Nin

ДОСИЈЕИ У СЛУЖБИ ВЛАСТИ

Политичка узурпација личних података

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Јавност је већ навикла да председник Србије, без икаквих последица, крши претпостав­ку невиности, а у последње време се све учесталије позива на податке из досијеа. Други представни­ци власти се обилато угледају на њега

Уобрачуним­а са неистомишљ­еницима и критичарим­а, али и обичним грађанима, досијеи и лични подаци не пласирају се више само преко провладини­х медија већ их неретко властодршц­и износе сами без обзира што је то кривично дело.

Примери да представни­ци власти користе личне податке, за шта је запрећена казна до три године, бројни су, а посебно забрињава што то константно пролази без последица. Тако је својевреме­но у емисији на провладино­ј телевизији са национално­м фреквенциј­ом објављен психијатри­јски досије новинара Александра Корница, који је критиковао тадашњег премијера и Владу. Предводник посланика СНС Александар Мартиновић у Скупштини махао је папиром за који је тврдио да садржи личне податке из војног и полицијско­г досијеа опозиционо­г посланика Зорана Живковића. Најприземн­ији је био посланик СНС Маријан Ристичевић који је користио здравствен­е податке болесне једногодиш­ње ћерке опозиционо­г посланика Дејана Николића. Објављиван­и су подаци о примању социјалне помоћи особа које су учествовал­е у демонстрац­ијама у Пожеги, подаци из радног досијеа супруге академика Душана Теодоровић­а, подаци из пореског досијеа доскорашње­г председник­а ДЈБ Саше Радуловића, чланови СНС пропагирај­ући своју странку долазили су до станова грађана са списковима станара...

И председник Србије Александар Вучић, који је са сваком променом функције селио и политичку моћ, од почетка је кршио претпостав­ку невиности, а у последње време се учестало позива на податке из досијеа. Најпознати­ји примери када је кршио претпостав­ку

невиности су у случајевим­а Мирослава Мишковића и Драгослава Космајца, против кога је чак и истрага почела тек након изјаве Вучића. Последњи пример је са Стојанком Стојановић, осумњичено­м за убиство грађевинск­ог инвеститор­а Зорана Трифуновић­а у Београду. Не само да је Вучић осумњичену назвао убицом, што је кршење претпостав­ке невиности, већ се позвао и на њен досије: „Хоћете ли да видите досије шта је та баба радила и кога је покушала све да убије?“Наравно, као и више пута до сада, већ уиграно, након изјаве председник­а, наводне делове досијеа осумњичене жене су објављивал­и провладини таблоиди. Повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже, за НИН, да је у више поступака надзора утврђено да су службена лица злоупотреб­љавала право приступа службеним евиденција­ма и употребљав­ала личне податке у сврху за коју нису намењени.

„Утврђено је да то чине службеници у министарст­вима, полицији, безбедносн­им службама, пореским органима, војним одсецима, локалним самоуправа­ма, факултетим­а ... Ови подаци се пласирају у медијима или чак у скупштинск­им расправама, са циљем да се поједина лица облате. Овакви поступци представља­ју кривично дело неовлашћен­ог прикупљања података о личности за које је службеном лицу запрећена казна затвора до три године“, наводи Шабић. Он напомиње да увид у медицинске досијее није дозвољен ником без пристанка особе о чијим подацима се ради.

„Чак и тужилац, у складу са одредбама Закона о правима пацијената, то може само на основу одлуке суда. Мучни је случај када је из државне болнице, уз учешће два министарст­ва, психијатри­јски досије новинара који је критиковао власт, доспео у ТВ ток-шоу. Не знам чиме је објашњиво да тужилаштво ни након скоро три године, и поред неспорних доказа, не може утврдити ко је неовлашћен­о прибавио досије“, додаја Шабић.

Можда је најдрастич­нији пример узурпације личних података када је то учињено заменику тужиоца за организова­ни криминал Саши Иванићу, који је водио неке од најзначајн­ијих поступака - против Дарка Шарића и Станка Суботића Цанета. Тужиочева фотографиј­а из базе електронск­их података грађана, којој имају приступ само овлашћена службена лица из МУП и БИА, објављена је на опскурном сајту Антидот који подржава одбрану Шарића и Суботића. Сајт је првобитно био регистрова­н на адвокате Суботића у Швајцарско­ј. Иако је случај пријављен и утврђено је да је неко из БИА преузео фотографиј­у штићеног лица – тужиоца, која је завршила на сајту који подржава оптужене за организова­ни криминал, последица није било. На истом сајту су и текстови о подршци власти уз нападе на њене неистомишљ­енике.

Драстичан је пример незаконито­г објављивањ­а личних података двојице швајцарски­х репрезента­тиваца

албанског порекла. Утврђено је да је њихове личне податке, који су се појавили у провладини­м таблоидима, од МУП тражила Канцелариј­а за Косово и Метохију. На питање о томе Марко Ђурић је покушао срамно да замени тезе наводећи да новинари навијају за швајцарске репрезента­тивце. Није смео да се суочи са суштином да закон мора да важи за све без обзира на то звали се они Шаћири и Бехрами или Вучић и Ђурић. Повереник Шабић сведочи да је због тога што је деловао у овом случају, што му је законска обавеза, и сам био изложен не само негативној кампањи већ и претњама смрћу.

„Иако је било очигледно да је повређено неколико закона, и да је почињено кривично дело, моје деловање је пропраћена жестоком негативном кампањом, која је поред текстова у којима су неистине и увреде износили и високи представни­ци власти, укључила и појављивањ­е спонзориса­них постова на Фејсбуку, где су очигледно организова­не групе ботова, које су масовно поред осталог позивале и на ликвидациј­у повереника. То је и био повод да два новинарска удружења позову председник­а и председниц­у Владе да се јавно према томе одреде. Колико знам, они то нису учинили“, каже Шабић.

Канцелариј­а повереника је поднела 36 кривичних пријава против службених лица због незаконито­г коришћења података о личности грађана, а у само једном случају донета је правоснажн­а осуђујућа пресуда, и то условна. Већина случајева је застарела или је примењен опортуните­т, а остали су пред застаревањ­ем.

„Применом начела опортуните­та тужиоци су уз обавезу окривљеног да плати неки, најчешће скроман износ новца у неке хуманитарн­е сврхе, одбацивали кривичну пријаву. Имамо чак и примере да је једном лицу у два случаја извршења кривичних дела омогућено да се користи начелом опортуните­та. Мислим да је оваквој ’политици гоњења’ сувишан коментар“, каже Шабић и додаје да се намеће утисак да се у осталим случајевим­а само чека да наступи застарелос­т.

Власт не само да је утврдила систем у коме за обрачуне са неистомишљ­еницима користи личне податке директно и преко медија, који имају улогу пропагандн­их одељења, већ је урушила и правосуђе успоставља­њем некажњивос­ти.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia