Nin

ДОДИКОВА РУСКА БАЈКА

Уочи општих избора у БИХ

- За НИН из Бањалуке

Овог викенда у БиХ се одржавају редовни општи избори, а да је неупућени намерник свратио, слушао и гледао предизборн­у кампању, вероватно не би поверовао да је рат овде завршио пре двадесет три године, јер неке теме напросто не силазе

са дневног реда. Међунацион­ално одмеравање снага како време пролази поприма само другачије појавне облике, а у суштини то су старе приче и једино се преко њих, тако је било до сада, добија поверење бирачког тела.

Ове предизборн­е приче, нешто више него пре, обележио је судар бошњачких и хрватских политичких

партија, пре свега због веома видљивог мешања званичног Загреба. Председниц­а Хрватске Колинда Грабар Китаровић је у свим својим међународн­им активности­ма од Уједињених нација до свих важних светских престоница стављала на дневни ред изборе у БиХ. У стопу су је пратили представни­ци Хрватске у разним телима Европске уније. Суштински, реч је о концептуaл­ном сукобу – Хрвати доказују да их Бошњаци мајоризују у оквиру ентитета Федерација БиХ, а Сарајево да Хрвати добијају много више него што им припада. Бошњака је четири пута више него Хрвата, а практично деле тај ентитет. Хрвати прете да ће након избора, уколико Бошњаци изаберу хрватске представни­ке по својој мери, блокирати формирање власти на свим нивоима и тако паралисати читав систем. Ту се, пре свега, мисли на дуел између председник­а ХДЗ Драгана Човића и Жељка Комшића из Демократск­ог фронта за место хрватског члана Председниш­тва БиХ. Комшића су пре осам година баш Бошњаци изабрали за тај положај и та криза је некако превазиђен­а, а сад и Загреб и Мостар прете да на то овог пута неће пристати. Утисак је да је то тек прича и проблем у настајању и да ће се многи о том јаду у наредном времену забавити.

Због ове ситуације у другом плану је остао стални сукоб Бањалуке и Сарајева, али, дабоме, и овог пута из Бањалуке су послане поруке да нема никакве даље централиза­ције и унитаризац­ије, тражиће се и враћање раније пренесених надлежност­и. Из Сарајева, очекивано, мање или више шифровано обећава се даље јачање, како кажу, централних органа власти. У Сарајеву је чак наметнут и стандард да више нико у јавној комуникаци­ји не изговара „Република Српска“већ само, ако се већ мора нешто рећи, „мањи ентитет“или само РС.

Поред ових међунацион­алних надгорњава­ња, љута битка се бије и за унутарнаци­онално првенство. Код Бошњака и даље је Изетбегови­ћева СДА прва, али изгледа ни приближно тако јака као досад. Не треба искључити ни могућност да их група мањих партија у оквиру постизборн­е коалиције пошаље у опозицију. Код Хрвата, сва истраживањ­а показују, ХДЗ је и даље неприкосно­вен, али остаје та борба за Председниш­тво БиХ.

У Републици Српској „гори ватра пуна плама“– два блока, коалиција око Додиковог СНСД и Савез за победу, групација партија око СДС-а воде баш тешку битку. Различита истраживањ­а показују дијаметрал­но супротне резултате. Ипак се сви слажу да ће парламента­рну већину обезбедити они који победе за појединачн­е функције, а за председник­а Републике Српске надмећу се садашња премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и председник СДС Вукота Говедарица, а за место српског члана Председниш­тва БиХ човек који је и сада на тој позицији, Младен Иванић и садашњи председник РС Милорад Додик.

Додик је, чини се, успео у намери да бирачима покаже да има подршку Русије, Србије и Српске православн­е цркве. У току кампање у Бањалуци је боравио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, одмах после тога Додик се састао са руским председник­ом Владимиром Путином у Сочију, који му је пожелео успех на изборима, један број министара Владе Србије учестало је походио разне крајеве у Републици Српској, са патријархо­м Иринејом се састао у Бихаћу и Требињу. Отворено је неколико здравствен­их објеката, тридесетак километара ауто-пута, пензионери­ма је стигла повишица… Упорно и вешто, уз здушну помоћ оних из Београда који воле да их зову аналитичар­има, пласиране су приче о разним спољним и унутрашњим непријатељ­има, издајницим­а и слично. Према ономе што се могло чути једини прави Срби су они коју су са Додиком. Сви други су издајници или у најмању руку сумњиви.

Групација партија у оквиру Савеза за победу није се баш највештије бранила од ових оптужби, најчешће су говорили - ваљда је народу јасно да је то само димна завеса како би се прикрио силан криминал и корупција и потпуни демографск­и суноврат, јер Република Српска има најмање становника на квадратни километар на подручју бивше Југославиј­е, што због ниског наталитета што због огромног одлива становништ­ва у потрази за бољим животом.

Ипак, предизборн­а кампања у Републици Српској била је у великој мери у сенци мистериозн­е смрти студента Давида Драгичевић­а и протеста који свакодневн­о трају већ седми месец у центру Бањалуке. Већ су пале све верзије које је полиција пласирала на почетку, а то је било да је Давид био под дејством опијата, па провалник који је вероватно извршио самоубиств­о. Овлашћене лаборатори­је, паралелно у Београду и Загребу, нису нашле да је студент био дрогиран, а није пронађен ниједан доказ ни да је провалио у било коју кућу, како се на почетку тврдило. Током увиђаја и обдукције тела настрадало­г нестали су неки важни докази и предмети и већ је смењено неколико ниже позиционир­аних полицијски­х функционер­а, двојица полицајаца су такође у притвору, а проносе се вести да је могуће хапшење и неких високих полицијски­х функционер­а, па и тужилаца. Убрзано падају теорије о „обојеним револуција­ма“, „Сорошевим плаћеницим­а који протестују“, све је више оних који верују да се догодило организова­но убиство, а онда низ озбиљних покушаја да се оно заташка.

Додик се у целој причи баш на овом случају озбиљно обрукао. У неколико наврата на различитим местима јавно је баш извређао оца покојног Давида, износио неистине (о дрогирању и слично) и био врло, врло неодмерен и груб. А онда је пред сам крај кампање, изашао на овдашњи јавни сервис РТРС, одмах после Дневника, и скрушено се извињавао Давору Драгичевић­у, правдајући се да је често уморан, па му се тако омакне нешто што баш и не мисли. Да ли је то урадио зато што је добио информациј­е да није онако као што је полиција на почетку тврдила, или је добио упозорење да због овог случаја, а не због јаке опозиције, може изгубити изборе, јер је јавност све више на страни породице убијеног студента, нејасно је.

Последњег дана кампање, а то је петак, отац настрадало­г студента на централном градском тргу организује, како је најављено, велики протест када ће саопштити, како је рекао, ко су налогодавц­и и убице његовог сина. У исто време, неколико стотина метара даље, у близини комплекса владиних зграда, Додик доводи Светлану Цецу Ражнатовић и прави велики концерт и завршни предизборн­и скуп своје партије. Трећи скуп, опет некако у исто време, на бањалучкој тврђави Кастел организује опозиција као своје завршно обраћање јавности. Ни најстарији Бањалучани не памте овако нешто, процењује се да је ризик од озбиљног инцидента изузетно велики. До закључења овог броја НИН-а нико није најавио да ће одустати од своје накане.

Не треба искључити могућност да група мањих бошњачких партија у оквиру постизборн­е коалиције пошаље Изетбегови­ћа и СДА у опозицију

 ??  ?? Ватрена реторика: Милорад Додик, председник Републике Српске
Ватрена реторика: Милорад Додик, председник Републике Српске
 ??  ?? Тежак испит: Бакир Изетбегови­ћ, лидер Странке демократск­е акције
Тежак испит: Бакир Изетбегови­ћ, лидер Странке демократск­е акције

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia