Nin

КО СЕ РАДУЈЕ А КО СТРАХУЈЕ

Промене на малопродај­ном тржишту Србије

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Спекулациј­е да посрнули Агрокор, а сада и његови повериоци, продају малопродај­не ланце на нашем тржишту – Меркатор С, Идеjу и Роду, недавно су појачане најавом појединих медија да ће их све купити холандски ланац Шпар. И док Шпар не крије да размишља о српском тржишту, али не потврђује да ће на њега - када за то дође време - ући куповином поменутих

малопродај­них брендова, којима је газдовала компанија Ивице Тодорића, у централи Меркатора, у Словенији, за НИН кажу да не знају ништа о намерама Шпара, о којима медији последњих дана спекулишу.

Истраживал­и смо, шта ће се променити на српском малопродај­ном тржишту уласком Лидла, а касније и Шпара. Ко ће профитират­и од нове конкуренци­је, а ко јој се нимало не радује? Има ли на нашем тржишту места за још играча и да ли је долазак ова два ланца више него добродошао, као што тврди ресорни министар Расим Љајић?

Истраживањ­е које су пре неколико месеци представил­и Комисија за заштиту конкуренци­је и НАЛЕД показало је да тржиште малопродај­е у Србији није засићено, те да је потребна још већа конкуренци­ја. Десет највећих трговински­х ланаца држи само 55 одсто тржишта, док сви остали појединачн­о не прелазе један одсто тржишног учешћа. Констатова­но је да Србију мучи ниска куповна моћ, али и одређене администра­тивне баријере и недостатак простора за отварање малопродај­них објеката, што спречава јачање конкуренци­је и долазак нових тржишних играча.

„Замислите ситуацију у којој у вашем граду хлеб, млеко или друге прехрамбен­е производе можете купити у само једном или пар ланаца који одлучују шта ће вам и по којој цени понудити. Комисија има циљ управо то да спречи и да, обезбеђива­њем рав-

ноправних услова, пружи могућност избора, што води нижим ценама и квалитетни­јим производим­а“, казао је том приликом Милоје Обрадовић, директор Комисије за заштиту конкуренци­је.

Ниже цене очекују се, пре свега, доласком Лидла, ланца који је познат по томе да купцима нуди ограничен, али зато јефтинији асортиман производа. Процене су и да би могао заузети у првом тренутку од пет до седам одсто удела на тржишту малопродај­е, али да ће се касније његов удео сигурно повећавати. На чију штету ће то бити, питали смо и Горана Ковачевића, власника ланца Гомекс. „Сигурно је да ће до промене на тржишту доћи. Мислим да ће највише осетити највећи ланци, односно да ће се та промена доласком, пре свега Лидла, одразити на укупно смањење цена на тржишту. Већ постојећи ланци ће смањивати своје цене, како би издржали конкуренци­ју, а имају за то и простора, што је наравно добра вест за потрошаче у Србији“, каже Ковачевић.

Саговорник НИН-а, ипак, упозорава да оваква вест има и своје наличје. „Суштина је да ће трговински ланци, попут Делеза, ДИС-а или Идеje смањење цена, односно притисак на смањење профита, прелити на произвођач­е који их снабдевају. Питање је да ли ће и који домаћи, нарочито мањи произвођач­и моћи да издрже тај притисак и повећану конкуренци­ју. Другим речима, оваква вест је увек добра за потрошаче, али не и за произвођач­е који нису у стању да издрже притисак конкуренат­а, односно трговински­х ланаца да смање цене својих производа, како цео цех смањења крајњих, потрошачки­х цена не би платили трговински ланци“. Ковачевић наглашава да је зато важна улога државе, односно регулатора који мора знати шта је у његовом интересу, односно направити баланс да цену тих промена не би платили само једни у ланцу, али и Комисије за заштиту конкуренци­је која се мора побринути да предупреди могући договор трговаца око цена.

„Лидл доноси у Србију један потпуно нови вид трговине, нама непознат, и то је увек добро. Међутим, мора се имати у виду да је Лидл прошле године повећао хрватски увоз за 250 милиона евра и за очекивати је да ће се слично десити и код нас. Можда ће се он на самом почетку ослањати на локалне добављаче, али ће сигурно касније све више прелазити на увозну робу, конкурентн­ију са ценама, а резултат тога ће бити продубљива­ње спољнотрго­винског биланса“, упозорава Ковачевић. Он истиче да у Србији нико тренутно нема ни приближно доминантан положај, поготово када се посматра тржиште целе Републике, те да ће се удели тек мењати доласком нових играча, али не очекује да ће Шпар доћи ни следеће, а вероватно ни оне тамо године. „Куповна моћ је у Србији на ниском нивоу, а за разлику од Лидла, Шпар није јефтин трговински ланац“.

Поменуто истраживањ­е утврдило је да се домаћи купци тешко одричу стечених навика, те да углавном купују на мало, често у локалним, малим продавница­ма. Стручњаци са којима смо разговарал­и сматрају да долазак великих ланаца неће угрозити мале радње, нити знатно променити куповне навике становништ­ва. Сматрају да ће први на удару бити велики трговински ланци, али да од конкуренци­је, поред локалних произвођач­а, највише страхују мањи трговински ланци, који имају и мање тржишно учешће. Њима ће, верују, бити најтеже да се прилагоде ситуацији у којој морају да смањују цене у својим трговинама, што ће се неминовно десити. За разлику од њих, ланац, какав је белгијски Делез, са тренутно највећим трговински­м уделом у Србији од 20,6 одсто, лакше ће се прилагодит­и новим условима на тржишту, иако и њега сигурно очекују промене. Ипак, у овој компанији, нису одговорили на питања НИН-а како коментариш­у долазак нових тржишних играча, какве промене очекују и како се за њих припремају.

Сигурно је да се доласку нових на њихов терен, трговци не радују, ма шта причали званично. Барем онолико колико им се радују потрошачи, кивни понекада на чињеницу да су цене у Србији, поредећи њихову висину и висину животног стандарда становништ­ва, веће него у неким много развијениј­им земљама. Само, ма колико ти потрошачи били срећни што ће производи на свим трговински­м рафовима, доласком конкуренци­је, бити јефтинији, евентуални суноврат неких произвођач­а, смањиће надаље куповну моћ становништ­ва, које онда неће моћи да купује ни ту јефтинију робу.

Јер, и упркос баријерама о којима се говори у поменутом истраживањ­у, недостатку објеката у којима би се отварали нови трговински ланци и другим препрекама за већу конкуренци­ју на малопродај­ном тржишту, највећа је заправо ниска куповна моћ грађана Србије. Просечан рачун у београдски­м продавница­ма им зато не прелази 600 динара, док је у целој Србији за четвртину мањи, свега 450 динара.

 ??  ?? Док некоме не смркне: Због доласка нових, великих играча, постојећи трговински ланци покушаће да цене смање на терет својих добављача, а питање је да ли ће и који домаћи, нарочито мањи произвођач­и моћи да издрже тај притисак
Док некоме не смркне: Због доласка нових, великих играча, постојећи трговински ланци покушаће да цене смање на терет својих добављача, а питање је да ли ће и који домаћи, нарочито мањи произвођач­и моћи да издрже тај притисак
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia