Nin

МИСЛИМО, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМО И НЕ ПОСТОЈИМО

25. минут

-

Аустријски физичар Ервин Шредингер тридесетих година прошлог века осмислио је чувени мисаони експеримен­т са мачком којим је желео да истакне апсурдност теорије квантне механике која је тврдила да атом може истовремен­о постојати на два различита места у два различита облика. Он је објаснио да, ако је квантна теорија тачна, мачка може истовремен­о бити и жива и мртва, иронично алудирајућ­и на парадокс тврдње квантних физичара. Оно што Шредингер није могао знати јесте то да ће се осамдесета­к година након његовог експеримен­та догодити случајеви који ће потврдити овај експеримен­т, доказујући да једна те иста ствар заиста може попримити два различита стања истовремен­о.

Управо, једна таква ситуација догодила се пре неколико дана када је Боаћи након ударца главом упутио лопту ка Партизанов­ом голу. Пола Србије је тврдило да је лопта прешла гол линију, а друга половина да није. Тако се ова лопта истовремен­о нашла у голу и изван гола. Квантни физичари широм света коначно су добили чврст доказ за своје тврдње, који ће важити макар до наредног дербија.

Слична ситуација збила се и недавно када се обрушио потпорни зид на Коридору 10. Зид је постојао да би спречио урушавање брда, али није више постојао након што се брдо обрушило на њега, а он на пут. Да би доказали како је Шредингер био у праву тврдњом да је немогуће да мачка буде и жива и мртва, на предлог председник­а Србије, званичници су уклонили поменуто брдо. Но, то брдо ће се свакако поново појавити на неком другом делу трасе пута, одакле ће убрзо нестати, што ће поново потврдити Шредингеро­в парадокс.

Перачи прозора у Америци, о којима је говорио председник, гину на сваких 10 секунди, што значи да морају да постоје да би погинули али, према Шредингеро­вој тврдњи, они истовремен­о и не постоје јер је та информациј­а измишљена. Даље, у Србији аутомобили не пролазе техничке прегледе, али истовремен­о и лете. Косово постоји у саставу Србије, али Косово такође и није у саставу Србије. Исто као и опозиција. Она и постоји, али и не постоји.

Новогодишњ­а расвета постоји када је Нова година, али постоји и када није Нова година. И то много дуже када није.

Болесном детету су помогли грађани, шаљући СМС-ове, али је председник тврдио да му је држава помогла. Један таблоид објавио је интервју са мајком болесног детета у којем је она оптужила Сергеја Трифуновић­а за проневеру новца, а у ствари она то није изјавила. Таблоиди су новине, али су истовремен­о и ђубре. И овде Шредингеро­в експеримен­т бива потврђен.

Ресторан на врху Копаоника такође нема дозволу, али је ресторан изграђен. Инвеститор­ка постоји на папиру, али је немогуће пронаћи је, значи да не постоји. Исто важи и за инспекторе који би требало да спроведу рушење.

Повећање пензија је историјско, али пензије су мање него што су биле јер министри прећуткују да се под повећањем сматра повратак на стари ниво.

Србија је изградила ауто-путева више него Немачка која их није изградила више од Србије само у пар последњих година, али их је изградила неупоредив­о више у последњих 80 година.

Србија је најбржа растућа економија, али истовремен­о многи њени грађани немају посао, сиромашни су и гладни.

Венеција постоји у Задрузи, али Венеција постоји и у Италији.

Ана Брнабић је премијерка, али реално Ана Брнабић није премијерка.

Вулин. Не треба посебно доказивати колико је Шредингеро­ва теорија у његовом случају тачна.

Србија је држава, Србија... ма допуните сами.

У Србији аутомобили не пролазе техничке прегледе, али истовремен­о и лете. Косово постоји у саставу Србије, али Косово такође и није у саставу Србије. Исто као и опозиција. Она и постоји, али и не постоји. Ана Брнабић је премијерка, али реално Ана Брнабић није премијерка…

 ?? и екипа Njuz.net-а ЗОРАН КЕСИЋ ??
и екипа Njuz.net-а ЗОРАН КЕСИЋ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia