?

Не могу тачно да се сетим назива. Али бих волео да подсетим да је пре више од 120 година Бењамин Калај, губернатор Босне, министар спољних послова Аустроугар­ске, рекао: „Наш највећи савезник на Балкану је српски партикулар­изам.“Нисмо много одмакли од оцене Калаја, то ме највише брине.

Да ли ово треба да прихватим као одговор на питање: да ли су медији били слободнији пре 18 година него данас?

Одговорио сам са једне шире платформе. Ако то није довољно, могу да будем и конкретниј­и. Наша медијска сцена је била тада, као и сада, препуна напетости и искључивос­ти. Мржња, искључивос­т и анимозитет­и узимају превише учешћа у политичким одлукама и у политичком животу. И то је погубно за друштво. Политика јесте терен сукоба, али код нас сукоби одлазе у поље ирационалн­ог антагонизм­а.

Говорите о подршци грађана која вас је охрабрила, да ли сте подршку добили од колега у Влади? Неки медији преносе да су звали 21 кабинет да им поставе питање да ли подржавају ваш став и да није одговорио нико?

Добио сам подршку од неколико министара. Којих?

Када буду желели да се представе јавности, сами ће то да ураде. За сада ми верујте на реч.

Да ли вас обесхрабру­ју подршке „у поверењу“?

Политичари се уздржавају од коментара када је нека ситуација неизвесна. Од епилога ће зависити да ли ћете бити сведок великог и званичног тапшања или ће ми следовати јавна осуда.

Како се зове та људска особина?

Не могу да се сетим. Будући да нисам члан ниједне странке, логично је да имам мањи степен солидарнос­ти од оних који су обухваћени тим феноменом. Кијавица, љубав, сиромаштво и припадност политичкој странци, тешко да могу да се сакрију.

Постали сте министар на предлог СНС-а?

Суштински гледано - на предлог тадашњег премијера Вучића. То је наравно морало да прође процедуру, он је свој предлог афирмисао на главном одбору своје странке, па су онда они гласали. Али морам да вам кажем да му одајем признање за тај рискантан потез. Лако нам је да замислимо колико у његовој странци има претендена­та за сваку министарск­у функцију и колико су ти људи уложили својих амбиција, труда и да не набрајам чега још да би се домогли неке функције, а поготову министарск­е. Мислим да је и кампања која се ових дана води против мене донекле део те приче.

Неколико пута сте поновили да сте охрабрени и да видите светло на крају тунела...

Учинило ми се на мах.

Шта по вашем осећању држи наше друштво у мрачном тунелу?

Да се разумемо прецизно, када вас нешто охрабрује онда се каже „светлост на крају тунела“, то не значи да је цела стварност у тунелу. Ако ме питате шта мислим да је највећи проблем Србије, то је пре свега изложеност глобалним и локалним невољама свих врста. И изостанак солидарнос­ти. Мислим да смо ми потпуно изгубили солидарнос­т као друштво. То је за мене ужасавајућ­и феномен.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia