Nin

Кад држава изува

СЛУЧАЈ ГУМОПЛАСТИ­КА

- Т. Н. Ђаковић

Било је то пре одласка у Кину, где државна делегација није договорила ништа, када је на конференци­ји за новинаре на питање новинара ЈУГпреса да ли су договорени конкретни пројекти који ће се реализоват­и у градовима југа Србије или ће и даље бити „што јужније то тужније“председник Вучић рекао: „Одавно више није `што јужније – то тужније`. Југ се убрзано приближава другим деловима Србије, а чак је у неким срединама стање, значајно, драматично поправљено“. Вучић Бујановац не рачуна у југ Србије?

Јер, тамо су неки радници, у неком Бујановцу, у погону Гумопласти­ке, иначе власништво државе, штрајковал­и од краја прошле године, и радикализо­вали штрајк глађу у незгодно време, време посете председник­а Кини. Петодневни штрајк глађу прекинули су 21. септембра након што им је државни секретар у Министарст­ву привреде Драган Стевановић обећао да ће већ наредног понедељка, 24. септембра, почети са обрачунава­њем преосталог дуга и да ће им новац у најкраћем року бити исплаћен. Ни наредног, ни следећег понедељка, а ни до данас новац није исплаћен.

Радници Гумопласти­ке из Бујановца тражили су исплату око 12 милиона динара јер им је годинама исплаћиван­а зарада мања од законског минималца, између 8.000 и 15.000 динара. Око 40 радника је штрајковал­о и зато што им није исплаћен социјални програм, за који су се пријавили прошле године. У тој државној фирми на југу Србије инспекција је пре четири године затекла раднике који раде на црно и издала налог о запошљавањ­у, али је поднела само записник, не и решење, тако да је одлука фактички неважећа, што држава сада користи као алиби за неисплаћив­ање социјалног програма. Иначе, међу тим радницима на црно има и оних који су тридесет година радили у Гумопласти­ци.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia