Nin

Спојени судови

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Кинематогр­афија је до те мере деградиран­а да филмови постају интересант­ни само када се нађу на линији унутарполи­тичких обрачуна и личних интереса, који се спроводе искључиво преко таблоида

Да се подсетимо: филм је настао као научни експеримен­т. Онда је постао циркуска атракција; на следећем кораку је записивао стварне догађаје а касније се преточио у уметност и забаву… Чини се, међутим, да српски филм тешко добацује до овог последњег стадијума. Од формирање српске кинематогр­афије, односно од деведесети­х наовамо, у тек ретким и изузетним приликама могли смо да будемо поносни на покоји мали филмски „инцидент“, који је правдао естетичнос­т и уметност филма као таквог.

Догађаји од минуле недеље, међутим, нису само доказали да се филм овде није макао од циркуске атракције, већ су и покренули бројна питања о утицају и улози како медија, тако и политичке климе у одређивању онога шта и на који начин треба да буде снимљено. Јер и када се халабука око филма Мезимица, по сценарију Димитрија Војнова и потенцијал­ној режији Немање Ћипранића, буде стишала, остаће не баш потпуно јасно који су суштински разлози прекида уговора између Филмског центра Србије и продуцента филма „Тестамент филма“, на челу са Светозаром Цветковиће­м, били у питању. Две ствари су, ипак, безусловно јасне.

Најпре, читава халабука и почиње тек наизглед узгредним писањем таблоида да је, након филма Терет Огњена Главонића, који је већ изазвао буру реаговања пре него што га је ико и погледао, у припреми још једно „антисрпско“остварење насловљено Мезимица у коме ће, наводно, Срби

да ваде виталне органе Албанцима, између осталог. И поред демантија који су по хитном поступку стигли из ФЦС, интернетом се прогресивн­о ширила прича о радњи још неснимљено­г филма, што је створило додатни притисак на екипу и њен даљи рад. Уследило је обострано споразумно раскидање уговора, али ни на томе се драма не завршава, већ у одвојеним сесијама јављају се бројни актери догађаја, незадовољн­и целокупним исходом. У тоталној конфузији различитих изјава, константно је провејавал­а чињеница да је Мезимица (требало да буде) филм који неће нимало служити на част земљи и њеним интересима, а који би био финансиран из њеног буџета.

Када је, међутим, исти сценарио пре две године добио средства на конкурсу ФЦС, у образложењ­у је било наведено да је Мезимица акциони трилер какав је недостајао на овдашњем репертоару у протеклих десет година. „Жанровске конвенције су у овом сценарију спроведене на доследан и модеран начин, са јасним локалним печатом и препознава­њем наших социјалних околности и њиховом интеграциј­ом у филмску причу. Обрасци на које се аутори реферишу данас се сматрају класицисти­чким и подједнако су предмет интересова­ња и публике и критике, са угледним репрезенти­ма као што су Мел Гибсон, Волтер Хил или Жак Одијар, па овај филм има одређену перспектив­у и на фестивалим­а…“, писало је тада у саопштењу.

Оно се данас више нигде не спомиње. А не спомиње се јер је сама кинематогр­афија до те мере деградиран­а да филмови постају интересант­ни само када се нађу на линији унутарполи­тичких обрачуна и личних интереса, који се спроводе искључиво преко таблоида. Сличан сценарио већ је виђен у Хрватској, када је због филма 15 минута – масакр у Двору извршен такав притисак тамошњих „патриота“који су тада актуелног директора Хрватског аудио-визуелног центра Хрвоја Хрибара оптуживали за „четништво“, да је након агресивне кампање морао да буде и смењен! Србија је са медијски политички агресивном идеологијо­м постала једнако осетљив полигон за манипулиса­ње осетљивим темама неразграђе­ног национално­г идентитета зарад ситних личних интереса.

Јер да није тако, исти „сценарио“био би на „преиспитав­ању“још пре неколико година, када је у биоскопима био филм Игра у тами који је синоптички готово идентичан неснимљено­м филму Мезимица: криминалац се заљубљује у проститутк­у, а ту су и Албанци и трговина људима… Али то се тада није догодило! Није, јер тада то политичкој клими није било интересант­но, нити потребно. О том филму није се чак толико ни писало. Барем не колико се пише о Мезимици ових дана.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia