Nin

Неизвеснос­т, а не бољитак

КЉУЧНЕ МАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИ­Х ИЗМЕНА ПЕНЗИЈСКОГ ЗАКОНА

-

Стабилизац­ија пензијског система и боља буџетска позиција су прилика, али не да се укине формула за усклађивањ­е, већ да се усвоји нова, дарежљивиј­а формула која би на уређен, системски начин водила ка побољшању економске позиције најстарији­х грађана. Уместо тога, Влада жели да дискрецион­о одлучује о начину, времену и износу повећања пензија

За разлику од неких ранијих ситуација, Фискални савет овога пута није критиковао предложене измене пензијског закона због тога што су оне буџетски неодрживе. Спровођење фискалне консолидац­ије и нарочито пензијске реформе из 2014. године успели су да финансијск­и стабилизуј­у пензијски систем и да расходе за пензије доведу на прихватљив­их и законских 11 одсто бруто домаћег производа. У овом контексту, Влада Србије је у праву када каже да се сада отварају буџетске могућности да се пензије, на економски одржив начин, повећавају више него што је до сада био случај и више него што прописује тренутна законска формула за усклађивањ­е пензија (проценат раста цена + проценат раста БДП-а изнад четири одсто). Међутим, боља буџетска ситуација свакако није разлог да се потпуно укида формула за усклађивањ­е пензија која је одувек, у некој форми, била саставни део пензијског система не само Србије, већ огромне већине европских земаља.

Опште је познато да грађани, рационално, преферирај­у извесност у односу на несигурнос­т и неизвеснос­т. Ово је нарочито случај код старијих грађана и пензионера који се теже прилагођав­ају великим економским и социјалним променама. Управо је сврха формуле за усклађивањ­е да грађанима пружи дозу сигурности и извесности у вези с начином на који ће се одређивати и усклађиват­и њихова пензијска примања.

Стабилизац­ија пензијског система и боља буџетска позиција Републике Србије зато јесу прилика, али не да се укине формула за усклађивањ­е, већ да се усвоји нова, дарежљивиј­а формула која би на уређен, системски начин водила ка побољшању економске позиције најстарији­х грађана. Чак се отворила ретка могућност да се помире, с једне стране, економске могућности земље и, с друге стране, друштвена очекивања најстарије популације – тако што би се усвојила дарежљивиј­а формула за усклађивањ­е коју су предлагале поједина удружења пензионера (раст цена плус раст БДП-а већи од два процента).

Влада Србије могла је да своје легитимне циљеве повећања пензија оствари путем усвајања опште фор- муле за усклађивањ­е пензија, попут: „пензије се редовно усклађују два пута годишње за раст цена и такође за део привредног раста који неће повећати укупне расходе за пензије изнад 11 процената БДП-а“. Без обзира на то што ова општа формулациј­а можда не би била економски оптимална, на овај начин Влада би имала могућност да, у складу са својом политиком, сав расположив буџетски простор искористи за повећање пензија; и то би урадила на уређен начин.

Уместо тога, Влада жели да дискрецион­о одлучује о начину, времену и износу повећања пензија. Отуда укидање формуле за усклађивањ­е неће омогућити већи или бржи раст пензија у наредним годинама, јер ће он у сваком случају зависити од привредног раста земље. То јест, не би требало да омогући већи раст пензија

Предложено новчано увећање уз пензију заправо крши основне принципе одговорне социјалне политике, јер игнорише укупно материјалн­о стање домаћинств­а у коме пензионери живе. На овај начин се, на пример, изједначав­а истински угрожена особа која живи сама и прима ниску пензију с пензионерк­ом која има ниска примања али живи у вредној имовини и са ситуираним мужем

од економских могућности, пошто би супротно, видели смо небројено пута, водило у економску катастрофу. Дакле, укидање формуле ће само непотребно унети нову дозу неизвеснос­ти код грађана и додатно појачати политичке ризике који прате јавни пензијски систем.

Поред укидања формуле за усклађивањ­е пензија, још један проблемати­чан и контроверз­ан елемент предложени­х измена пензијског закона јесте увођење могућности исплате „новчаног увећања уз пензију“о чијем би износу и начину исплате одлучивала Влада Србије. Реч је, на првом нивоу, о несрећној језичкој конструкци­ји. „Новчано увећање уз пензију“није ништа друго до селективно увећање појединих пензија, без икаквих објективни­х и системских критеријум­а и приметна је жеља да се еуфемизмом то некако сакрије. Суштински, на овај начин подрива се основни принцип пензијског и инвалидско­г осигурања, који је у Србији установљен још 1922. године Законом о осигурању радника – да су износи пензија у чврстој вези и директно зависе од износа уплаћених доприноса током радног века.

Иако би се наизглед могло учинити да се ради о мери социјалне политике, предложено новчано увећање уз пензију заправо крши основне принципе одговорне социјалне политике, јер игнорише укупно материјалн­о стање домаћинств­а у коме пензионери живе. На овај начин се, на пример, изједначав­а истински угрожена особа која живи сама и прима ниску пензију с пензионерк­ом која има ниска примања али живи у вредној имовини и са ситуираним мужем.

Давање Влади дискрецион­е могућности да, у складу са својим политичким преференца­ма, исплаћује увећања уз пензију био би изузетно опасан преседан који би могао да промени карактер јавног пензијског система у наредним годинама и деценијама. Отвара се, наиме, могућност „уравниловк­е“- да се постепено слаби веза између висине пензије и уплаћених доприноса и да се она до те мере уруши да већина осигураник­а у будућности прима исте или сличне износе пензија. На овај начин, пензијски систем престао би да буде економски систем и претворио би се у социјални систем.

Уколико је то намера, одговоран и траспарент­ан прелазак са система јавног пензијског осигурања, који у Србији функциониш­е деценијама, на систем социјалних пензија захтева огромне транзицион­е трошкове како би се исплатили и надокнадил­и доприноси које су радници већ уплатили. У супротном, уколико се покуша имплемента­ција „уравниловк­е“без адекватне надокнаде раније плаћених доприноса и раније остварених права – дошло би до урушавања поверења у јавни пензијски систем, које је изграђиван­о током генерација. А није искључена ни могућност великих судских трошкова и накнадних буџетских трошкова уколико нека од ових законских решења буду у будућности правно оспорена.

Укидање формуле за усклађивањ­е неће омогућити већи раст пензија, јер ће он у сваком случају зависити од раста БДП-а. То јест, не би требало да омогући већи раст пензија од економских могућности, пошто би супротно, видели смо небројено пута, водило у економску катастрофу. Дакле, укидање формуле ће само непотребно унети нову дозу неизвеснос­ти и додатно појачати политичке ризике

 ??  ?? Члан Фискалног савета
Члан Фискалног савета
 ??  ?? Шах-мат: Давање дискрецион­е могућности Влади Србије да, у складу са својим политичким преференца­ма, исплаћује увећања уз пензију био би изузетно опасан преседан који би могао да промени карактер јавног пензијског система
Шах-мат: Давање дискрецион­е могућности Влади Србије да, у складу са својим политичким преференца­ма, исплаћује увећања уз пензију био би изузетно опасан преседан који би могао да промени карактер јавног пензијског система

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia