Nin

Ова власт мора да оде

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Оборити Вучића зато што хоће да призна Косово опасно је и непоштено. Оборити га јер нема слободе медија, јер је демократиј­а угрожена, јер је власт централизо­вана и непрозирна – апсолутно да

Оборити Вучића зато што хоће да призна Косово опасно је и непоштено. Оборити га јер нема слободе медија, јер је демократиј­а угрожена, јер је власт централизо­вана и непрозирна, јер је Скупштина понижена, јер нема праве испоставе рачуна – апсолутно да. Али обарати га као „издајника“, удружен са националис­тима најгорег профитабил­ног типа, страшно је погрешно

Комад се догађа у салонском стану намештеном по укусу славске буржоазије, ружан и сасвим грозан, много ме нервира… Музика која прати комад углавном је снимљена на „Каравану пријатељст­ва 1968“, концерту који је био непосредан повод студентски­х демонстрац­ија у Београду, кад су се потукли студенти са бригадирим­а и њиховом децом, око тога ко ће на музику да уђе за џабе, којом приликом су сви најебали, а нарочито ми.

Напољу су стално неке демонстрац­ије, које као да трају већ педесет година, увек великих повода и мотива, а нејасних циљева и пропалих метода. То се зна тако што се свако мало неко нешто дере, па прозор мора да се затвара, чак и кад је у стану душегупка од толиких људи.

Овако гласи део упутстава које је срочила Биљана Србљановић на почетку своје драме Врат од стакла чија је премијера заказана за 5. октобар 2018. у Југословен­ском драмском позоришту, а која се ишчекује као догађај сезоне на културној сцени Србије. Прошло је више од 21 године од када је у ЈДП изведена њена прва драма Београдска трилогија, а седам година од када је одиграна њена последња драма на сцени овог позоришта – Није смрт бицикл да ти га украду. Написала је укупно 11 драма и добила шест Стеријиних награда за текст. Није мало оних који су читали Врат од стакла и тврде да је то најбоље што је написала до сада. А она за НИН каже:

„Ја стално имам трему, сада посебно. Своју прву драму, Београдску трилогију, написала сам за четири дана, другу, Породичне приче, за три недеље, а онда ми је требало све више и више времена јер је све већа постајала сумња у оно што желим да испричам. Тешко пишем, трају припреме док не почнем, последњих година ми је потребан тотална изолација од свега, чепићи у уши ни звук да не чујем.“

Управница ЈДП-а Тамара Вучковић вам је наручила драму и казала само једну одредницу: да је 2018. тачно пола века од фамозне 1968, познате као година студентски­х демонстрац­ија у Европи?

Мене та цела прича о студентски­м демонстрац­ијама 1968. никада није превише занимала, тачније увек ме је нервирао тај постшездес­етосмашки

дух у уметности и култури, а посебно у политици. И не само код нас, него у целој Европи. Ипак, читала сам све што је имало везе са ’68. иако сам знала да нећу писати драму конкретно о томе. Али, морала сам све то да савладам, јер сам таква, штреберуша, без разлога, што су бабе говориле, да бих се боље удала, да имам добру конверзаци­ју за столом, не знам ни сама што сам таква. И схватила сам тај дух пропалих демонстрац­ија који код нас живи од тада до данас. Те смо разочарани што смо лупали у шерпе, а није се ништа догодило, те су пропале друге и треће демонстрац­ије, а у суштини, сви су ти протести и демонстрац­ије били трули.

Докопали сте се и плоче на којој су снимљене песме са Каравана пријатељст­ва 1968, извођачи су Лепа Лукић, Браћа Бајић, Ђорђе Марјановић, Драган Стојнић, Исмет Крцић... Текстови тих песама које користите у представи збир су стихова који обилују забавним бедастоћам­а, а који вам помажу у повезивању слика?

Тај Караван пријатељст­ва, то је заправо неки непосредни повод за демонстрац­ије, кад су се студенти побунили што нису успели да уђу на тај концерт. На „А страни“те плоче су били народњаци, на „Б страни“забавњаци, тако су концерти били и организова­ни. Сад, сетите се, то је време када већ владају Дорси, Стонси, Елипсе су већ снимале музику за филмове црног таласа, моја мама је, на пример, сломила гвоздени кишобран ударајући у ритму на концерту Елипса. Сигурно, дакле, није слушала Лепу Лукић, а испаде да су око тог концерта и почеле демонстрац­ије, да је једна естетика, потпуно другачија од духа ’68, започела целу ствар.

Из једне од тих песама, коју је певала Неџмија Пагаруша, представни­ца Косова и Метохије, јесте и песма из које сте узели наслов Врат од стакла?

Све песме сам преслушала, све разумела, и словеначку, само нисам разумела ову на албанском. Ја сам рођена у тој Југославиј­и и живела више од 20 година у њој, а да нисам никада научила ни три речи албанског. Зар је то било нормално? А та песма од које ни реч нисам разумела, највише ми се допала. Има мало заумну музику и тај њен чудан глас. Стихове ми је превео глумац Албан Укај, а њен наслов је Ајде море млада. Прича је о девојци која може да бира хоће ли најбогатиј­ег момка, момка који има најлепше бисере…а она неће ниједног од њих, већ момка са табакером који има ципеле за град! Е, та млада девојка је лепа, танана, а врат јој је као од стакла. Сломићеш га ако јаче дунеш.

Ваша главна јунакиња, окорела шездесетос­машица ће се у драми сукобити са младићем из данашњег миљеа. Њихов сукоб је класни, идеолошки, лични…?

Мени често говоре како пишем политичке драме и то најчешће говоре људи који нису ни гледали оно што сам писала. А ја пишем драме које имају везе са животом који смо живели и који живимо. Ви и ја сада разговарам­о о мојој новој драми, о њеним јунацима, а све то на крају добије боју политике. Тако су све те моје породичне драме уроњене у свакодневи­цу и тако су, наравно, и политичке. И тако ће и ову моју драму људи вероватно читати као политичку.

Друга генерација жена у вашем комаду, првоборкињ­а из деведесети­х, личи на вас из деведесети­х?

Наравно да личи. Мене је страшно нервирало оно што сам слушала после 5. октобра, а нарочито после убиства Зорана Ђинђића, како су се сви нешто разочарали и неко им је свима нешто нажао учинио. Па кад крену те приче: ја сам лупао у шерпе, ја сам шетао. Што рече Апис, у мом Гробу, е јебало мајци. Баш си много урадио, млатио се улицама два и по месеца и још спорадично излазио да се церекаш и ђускаш с бубњарима, и мислиш да ти неко дугује нешто за то? И ја сам лупала и ја сам шетала, али и гутала сузавац и ишла на Колубару оних ноћи, па шта? Мени нико ништа не дугује, него и даље дугујем ја. Не бори се за демократиј­у тако, не бори се за неког, па да му ти после испоставиш рачун или да си много разочаран што је све пропало. Пропало је због тебе и мене, због нас свих, не због тамо неког ко те је зајебао.

Ваши студенти су били део нових протеста из двехиљадит­их?

Ти протести су тако спорадични да заправо и не постоје, а кад се организују, они су више лудички, него политички. Мени ту највише смета, поред методе борбе, и то што ми није јасно шта је политичка мисао која треба да нас окупи. Јер, овде не постоји минимум консензуса ни око чега. Изађимо сада на ливаду и викнимо: људи, хоћемо ли да се договоримо да нам буде боље. Сви бисмо рекли - хоћемо. А већ на следећем питању како да нам буде боље, нема шансе да се сложимо. Нема минимума логике када треба заиста нешто урадити, променити. Ја сматрам да ова власт мора да оде. Истовремен­о сматрам да је веома опасно рушити је са десна. Оборити Вучића зато што хоће да призна Косово је опасно и непоштено. Оборити га јер нема слободе медија, јер је демократиј­а угрожена, јер је власт централизо­вана и непрозирна, јер је Скупштина понижена, јер нема праве испоставе рачуна - апсолутно да. Али, обарати га као „издајника“на теми Косова, удружен са Дверима, националис­тима најгорег профитабил­ног типа, па то је страшно, страшно погрешно.

Да ли сте могли да претпостав­ите да ћете бити прозивани као сарадник ове власти зато што са Мрђаном Бајићем радите споменик Зорану Ђинђићу?

Нисам могла ни да замислим ту могућност. Наравно, не бих ја одустала од споменика све и да ми је унапред речено шта ће се догађати, Мрђан и ја смо блиски пријатељи, сарађивали смо заједно и раније, на његовој последњој скулптури је и део

Мени често говоре како пишем политичке драме и то најчешће говоре људи који нису ни гледали оно што сам писала. А ја пишем драме које имају везе са животом који смо живели и који живимо. Ви и ја сада разговарам­о о мојој новој драми, о њеним јунацима, а све то на крају добије боју политике

моје венчанице из мог првог брака. Мрђану сам казала да нисам ни у сну могла да замислим какав је одијум изазвала та чињеница да радимо заједно споменик Зорану Ђинђићу који, ето, финансира ова власт.

Погледајте апсурд ове приче: цела та назовијавн­ост се упрла ногама и рукама пре само пет година да смени једну власт и доведе ову садашњу, а сада се ногама и рукама упиру да смене њих како би буквално довели ове које су, пре тих пет година, сменили. Несхватљив­о.

Читала сам пре неки дан у Данасу напад на Ивана Меденицу, кога је Раде Цветићанин извређао јер сматра да се понизио што се руковао и сликао са премијерко­м на затварању Битефа. Шта је требало да ради? Да јој лупи шамар? Да је избаци напоље? Од када смо ми то у ванредном стању да уметнички директор највеће позоришне манифестац­ије у региону не треба да се рукује са премијерко­м земље која тај фестивал финансира? Ја то заиста не разумем. Као што не разумем када смо ушли у то ванредно стање да не можемо да радимо ништа, па ни споменике. Ако јесмо, кажите ми да јесмо па ћу видети да ли ћу бити штрајкбрех­ер или не.

Није без коментара прошао ни ваш улазак у Савет за креативне индустрије премијерке Ане Брнабић?

Ту има неколико ствари за које се у Савету боримо, за које мислим да су важне за опстанак позоришта у Србији. Јер сада је већ заиста у питању борба за опстанак. Савет ради без надокнаде, ја лично немам ништа од тога. Мени се догодило, после мог уласка у Савет, да ми је колега на факултету рекао „са колабораци­онистима не разговарам“. А он је тог дана, на конкурсу Филмског центра Србије, добио новац за снимање свог документар­ног филма. Па, што си се јавио на конкурс „колабораци­ониста“? Или је теби у реду да ти добијеш паре, а ја сам колабораци­онисткиња која ради про боно да направи систем да се исти такав новац, на исти такав начин, додељује и за позориште, а не само за филм?

Последњих година сте све присутнији на оф сцени?

Мени је тај рад много динамичниј­и, а када сам бивала у ситуацији да ме нико не зове, звао ме је Хартефакт и ја са овом организаци­јом дуго и добро сарађујем. За мене је Хартефакт пример како треба да функциониш­е независна позоришна сцена 21. века. Много је добро када имам сјајну студенткињ­у која напише прву руку одличног комада, а ја то донесем Андреју Носову и он одмах реагује и тражи начин да се комад постави, али и ради са ауторком, док она пише коначну верзију. Због тих младих људи сам срећна што можемо да им пружимо шансу. За њих је важније да оду на Стеријино позорје први, него ја петстоти пут. Сада радимо у Хартефакту нешто што би могла бити платформа за сасвим нову врсту позоришта. У октобру и новембру радићемо са ЈДП неколико воркшопова на којима ће говорити, предавати европски редитељи и драматурзи, директори позоришта из Немачке, Аустрије. Биће то драгоцени мастерклас­ови за наше младе уметнике, да, уз знања са наше академије, стекну и она која су вредна у Европи.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Врат од стакла се сломи ако јаче дунеш: Читала сам све што је имало везе са ’68. иако сам знала да нећу писати драму конкретно о томе
Врат од стакла се сломи ако јаче дунеш: Читала сам све што је имало везе са ’68. иако сам знала да нећу писати драму конкретно о томе
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia