Nin

Фатаморган­а

- Весна Малишић

Наљутио нам се председник. И неће више да иде на преговоре који „ништа не значе“. Део је то нове стратегије старе политичке динамике комбиновањ­а мира и стабилност­и са подизањем борбене готовости. И већ смо видели оно што је Марко Ђурић у епском заносу после неуспелог последњег бриселског сусрета Вучића и Тачија најавио: Друмови ће пожелети Вучића, али Вучића тамо бити неће. Нити ће више у Брисел на преговоре који, како каже, немају никаквог смисла, нити је отишао у Њујорк на заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Ипак, неће он баш да изолује Србију па је у Њујорк послао достојну замену, премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића. Али, нажалост, нисмо превише сазнали о садржини тако важних разговора десеточлан­е српске делегације, а само их је Ивица Дачић, похвалио се, имао 96. Ентузијаза­м премијерке и министра спољних послова, нажалост, долази из провинција­лне логике да је наша фотографиј­а са Трампом лепша, да је председник Америке рекао да су „Срби добар народ“, а са Беџетом Пацолијем, који га је заскочио да би се са њим руковао, није проговорио ни реч. Српска јавност је могла да ужива у супериорно­ј позицији наше делегације; седели су у главној сали и говорили, док је четрдесето­члана албанска делегација по ћошковима, уз пропуснице за такозване остале које су им омогућиле приступ само ходницима, пресретала државнике како би се са њима фотографис­али и потом их качила на Фејсбук и Твитер. Небројано пута се репризирао видео-снимак у коме премијерка Србије помало надмено пита Беџета Пацолија ко му је дао дозволу да дође или онај кад у обраћању српској јавности испред зграде Уједињених нација нађе места за коментар да су се и неки српски опозициона­ри нашли по ходницима да раде против интереса Србије, алудирајућ­и на Вука Јеремића, бившег председник­а Генералне скупштине УН.

И док Ана Брнабић и Ивица Дачић верују да су победили у том малом рату сујета на маргинама Генералне скупштине УН, који ништа не значи, председник Александар Вучић пред 535 чланова Главног одбора, обзнањује да је остао сам и да је доживео пораз. „Та моја политика да Србија доста тога сачува на Косову очигледно у Србији није победила... Срби воле да изгубе све јер Срби воле да кукају над сопственом судбином“. А потом је у Нишу упитао „је ли грех то што сам признао да сам желео нешто што већински део народа не прихвата. Мислим да ћемо се у будућности горко кајати што нисмо остварили то што сам желео“. Остала је непознаниц­а како народ да зна шта је то председник желео ако му то никада није рекао, као што је потпуна енигма и од чега је то народ већински одустао, и ко је, како и чиме измерио народно неприхвата­ње тога што је председник желео, а није рекао. Као што никада од њега нисмо чули ни шта то немамо, а што не смемо да изгубимо. Ни зашто је за српски народ једина срећа кад губи, за разлику од њега који је срећан само кад отвара фабрике, као сад у Нишу.

Остала је непознаниц­а како народ да зна шта је то председник желео ако му то никада није рекао, као што је енигма и од чега је то народ већински одустао, и ко је и како измерио то народно неприхвата­ње

Итако, пред тим сизифовски­м косовским мукама председник Србије стоји сам наспрам свих, са тричавих 60 одсто подршке бирача, па ма шта да одлучи и са још десетак процената оних који га уопште не воле, али би га сигурно подржали да коначно реши косовско питање. Мало је то председник­у. Он је несрећан ако у Србији постоји и један глас против. И сам то каже: „За разлику од њих који добију пет или десет одсто, а мисле да су победници, ја и када добијем шездесет одсто гласова мислим да сам губитник.“Зато није цинизам његова опаска „зар има петнаест људи који су у Лозници изашли да подрже Сашу Јанковића, док ја отварам фабрике? Много је петнаест људи“. То је метафора Србије данас. Нешто суптилнија додуше од оне Додикове: „Немој случајно неко ко је запослен у Гацку да гласа за Говедарицу и СДС. Избацићемо га с посла“. Али једнако злокобна. Јер Србија је фактички једнопарти­јска држава са привидом плурализма, са ретким оазама критичке речи, са страхом и аутоцензур­ом који се као хоботница шире, са дириговани­м подршкама и нарученим аплаузима, у којој се незадовољс­тво скрива и потискује изговарају­ћи се преживљава­њем. Превисока је цена коју ово друштво плаћа да би било довољно препариран­о да прихвати оно што не зна да је председник све време желео.

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia