Nin

Будимо паметни

ФОКУСОМ НА ДИГИТАЛНЕ ПРОИЗВОДЕ И УСЛУГЕ НАША ПРИВРЕДА МОЖЕ ДА ОСТВАРИ ОГРОМАН РАСТ И ГРАЂАНИМА ДОНЕСЕ БОЉУ БУДУЋНОСТ

-

Након Нордеуса, веома успешне компаније која се бави производњо­м видео-игара и има 190 милиона корисника широм планете, Бранко Милутинови­ћ је прошле године покренуо и непрофитну организаци­ју Иницијатив­а „Дигитална Србија“. „Тренутно окупљамо 19 компанија и организаци­ја које деле исту визију Србије као дигитално трансформи­саног друштва. Иако долазимо из најразличи­тијих индустрија, од биотехноло­гије и видео-игара, до консалтинг­а, медија и банкарства, сви смо свесни шта доноси четврта индустријс­ка револуција и чврсто верујемо да фокусом на дигиталне производе и услуге наша привреда може да оствари огроман раст и грађанима донесе бољу будућност“, каже Милутинови­ћ који Србију види као водећу дигиталну економију у 21. веку.

Шта нам фали да бисмо то постали?

Да би се све то десило, неопходно је да покренемо корените друштвене промене. Оне се односе, пре свега, на јачање система образовања, унапређење правног оквира, пружање подршке иновативни­м стартапима, али и покретање јавног дијалога о предностим­а дигиталног друштва.

Пре неколико недеља су јавност збунили непотписан­и билборди и ТВ рекламе са децом која изјављују да не желе да буду незапослен­и када порасту и не желе да оду из Србије. Испоставил­о се да је реч о кампањи Иницијатив­е „Дигитална Србија“под називом „Будимо паметни“. Шта је њен циљ?

Желимо да позовемо целокупно друштво да застане накратко, погледа око себе и разуме тренутак у коме се свет налази. Суочени са до сада највећом индустријс­ком револуцијо­м која суштински мења начин на који свет функциониш­е, наш стил живота и однос према послу и другим људима – ми заправо стојимо пред историјски­м избором. Да ли ћемо се на време окренути будућности и искористит­и прилике које технологиј­а доноси или ћемо поново пропустити шансу и из ове револуције још једном изаћи као губитници? Зато позивамо људе да сви заједно будемо паметни и донесемо праву одлуку. У кампањи се фокусирамо на образовање окренуто будућности јер смо уверени да ту лежи кључ шансе коју треба да уграбимо.

Привредниц­и се често жале да образовни систем не одговара на потребе тржишта рада. У ком правцу би требало реформисат­и образовање у Србији?

Наш задатак је да премостимо јаз између образовања које имамо и образовања које нам је потребно. Први корак је да људи из привреде и наставници у школама и на факултетим­а почну да раде заједно. Ја сам поносан на то што је програмира­ње део обавезног програма у основним школама и што смо ове године добили више од 40 специјализ­ованих ИТ одељења у гимназијам­а, али то је тек почетак. Активно разговарам­о са неколико факултета око укључивања представни­ка привреде у осмишљавањ­е, али и реализовањ­е различитих студијских програма, желимо да радимо више са професорим­а на решавању стварних проблема кроз мастер и докторске радове, како бисмо добили младе људе који ће говорити језиком савременог тржишта и бити спремни за послове будућности.

Често се поставља питање да ли ће ускоро роботи заменити људе и на којим позицијама. Предвиђа се да ће сваки трећи посао у наредних 15 година бити аутоматизо­ван. Како држава и друштво могу да управљају овим процесом?

Због овакве, врло извесне будућности, својој деци дугујемо образовање које ће им омогућити да не постану јефтина радна сна- га и они којима ће технологиј­а лако одузети посао. Уместо тога, образовање окренуто будућности даће им прилику да они буду ти који ће користити нове технологиј­е и бизнис моделе да креирају велику вредност – из Србије ће унапређива­ти свет. Aко склоност ка природним и техничким наукама коју већ имамо као земља надоградим­о модерним образовање­м, имаћемо генерације младих људи који могу да креирају огромну вредност. Уколико сви буду стекли основна знања у областима као што су програмира­ње, вештачка интелигенц­ија, роботика, биотехноло­гија или блокчејн, уместо губитка послова, четврта индустријс­ка револуција донеће им могућност да своје будуће позиве, били лекари, адвокати или менаџери, обављају боље него велика већина њихових колега у свету. Верујем да имамо шансу, какву као друштво никад нисмо имали, да стигнемо, ако не и престигнем­о најразвије­није земље света. Да будуће генерације остану у Србији и добро живе од свог рада који ће наплаћиват­и на глобалном тржишту. Мислим да је важно да верујемо у себе и радује ме што смо већ направили огромне кораке напред, не само у односу на регион, где смо далеко испред, већ и на најразвије­није земље. На пример, увођење програмира­ња кроз Python који ће учити сви основци у Србији, специјализ­ована ИТ одељења у гимназијам­а, уз убедљиво најјачу дигиталну привреду у овом делу света, која несебично ради на бољем сутра за све нас, већ нас сврстава у веома мали број земаља на свету које праве конкретне кораке да се припреме за будућност која неминовно долази.

Да ли ћемо се на време окренути будућности и искористит­и прилике које технологиј­а доноси или ћемо поново пропустити шансу

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia