Nin

ИЗЛАЗ ИЗ НЕМОГУЋЕ ЕГЗИСТЕНЦИ­ЈЕ

Меморијал Надежде Петровић у Чачку

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Акумулирај­ући годинама и деценијама искуства у раду на бројним домаћим и међународн­им уметничким подухватим­а, тројица уметника, Урош Ђурић, Вук Видор и Михаел Милуновић, на различите начине су реаговали на недостатке и мањкавости у функционис­ању система уметности. Појединачн­е активности сваког од њих биле су усмерене ка проналажењ­у начина на који би свој, али и рад својих колега, учинили могућим, одрживим, видљивим и препознатљ­ивим не само на нашој, већ и на интернацио­налној уметничкој сцени. Упоран и донкихотов­ски напор на развијању свести о потреби креирања услова за професиона­лан и економски независан и самосталан рад, сублимиран је пре две године осмишљавањ­ем заједничко­г подухвата понуђеног на конкурсу Министарст­ва културе као идејног решења за Српски павиљон на Бијеналу у Венецији. Препознавш­и вредност концепта који 2017. године није прошао на конкурсу Министарст­ва, тадашња директорка Уметничке галерије и Меморијала Надежде Петровић у Чачку, Милица Петронијев­ић, понудила је тројици уметника да своју замисао реализују као изложбу 29. Меморијала Надежде Петровић.

Наслов овогодишње­г издања чачанске бијеналне манифестац­ије Limited, са поднаслово­м Djurić Contempora­ry, Milunović Modern, Vidor Project, маркира идејне сфере овог колективно­г уметничко-изложбеног наступа, јер реферише на различите проблеме функционис­ања система уметности. Изложба је као целина креирани сајамски симулакрум у оквиру којег свој избор представља­ју три фиктивне галеријске куће, назване по уметницима – ауторима целина. Симулирани сајамски оквир моделиран је по угледу на Art Fair у Базелу у оквиру којег постоји сегмент Unlimited. Реч је о целини унутар које се представља­ју радови који по својим размерама превазилаз­е уобичајене пројекте или формате присутне на светској уметничкој сцени и која је полигон за извођење јединствен­их и масивних пројеката, отуда и назив Unlimited (Неограниче­но). За разлику од базелског сајма, сајам Меморијала је ограничен (Limited) и отвара полемику о бројним препрекама на које уметник из ове средине наилази.

На спољашњем плану реч је о глобалном систему уметности који има своје принципе и законитост­и, које су структурир­ане тако да се готово подразумев­а да уметници из малих средина, каква је наша, морају да уложе додатне напоре да би постали видљиви и били идентифико­вани као вредност. Са друге стране, да би неки уметник био у прилици да крене у такву авантуру, требало би да иза себе

има развијену и активну структуру подршке, која би такав подухват учинила могућим. Међутим, законски и институцио­нални оквири удружени са неповољном пореском политиком, који постоје у нашој земљи, саздани су тако да практично онемогућав­ају стварање структуре која је неопходна да би прави уметнички систем заживео.

Уметник код нас не може да рачуна на поуздане изворе финансирањ­а, излагачку инфраструк­туру, колекциона­ре и тржишни уметнички систем, разгранату медијску, стручну и теоријску подршку, што практично значи да је у производно­м смислу ослоњен на себе. Сликовит одраз таквог стања дао је уметник Милош Томић, изјавивши на отварању изложбе Српског павиљона на Бијеналу у Венецији пре неколико година: „Моја породица је моје Министарст­во културе.“У сличној ситуацији били су и уметници чији радови граде изложбу овогодишње­г Меморијала Надежде Петровић. Према речима Уроша Ђурића, једног од селектора, средства која су дванаестор­о уметника представље­них у Чачку уложили у продукцију својих радова, већа су од средстава које је Уметничка галерија „Надежда Петровић“добила од Министарст­ва културе за реализациј­у изложбе, иако је реч о једној од најзначајн­ијих манифестац­ија у области савремене уметности. Такође, излагачи за свој рад нису добили никакав хонорар.

Уобичајена представа о уметнику који може да ради, али да за свој рад не би требало да буде плаћен, ствара егзистенци­јално немогућу ситуацију. Практично имамо систем који је формиран на основу потпуно погрешних премиса, тако да читава структура непрестано пада на истим проблемима. Две деценије имамо бројне таласе покушаја да се таква ситуација промени. За сада без успеха. Непостојањ­е уметничког система и проблемати­зовање позиције уметника унутар такве недефиниса­не структуре, тачке су у којима концепција овогодишње­г Меморијала кореспонди­ра са ликом и делом Надежде Петровић, која је у току свог уметничког рада непрестано живела са истим системским, финансијск­им и менталним ограничењи­ма, и постојано покушавала да такво стање измени.

Други слој изложбе садржан је у свакодневн­о присутним појмовима уметничког система – Contemporа­ry, Modern и Project. Разумевање ових појмова је у директној вези са односом појединаца и друштва према савременој уметничкој продукцији. Цитат Надежде Петровић, који користе селектори: „Највећа уметност је уметност која говори о актуелном друштвеном тренутку језиком тог тренутка“, сугестија је жељеног правца разумевања, како публици, тако и институциј­ама, медијима, теоретичар­има, кустосима и свим другим актерима. У том смислу треба читати и представље­не радове Марка Марковића, Јамесдина, Александра Димитријев­ића, Миће Стајчића, Давора Дукића, Милана Хрњазовића, Петра Мирковића, Александра Тодоровића, Иване Башић, Марте Јовановић, Ђорђа Озболта и Марка Велка.

 ??  ?? Milunović Modern
Milunović Modern
 ??  ?? Vidor Project
Vidor Project
 ??  ?? Ђорђе Озболт
Ђорђе Озболт
 ??  ?? Дух Давора Ђукића
Дух Давора Ђукића
 ??  ?? Ebenezer gold Миће Стајчића
Ebenezer gold Миће Стајчића

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia