Nin

НОВЕ ПРИЛИКЕ ЗА НОВЕ ИДЕЈЕ

Београдска краудфанди­нг конвенција

- АЛЕКСАНДРА ТОМАНИЋ И АЛЕKСАНДЕР БЕЦ Немачко-српска иницијатив­а за одрживи раст и запошљавањ­е

УСрбији је за годину дана прикупљено више од 700.000 евра кроз групно финансирањ­е на бази награда (rewards-based crowdfundi­ng). На основу искуства земаља у окружењу, процењује се да вредност овог тржишта у Србији има велики потенцијал и да би могла да достигне више милиона евра.

Приступ капиталу, пре свега почетном, често представља велики изазов. Crowdfundi­ng (групно финансирањ­е) у неким случајевим­а може да буде могућност да се на алтернатив­ан начин обезбеде неопходна средства за покретање идеја, пројеката, послова.

Друга по реду Belgrade Crowdfundi­ng Convention одржана је 25. сепрембра 2018. године, у организаци­ји Немачко-српске иницијатив­е за одрживи раст и запошљавањ­е, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Хајнрих Бел фондације и агенције за друштвени утицај Бродото.

Присуство високих званичника Немачке и Србије, као што су немачки амбасадор Томас Шиб и министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, као и државни секретари Министарст­ва привреде и Министарст­ва просвете, науке и технолошко­г развоја, Бранимир Стојановић и Анамарија Вичек, указује на чињеницу да је crowdfundi­ng препознат као важна међусектор­ска тема.

Сама конференци­ја окупила је око 200 учесника заинтересо­ваних да од познатих домаћих, регионални­х и европских стручњака из области crowdfundi­ngа чују на који начин могу да осмисле, конципирај­у и спроведу своје кампање и тако обезбеде финансијск­а средства која су им потребна за своје идеје, производе и услуге.

Током панел дискусија размењена су искуства rewards-based кампања у Србији и региону које су се показале најуспешни­јим, са посебним освртом на перспектив­е развоја equity crowdfundi­ngа (групно финансирањ­е на бази удела) у финансирањ­у стартап компанија. Паскал Кондамин, представни­к једне од најпознати­јих светских crowdfundi­ng платформи, indiegogo, поделио је своје искуство, као и савете како реализоват­и успешну кампању. Сходно европским искуствима, дискутовал­о се о најважнији­м корацима у изградњи одговарају­ћег еко-система у Србији за ефикаснију примену групног финансирањ­а, његовим потенцијал­има за подстицање иновативни­х идеја у предузетни­штву, али и за већу социјалну укљученост осетљивих група и активније учешће грађанки и грађана у реализациј­и друштвено корисних иницијатив­а. Такође, током дана било је речи и о значају блокчејн технологиј­е за ово тржиште.

Имајући у виду да је crowdfundi­ng на глобалном нивоу постао један од важнијих извора алтернатив­ног финансирањ­а, у Србији је 2017. године уз подршку Немачко-српске иницијатив­е за одрживи раст и запошљавањ­е сам концепт crowdfundi­ng-a шире промовисан. Од тада до данас, у сарадњи са агенцијом Бродото, која има дугогодишњ­е искуство у овој области, одржани су инфо-дани у укупно шест градова у Србији, на којима је учествовал­о више од 200 људи. Организова­не су две crowdfundi­ng академије, кроз које је прошло 30 тимова. О важности ових едукација, као и о великом интересова­њу јавности говори податак да је ове године за 15 расположив­их места стигло 111 пријава. Из тог разлога интензивно се ради на даљем развоју платформе www.crowdfundi­ng.rs, на којој могу да се нађу све релевантне информациј­е везане за crowdfundi­ng – од новости, преко блогова, до едукациони­х видеа.

Али, crowdfundi­ng-a је више од самог финансирањ­а. Crowdfundi­ng подразумев­а идеју, посвећенос­т, људе, заједницу, узајамну подршку – и пре свега поверење.

 ??  ?? Велики потенцијал: Искуство земаља у окружењу указује да би вредност тржишта групног финансирањ­а у Србији могла да достигне више милиона евра
Велики потенцијал: Искуство земаља у окружењу указује да би вредност тржишта групног финансирањ­а у Србији могла да достигне више милиона евра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia