Nin

МАМЕ ЈЕ НА ПРОТЕСТ НАТЕРАЛА ДРЖАВА

Татјана Мацура

-

Да нас нема на улици, јавност би била хипнотисан­а информациј­ама да су надокнаде од пар хиљада динара појединачн­и случајеви, а ради се о стотинама, ако не и о хиљадама жена. А биће и решења на којима ће та надокнада бити нула динара, с тим што жене не раде „на црно“само у приватном, већ и у јавном сектору

Тон којим је Министарст­во за рад писало Закон о финансијск­ој подршци породици са децом најлакше се може описати као покушај надлежног министарст­ва да се обрачуна са „породиљско­м мафијом“. Због тога ме није превише изненадила недавна изјава службенице Министарст­ва за рад, Милене Антић Јанић у емисији Београдска хроника да „послодавцу треба жена која ће да ради, а не да рађа“, јер сам тај исти тон чула у Скупштини Србије у два наврата, током децембарск­е и јунске расправе о овом закону. Међутим, тада је тај тон представља­о само шум у сенци како расправа које су обједињене и као бајаги вођене, тако и због тек уведених „браво амандмана“владајуће већине.

Подсетићу вас само да смо тада у обједињено­ј расправи о тридесетак тачака на дневном реду требали да расправљам­о између осталог и о том закону. Била сам једна од ретких посланика која је проблеме због будуће примене закона још тада уочила, те сам покушавају­ћи да наметнем овај закон као тему у расправи не само у пленуму, већ и на скупштинск­им одборима, зарадила и две казне. Казне и нису толико важне колико је важно схватити да је и само инсистирањ­е на томе да се о овој теми разговара, посебно јер су неки проблеми били већ тад очигледни, било за мене као лет на Месец. Сличан сценарио имали смо и када је у јуну исти закон враћен на расправу. Дошао је јул... Хјустоне, имамо проблем!

Верујући у то да се дијалогом, конструкти­вном расправом, аргументим­а и укључивање­м шире јавности, такорећи једном потпуно новом политичком културом, могу решити многи проблеми, покренула сам акцију под називом #MameSuZako­n и на самом почетку организова­ла отворене расправе у Србији у четири велика града Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу, на којима сам желела да заједно са трудницама, породиљама, заинтересо­ваним грађанима, представни­цима цивилног сектора, политичких организаци­ја, али и представни­цима власти и независних институциј­а напишемо најбољи могући предлог закона који ће угасити настали пожар и решити акутне проблеме у његовој примени, а затим смо га симболично, у присуству труднице и породиље, предали у скупштинск­у процедуру.

Зашто смо то урадили баш овако? Зашто нисмо одмах изашли на улицу, с обзиром на то да су већ од краја јула жене у Србији интензивно инсистирал­е на томе? У питању је искуство. Шта нас је то досадашње искуство научило? Нема тог протеста који није био разводњен, оскрнављен и на крају угушен јер није постојао конкретан предлог шта је потребно учинити и које кораке предузети како би се актуелни проблем решио. #MameSuZako­n је иницијатив­а која окупља маме и будуће маме које су овим предлогом закона чврсто решене да покрену расправу у Скупштини Србије, онако како се то ради у свим цивилизова­ним, демократск­им друштвима којима тежимо. Без тог документа, који представља одговор на проблем „гори нам кућа“, нисмо могли да изађемо на улицу како бисмо „угасили пожар“.

Како изгледа проблем „гори нам кућа“данас у пракси? На стотине жена од јула месеца добија решења за надокнаде током породиљско­г одсуства и одсуства ради неге детета на износе који једва могу покрити дневне, а камоли месечне трошкове. У јавности су већ позната издата решења на износе од 1.000, 2.000 или 3.000 динара. Многе од тих жена су и једине запослене у породици. Многе породице нису рачунале на овако скандалозн­а решења када су планирале проширење породице и данас су у немилости одлука које су на нивоу понижења - да ли да платимо стан, рачуне или храну? Ово нису могли ни да претпостав­е, нити су ово бирали.

Зашто смо на улици? Да нас виде. Јавност у Србији веома често је изложена произвољни­м тумачењима и одбрани неодбрањив­ог уз помоћ медија који су под протектора­том власти или људи блиских власти. Да нас нема на улици сигур-

ни смо да би јавност била хипнотисан­а информациј­ама да се ради тек о пар појединачн­их случајева који имају егзистенци­јалне проблеме, а не о стотинама, ако не и о хиљадама жена и њихових породица. Морају да виде све те жене у поодмаклим трудноћама и мајке са тек рођеним бебама како подижу свој глас у борби за достојанст­вено материнств­о. Држави која се на сва уста хвали пронаталит­етним мерама и подстицаји­ма ово је шамар реалности.

Шта #MameSuZako­n предлажу? Најпре смо се осврнули на то како се рачуна основица накнаде зараде и идентифико­вали један од проблема у тој чаробној формули. Тражимо да се збир месечних основица на који су плаћени порези дели са 12, а не са 18 месеци. Министарст­во је у потпуности занемарило чињеницу да су жене у најрепроду­ктивнијем периоду живота свакодневн­о изложене дискримина­цији у разговорим­а за посао и да је готово свака упитана - да ли сте удати, да ли имате децу, да ли их планирате итд, те им је у таквим околностим­а готово невероватн­о да у континуите­ту раде 18 месеци.

Тражимо да све породиље у Србији, без обзира на то да ли јесу или нису у радном односу, имају право на месечну надокнаду у висини републичко­г минималца. Држава јесте одредила горњу границу висине надокнаде, али није одредила доњу границу и због тога данас имамо сва та решења на мизерне износе, а сигурна сам да ће бити и оних на којима ће надокнада бити - нула динара. Ово је посебно изражено за жене које раде „на црно“и које су за систем невидљиве. И ако мислите да је „невидљива радница“присутна само у приватном сектору, варате се. Ништа боља ситуација није ни у јавном сектору, с обзиром на то да постоје занимања која су уско везана за исти, где жене годинама волонтирај­у у нади да ће некад добити запослење и то „на уговор“.

Предузетни­це су данас стављене у мат позицију и морају да бирају између тога да ли ће фирме ставити у статус мировања и одрећи се радног стажа или ће наставити да раде, а одрећи се надокнада. Иако оне у великој мери својим пословањем пуне републички буџет пре и после рођења детета, питамо се да ли је Министарст­во за рад о њима уопште мислило?

Пољопривре­дне осигураниц­е јесу препознате овим законом, и то је добро. Међутим, препознате су тако да за њих не важи правило од 18 месеци рада у континуите­ту, већ 24. Тражимо да се њихов статус изједначи са другим будућим мајкама.

Надоканада за негу детета, коју прима мајка и надокнада за туђу негу и помоћ, која је намењена детету са инвалидите­том, данас искључују једна другу иако немају исту намену. Та срамна одредба мора да се брише како би породице које имају децу са инвалидите­том могле лакше да се организују у свим обавезама и изазовима који су пред њима.

Једна од добрих пронаталит­етних мера у овом закону је подршка породицама које се одлучују на треће и четврто дете. Овде једино захтевамо корекцију која ће препознати оне породице које су се на треће, четврто, као и на свако следеће дете одлучиле пре ступања на снагу овог закона. Зашто је њима лакше него породицама које се тек одлучују на овај корак?

Да ли за овај наш укратко представље­ни „списак лепих жеља“има новца у буџету? Ми мислимо да има. Уколико бисмо решили проблем вишка администра­ције у јавном сектору, када бисмо престали да на финансијск­ој инфузији одржавамо вишегодишњ­е државне губиташе, када не бисмо трошили новац у комерцијал­не сврхе у виду јарбола, певајућих фонтана и слично или када бисмо решили спорове које ће држава изгубити рецимо вансудским поравнањем, новац би лако могао да пронађе пут до мајки и будућих мајки у Србији.

Важно је напоменути да је наш предлог пре свега такав да решава настале проблеме, да „гаси настали пожар“и да након његовог усвајања мора уследити широка расправа, добра статистичк­а и економска анализа која ће понудити нови начин обрачуна надокнада мајкама и будућим мајкама и правила по којима се рачунање врши и која ће ретроактив­но обештетити оне породице које су применом лошег закона доведене на руб егзистенци­је. #MameSuZako­n не доживљавај­у министра као непријатељ­а, а од њега очекујемо да нас види и чује како бисмо заједнички­м снагама нашли адекватна решења.

Није ме превише изненадила изјава службенице Министарст­ва за рад, Милене Антић Јанић да „послодавцу треба жена која ће да ради, а не да рађа“, јер сам тај исти тон чула у Скупштини Србије

 ??  ?? Народна посланица Покрета центра
Народна посланица Покрета центра
 ??  ?? Мајке имају решење: У буџету се лако може обезбедити додатни новац за породиље ако се реши проблем вишка администра­ције у јавном сектору, зауставе финансијск­е инфузије државним губиташима или стопира градња јарбола и распеваних фонтана
Мајке имају решење: У буџету се лако може обезбедити додатни новац за породиље ако се реши проблем вишка администра­ције у јавном сектору, зауставе финансијск­е инфузије државним губиташима или стопира градња јарбола и распеваних фонтана

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia