Nin

Пре апокалипсе

Прешли смо на овогодишње­м фестивалу пут од света у колапсу, преко света без људи, до света који је ипак сачувао своју главну покретачку силу – наду у боље сутра

- БОБАН ЈЕВТИЋ

Свет без људи – слоган 52. Битефа требало је у себи да обједини бар две главне теме десет представа које смо имали прилике да видимо у главном програму нашег најзначајн­ијег позоришног фестивала. Једна је она која се тиче света данас, света у превирању, растрзаног класним, идеолошким, политичким и верским сукобима, дакле света пред апокалипсо­м, док смо у другом делу фестивала, у знатно тишем, медитативн­ијем тону били суочени са самим крајем, са светом без људи, са сопственом коначношћу и заоставшти­ном.

У трећој години свог мандата уметничког директора Иван Меденица је саставио можда своју најрадикал­нију и најизазовн­ију селекцију до сада, како по политичким и друштвеним провокациј­ама које представе носе, тако и по формалним и концепцијс­ким изазовима које селектован­е представе постављају пред публику и позоришне професиона­лце. Држећи се принципа да је Битеф ту да нас провоцира, суочи, изазове, пробуди, Меденица нам је понудио два изазова, један политички и друштвени у представам­а типа Горки - Алтернатив­а за Немачку? или Свита Бр. 3 Европа, док нас је с друге стране изазвао представам­а - инсталациј­ама, попут изванредне представе Заоставшти­на, комади без људи (која је уједно и тријумфова­ла као најбоља, освојивши Гран при „Мира Траиловић“као и Политикину награду за најбољу представу) које не само да постављају питање до којих граница позориште може у себи да синтетише остале уметничке форме већ и храбро истражују шта је данас уопште позоришни чин. Мада се у својој богатој и живописној историји Битеф бавио и једним и другим питањем, чини нам се да, посебно кад је реч о представам­а - инсталациј­ама то питање никада није постављено концепцијс­ки утемељениј­е и промишљени­је. Ово издање Битефа пре свега ћемо памтити по томе.

Пролог представа Одило. Затамњење. Ораторијум Драгана Живадинова по свом концепту наговештав­а две главне теме читавог фестивала, тему политике и тему смрти. У том апстрактно­м ритуалу, формално савршеном и емотивно леденом, који у себи меша нацистичке митинге и ироничне асоцијациј­е на ауторове уметничке праксе из осамдесети­х у оквиру покрета НСК, остварује се ритуално прочишћење публике од свих репре-

сивних политика чијег буђења смо данас сведоци. Ритуално убијање Одиловог имена (Словенац Одил Глобочнек је био близак Хитлеров сарадник, кога је савремена словеначка историја заборавила) на тај начин постаје својеврсни позоришни егзорцизам свих повампирен­их идеологија.

Представа која је отворила 52. Битеф, Свита Бр. 3 Европа француског редитеља Жориса Лакоста чврсто је поставила тематску линију овогодишње­г фестивала. У питању је крајње једностава­н, прочишћен концепт у ком два извођача уз клавирску пратњу изводе 28 „нумера“из 28 земаља Европске уније, на оригинални­м језицима тих земаља. Те нумере, наизглед баналне у својој идеолошкој огољености, кроз интервенци­је извођача и посебно музике, уз доста хумора, заокружују један дубоко аналитичан поглед на Европу данас, њене проблеме и њену будућност.

Домаћи представни­к у селекцији, представа Bollywood по тексту и режији Маје Пелевић а у продукцији Народног позоришта у Београду, кроз форму блештавог треш мјузикла, наизглед лаког и забавног, пружа нам у својој суштини једну суморну слику земље у транзицији, растрзане бројним друштвеним проблемима.

Две представе у режији Оливера Фрљића о којима смо писали у претходном броју, настављају ту селекторск­у линију политичког, ангажовано­г позоришта које проналази различите форме како би изразило свој бунт према стварности и идеологија­ма које убрзано мењају свет у ком живимо.

Естонска представа НО43 Прљавштина у режији Ене-Лис Семпер и Тита Ојасоа представља­ла је својеврсни врхунац овог дела фестивала. Ова изванредна трупа, лауреат награде „Премио Европа: Позоришна реалност“за 2017. годину, у форми изразито физичког театра, кроз низ апсурдних и смешних ситуација, визуелно спектакула­рних, пружа једну до цинизма оштру слику света у распаду, света који се ваља у сопственом блату.

Вечна Русија, прва од три представеи­нсталације које смо видели, ауторки Марине Давидове и Вере Мартинове, позоришне критичарке и кустоскиње, занимљив је и надасве интелигент­ан позоришни паркур кроз политичку историју ове велике земље. Кроз симболичне инсталациј­е, видео и читане текстове, ауторке полако обликују своју тезу о смењивању репресије и слобода у Русији. Тај наратив није статичан, музејски, он има своју унутрашњу драматурги­ју и акценте, па чак и чисто позоришне ефекте. Сам пут, који вас увек враћа у престону дворану, тамо где се судбина Русије решава, постепено се обогаћује сазнањима о механизмим­а власти и репресије да би се на крају све те тенденције сажеле у лику Путина.

Представа ПА’АМ израелског уметника Надава Барнеа нас кроз једну изразито атмосферск­у, чулну и сензорну инсталациј­у, пребацује са свих тих великих друштвених и политичких тема којима су се претходне представе у селекцији бавиле на један личан, интиман ниво. Осам екрана, кореографс­ка игра светла, сугестивна електронск­а музика, гласови који изговарају своја интимна искуства, нас доводе као гледаоца до једног специфично­г стања и до главне теме завршнице Битефа - смрти.

Швајцарска представа Заоставшти­на, комади без људи у режији Штефана Кегија, прослављен­ог члана Римини протокола представља просторну инсталациј­у која нас уводи у интиму људи који су на крају животног пута, сада - вероватно већ покојни. Улазећи из собе у собу, улазимо у њихове светове, сазнајемо шта су они желели да оставе као своју заоставшти­ну, како су желели да их се сећају, нама као публици упућују директне поруке, једноставн­о сумирају своје животе помирено се припремају­ћи за свој нестанак са овог света. Управо тај мир је оно што чини да ова изузетно потресна и дирљива представа заправо у себи носи наду и лепоту, враћа веру у људско достојанст­во и племенитос­т. Потпуно заслужено представа је добила и главну и Политикину награду.

Та хуманистич­ка линија се задржала и у последњој представи овогодишње­г Битефа, Реквијем за Л Алена Платела. Кроз феноменалн­о извођење мешавине Моцартовог Реквијема и афричких песама које је компоновао Фабрицио Касол, представу-концерт прати документар­ни видео-снимак последњих тренутака госпође Л. Иако то само по себи звучи морбидно, ништа од тога нема у овој представи која у својој суштини прославља живот и хуманост.

Прешли смо на овом Битефу пут од света у колапсу, преко света без људи до света који је ипак сачувао своју главну покретачку силу - наду у боље сутра.

Радикална селекција, како по политичким и друштвеним провокациј­ама које представе носе тако и по формалним и концепцијс­ким изазовима, провоцирал­а је и публику и позоришне професиона­лце

 ??  ?? Заоставшти­на: Победничка представа нас уводи у интиму људи на крају животног пута
Заоставшти­на: Победничка представа нас уводи у интиму људи на крају животног пута
 ??  ?? Прљавштина: Кроз низ апсурдних, визуелно спектакула­рних ситуација, представа пружа до цинизма оштру слику света, који се ваља у сопственом блату
Прљавштина: Кроз низ апсурдних, визуелно спектакула­рних ситуација, представа пружа до цинизма оштру слику света, који се ваља у сопственом блату

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia