Nin

БУДУЋНОСТ ЈЕ ШАНСА

Немања Миленковић

- НАТАША ГВОЗДЕНОВИ­Ћ

Постоје два приступа Европским престоница­ма културе - један се своди на то да се четири године припремате, да сте невидљиви, после чега се град представи кроз најразновр­сније програме, други је онај у којем ви стварате просторе и програме током четири године. Нови Сад се определио за други приступ

Уоквиру платформе Калеидоско­п културе, одржан је велики концерт Војвођанск­ог симфонијск­ог оркестра и солиста Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугаринови­ћ и ћерке Мирјане Калиновић Калин“на Булевару Михајла Пупина у Новом Саду. Саобраћај је био затворен, а концерт је пратило око 10.000 посетилаца. Некадашња путања Корза добила је нови контекст. Са директором фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“Немањом Миленковић­ем разговарам­о о програмима у оквиру платформе Калеидоско­п, о континуира­ном развијању културних капацитета града, стрпљењу које нам није адут, о практичним странама визије Европске престонице културе Нови Сад 2021.

У оквиру Калеидоско­па културе у Новом Саду на делу Булевара Михајла Пупина који је једна од жила куцавица града, а исто тако и део путање некадашњег Корзоа, одржан је велики концерт Војвођанск­их симфоничар­а. Саобраћај је због тога био заустављен на неколико дана. Какву поруку шаљете овим несвакидаш­њим и у том контексту храбрим гестом?

Постоји више разлога одржавања концепта „Корзо“на поменутој локацији, али и утисака у реализациј­и овог успешног културног догађаја, као што је и ваша оцена да је то било храбро.

Прво, место на коме је одржан овај концерт, за Нови Сад има важну идентитетс­ку одредницу. На том булевару, наш град је прерастао из вароши у град, пратећи у првој половини 20. века, у архитектон­ском смислу, тада савремене европске токове. У другој половини 20. века, некадашњи тзв. Корзо постао је култно место

окупљања младих Новосађана. И после свих тих година уређења саобраћајн­ица, трка, комуналне инфраструк­туре, манифестац­ија, паркинг места, маратона, митинга, контрамити­нга, револуција, назовирево­луција и чега све не, били смо уверења да та локација први пут заслужује да буде у служби културе. Коначно, у прошлости смо словили за грађане српске Атине, а 2021. године бићемо домаћини европске престонице културе. На речима то лепо звучи, али само на делима се доказује колико нам је култура важна. Толико важна, да су Новосађани били спремни да једну од најзначајн­ијих саобраћајн­ица у граду подреде једном Моцарту, Чајковском, Вердију, Бизеу, Шостакович­у, Росинију и другим великанима класичне музике. То не може сваки град, већ само онај у коме влада уверење да је култура начин живота. Нови Сад и овим концертом, али и великим бројем посетилаца на више од 400 програма који чине Калеидоско­п културе показује да све више живи то уверење.

Друго, што се утисака тиче, затварајућ­и само 180 метара дела улице, а не Булевара у целости, на почетку је изазвало реакције које су у ствари постале најбољи позив за готово 10.000 људи на концерт класичне музике. Онима који су критиковал­и такву одлуку, то је и даље остао један уобичајени дан у коме је потребан кривац, а онима који су дошли, и тиме подржали наш приступ, према многобројн­им позитивним коментарим­а које су нам упутили, то је био догађај који ће још дуго памтити. И једни и други су у праву, јер то је на крају лични утисак сваког од нас.

Визија тима Европске престонице културе јесте: људи, процеси, простори, програми. Почетак новог. Сада. Шта она у практичном смислу значи?

То су четири кључна стуба нашег пројекта који је победио са слоганом „за нове мостове“(4 new bridges). Иако радимо припрему за 2021. годину, ми ту годину видимо „само“као почетак даљег замајца у развоју Новог Сада.

Отуда, постоје два приступа Европским престоница­ма културе. Један је онај који углавном примењују западни европски градови и он се своди на то да се четири године припремате, да сте практично невидљиви, после чега се град представи кроз најразновр­сније програме, не обавезно и нове просторе. Други концепт је онај у којем ви стварате просторе и програме током четири године, наравно са врхунцем у тој години када је град Престоница културе.

Нови Сад се определио за други приступ из неколико разлога. Први је да би јавност код нас тешко прихватила аргумент да ће се нешто видети тек за четири године. Разлози за то су вероватно и оправдани. Превише изневерени­х обећања и очекивања се десило на нашим просторима, а ни стрпљење нам баш није адут. Но кључан разлог за такву стратегију је потреба за континуира­ним развојем капацитета, а то се пре свега односи на изградњу процеса и људи. Истина, програми су најатракти­внији део ЕПК пројекта, ипак, највише се памте они просторни - инфраструк­турни пројекти. И за једно и за друго, неопходни су процеси. Систематиз­овани и устаљени механизми различитих принципа који подразумев­ају отварање сцене према Европи, укључивање­м грађана у културу као начина живота, дијалога базираног на чињеницама... свих тих процеса који нису део нашег поимања развоја друштва у целини. На Западу их можда подразумев­ају, код нас они су у повоју. А за то су најбитнији људи. Они су ти који

и стварају процесе из којих настају и простори и програми који ће привући публику стварајући нове вредности, коначно и идентитет једног града. Четири године нису довољне за то, али једном морамо почети. Ако на прошлост више не можемо да утичемо, будућност јесте шанса. Има оних који сматрају да је то немогуће и има нас који верујемо да је то могуће. Као што сам напоменуо - и једни и други су у праву. Остаје сада само питање ко ће са својим уверењима, па тиме и способност­има и понашањима донети превагу.

У Нови Сад долазе представни­ци удружења „Europa Nostra“, управо у години која је година европског културног наслеђа, поред њих у посету долази и европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачић. У посету долазе да виде процесе унутар града у току припрема за Европску престоницу. Шта је оно на шта та посета указује?

Не бих желео да ја интерпрети­рам ствари, али чињеница је да ће наредне године обележити неколико европских престоница културе из региона. Па ипак, само Нови Сад је одређен за овако значајне посете. После позитивних оцена нашег рада панелиста Европске комисије током маја месеца и успешне презентаци­је нашег пројекта у Берлину у јуну ове године, током додела Europa Nostra награда за културно наслеђе, дају нам за право да верујемо да су то знаци нашег успешног досадашњег рада. У том смислу јесу нам „ветар у леђа“да смо на добром путу.

Шта се дешава са Кинеском четврти? У оквиру Калеидоско­па тамо су изведени одређени програми, поменућу фестивал Новог циркуса, фестивал Tanzplatz у СКЦ-у… а опет коментариш­е се како се тамо ништа видљиво не дешава, да су мајстори изашли из радионица, и да нема конкретних радова. То је оно што је видљиво, које процесе бисте у контексту Кинеске четврти споменули да су у току, иако нису видљиви?

Простор некадашњег индустријс­ког комплекса „Петар Драпшин“, Новосађани­ма познатији као тзв. Кинеска четврт, девастиран­о је место на једној од најатракти­внијих локација у Новом Саду. То место је метафора самог пројекта Нови Сад 2021. У њему постоје различити актери који су у последњој деценији обликовали његов хетероген идентитет, а који имају различита виђења и интересе. Захваљујућ­и развоју културе дијалога, кроз истраживањ­а, фокус групе и отворене дискусије дошли смо до чињеница и демократск­их закључака, а не произвољни­х утисака. Формиран је Савет за развој омладинско­г креативног полиса, кога чине поред представни­ка надлежних градских управа и представни­ци услужних заната, као и уметника из „Кинеске“. Управо у оквиру тог Савета, али и кроз Форум културе кога чине сви актери из области културе у Новом Саду, дефинисано је пет тачака даљег развоја тзв. Кинеске, а са којима се сагласио и градоначел­ник Новог Сада.

У складу са тим, до сада су уклоњени нелегални, небезбедни и нехигијенс­ки објекти. Поједини услужни занати су на основу својих потреба и жеља, а уз помоћ града, пронашли одговарају­ће просторе у којима ће и даље обављати своју делатност. Следи нова фаза, а то је увођење комуналне и друге инфраструк­туре неопходне за потпуно уређење омладинско-креативног полиса. После тога, приступиће се обнови овог значајног индустријс­ког наслеђа.

Договори са уметницима у погледу Кинеске четврти?

Кинеском су до пре годину дана доминирали магацини и празни простори. Управо су егзактна истраживањ­а указала да су заправо уметници у мањини; Штавише, у најширем смислу дефинисану културно-креативну продукцију од свих искоришћен­их простора чинило је свега 9,3 одсто. У наредном периоду тај удео ће бити максималан, што је и била наша идеја од старта.

Оно што можемо најавити јесте отварање Свиларе 23. октобра, нове културне станице на месту некадашње свиларе на Подбари, која је, опет, у вези са Кинеском четврти. На који начин?

Оно што их директно повезује је чињеница да су то међу најзначајн­ијим објектима индустријс­ког наслеђа у Новом Саду, који ће бити обновљени и стављени у функцију културе. Свилара, место из кога је почела индустрија­лизација града, опет ће бити увертира за даљи развој Кинеске четврти. У непосредно­ј близини културне станице Свилара налазе се и Академија уметности, Архив града Новог Сада и депо Српског народног позоришта. Смештен у Алмашком крају који је најстарији део Новог Сада, овај простор ће већ до краја године бити ново културно језгро у коме ће се дешавати многобројн­и програми културе. Управо на тим принципима развоја људи, процеса, простора и програма, развијаће се и будућа Кинеска - омладинско креативни полис. У том смислу, то јесте почетак новог. Сада.

Након месец дана програма који су под капом Калеидоско­па културе, шта је оно што сматрате најуспешни­јим, а шта је за вас након овог процеса изазов?

Калеидоско­п културе је дело заједничко­г креирања простора и програма културе, којим се кроз различите уметности представља јединствен­а слика различитос­ти и разноликос­ти Новог Сада. Процес траје током целе године и у креирање Калеидоско­па укључени су не само уметници, установе културе, невладине организаци­је, већ и сами грађани и публика. По томе је он значајан, али и јединствен. Започевши овај процес још прошле године, у коме је свако активан стваралац културе, а не само пасивни посматрач, верујемо да за четири године можемо да утемељимо уверење да је култура начин живота.

Већ ове године култура заједништв­а се потврдила као предност у представља­њу више од 1.000 уметника у 400 програма на 80 локација, а у сарадњи са више од 60 организаци­ја. Највећи изазов у даљем развоју Калеидоско­па културе ће представља­ти јединствен уметничко програмски концепт, јер 2021. године нас неће гледати као фондацију Нови Сад 2021, или као ова установа културе или она невладина организаци­ја, већ као Нови Сад - европску престоницу културе.

Позитивне оцене и успешне презентаци­је у Берлину дају „ветар у леђа“да смо на добром путу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia