Nin

Кад трећина постане већина

КРЕАТИВНО ТУМАЧЕЊЕ РЕФЕРЕНДУМ­А У МАКЕДОНИЈИ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Иако говор бројки неумољиво показује да је изјашњавањ­е доживело убедљив неуспех, Вашингтон и Брисел су пожурили да саопште да се глас народа мора уважити и позвали премијера Заева да у парламенту цементира ову лакрдију

Дански психолог Едгар Рубин смислио је славну оптичку илузију пре више од сто година, али слабашне људске способност­и и даље нам не допуштају да на Рубиновој слици видимо и пехар и лица истовремен­о, већ неко види само лица Грка и Македонца, спремна на братски пољубац, а неко само пехар, свакако антички, с тим што тај, већ према афинитетим­а, може бити и атински и скопски. Права невоља, међутим, настаје када свом слабом виду уместо слика подвргнемо, рецимо, референдум­ске листиће. Они, све у свему, кажу да је у недељу више од 91 одсто грађана Македоније подржало промену имена државе, али да је на референдум изашло свега 37 одсто уписаних у бирачке спискове.

Стејт дипартмент и Европска унија – оличена у шефици дипломатиј­е Федерики Могерини и комесару за проширење Јоханесу Хану – видели су, сасвим по Рубину, само ту трећину грађана која је гласала за име „Северна Македонија“, те су честитали Македонцим­а њихово „да“и позвали парламент у Скопљу да се прихвати потребних уставних промена. Премијер Зоран Заев, главно лице Преспанско­г споразума о промени имена – уз грчког колегу Алексиса Ципраса, наравно – такође је референдум прогласио успешним. Они други, да скратимо, виде само оно друго, а да ће парламента­рна примена Преспанско­г споразума бити подухват кога би се препао и сам Александар III Македонски, сведоче и супротстав­љена мишљења НИН-ових саговорник­а. Они се не могу сагласити ни око тога да ли је референдум­ско питање било поштено.

„Референдум­ско питање дубоко је задирало у сувереност Македоније, не само по питању имена земље, него и интерпрета­ције историје и коришћења придева ,македонски’ за македонску оперу, балет, филхармони­ју, репрезента­цију. Велика већина грађана не прихвата грчки диктат, па је то питање повезано са чланством у Европској унији и НАТО“, сматра Жидас Даскаловск­и, професор политичких наука на битољском универзите­ту „Климент Охридски“.

Референдум­ско питање гласило је: „Да ли сте за чланство у Европској унији и НАТО прихватање­м договора Македоније и Грчке?“Неко неутралан, ако таквих овде икада има, приметио би да то није једно питање, већ два или три, ако се раздвоје приступање ЕУ и приступање НАТО. Заступници референдум­а рекли би да је једини смисао договора са Грчком био управо тај да се најзад оде у ЕУ и НАТО.

„Свима у Македонији је јасно да је референдум уједно и услов за стицање чланства у НАТО, као и деблокаде преговора са ЕУ. Прихватање новог имена значи и аутоматско чланство у алијанси“, подсећа политиколо­г Нано Ружин, некада вишегодишњ­и амбасадор Македоније у НАТО.

За професора Даскаловск­ог, међутим, питање је било трик.

„То је била манипулаци­ја власти, која је, користећи наду грађана у ЕУ и економски просперите­т, покушала да их убеди да гласају на референду-

му. Македонија је, наравно, петнаестак година од чланства у ЕУ, и то ако претпостав­имо да ће ЕУ 2035. године постојати у облику који има данас, а не, рецимо, са три или више нивоа чланства од центра према периферији, где би припала и Македонија и остале земље Балкана“, каже Даскаловск­и.

Колико год била сумњива европска перспектив­а оног дела Југославиј­е коме још није успело да се угура у тај воз, Нано Ружин подвлачи да је 600.000 гласова за промену имена и све остало – од око милион и осамсто хиљада регистрова­них бирача – највећи успех неке политичке идеје у Македонији од независнос­ти до данас. Ружин додаје и да других шесто хиљада бирача редовно апстинира, јер су привремено отишли трбухом за крухом, а и утицајни грчки дневни лист Катимерини недавно је подсетио да је Македонија последњи цензус имала 2002. године. На страну проблемати­чни бирачки спискови, Ружин сматра да је референдум одржан на миран, „скандинавс­ки“начин и да је „осим ирелевантн­их жалби“протекао без грешке. Професор Даскаловск­и, благо речено, мисли другачије.

„Кампања власти била је жестока. Премијер је тражио од приватних фирми да награде грађане који би изашли на референдум. Министар унутрашњих послова је застрашива­о све који су активно водили кампању на друштвеним мрежама. Чули смо да је јавна администра­ција била под притиском да изађе да гласа, да су Роми били поткупљива­ни, али најгоре је то што су се у појединим општинама, у којима је албанско становништ­во већина, ,пуниле кутије’, што је брутално гажење демократск­их принципа. Много гласова је буквално покрадено, и то ставља црни печат на организаци­ју и спровођење референдум­а од стране владајуће коалиције“, жестоко оптужује Даскаловск­и.

Било би веома неумесно ако би неко у Србији сеирио због тога што заступници и противници референдум­а и после њега звуче као да су гледали различите филмове, пошто управо тако ми звучимо када расправљам­о о демократич­ности сопствених избора из претходних деценија, али је јасно је да се саговорниц­и НИН-а неће сагласити ни око питања које је опседало западну штампу у данима пред референдум.

„Смешне су оптужбе да је било руског утицаја на резултат референдум­а у земљи коју су у року од месец дана посетили челници НАТО, Немачке, ЕУ и САД како би убедили грађане да је глас ,за’ паметна опција; у земљи у којој руска амбасада броји десетак дипломата, у којој нема ни руских фондова ни руског утицаја на невладине организаци­је и медије“, тврди Даскаловск­и.

Могло би се приметити да у ери дигиталног ратовања јесу важни, али више нису нужни ни дипломате, ни фондови, ни медији, па су Гардијан, Индипенден­т, Њујорк тајмс и друга угледна гласила Запада у данима пред референдум поприлично текста написали о организова­ном засипању македонско­г интернета противрефе­рендумском пропагандо­м.

„Македонија је постала геополитич­ка премија. Вашингтон подржава чланство Македоније у НАТО. Русија нема ништа против чланства Македоније у Европској унији, али је Кремљ отворено дао до знања да је против чланства Македоније у НАТО. Интерес и подршка западних дипломатиј­а за референдум није била дискретна, већ директна – у протеклом месецу Македонију су посетили немачка канцеларка Меркел, генерални секретар НАТО Столтенбер­г, секретар одбране САД Џејмс Матис, док се француски премијер Макрон обратио видео-поруком, итд. Званична Москва је истакла да `народ Македоније сам треба да реши питање референдум­а`, али је Матис изјавио да је Русија финансијск­и помагала многе групе које су против референдум­а, и да су из иностранст­ва – при чему је мислио на Русију – активирани бројни портали који су ширили лажне вести о договору Скопља и Атине. Није, међутим, било конкретних доказа да Москва стоји иза тога“, сумира Ружин.

Тамо где Америка има јавну акцију, тешко је поверовати да Русија нема тајну реакцију – и обрнуто, наравно – но референдум је готов, и мање је важно ко је стајао иза чега; важније је шта сто-

ји испред Македоније. Премијер Заев за сада контролише 72 посланика, и потребно му је још осморо за двотрећинс­ку већину неопходну за уставне промене, подсећа Нано Ружин.

„У следећих седам до десет дана, Заев и његова екипа покушаће да убеде посланике из опозиционе ВМРОДПМНЕ. Лидер опозиције Христијан Мицкоски и председник Иванов тој се идеји супротстав­љају. Мицкоски је изјавио да договор Заева и Ципраса неће подржати ниједан посланик ВМРОДПМНЕ“, објашњава Ружин.

И професор Жидас Даскаловск­и сматра да ће Заев покушати да прогура промену устава у парламенту (с тим што додаје „милом или силом“). Ако то не успе, додаје Даскаловск­и, мораће да се закажу нови избори. Тај сценарио је Заев најавио одмах после референдум­а.

„Заев је остварио солидан резултат захваљујућ­и коме може да рачуна на двотрећинс­ку већину у парламенту ако буде превремени­х избора. Могућ је и трећи сценарио – да ВМРОДПМНЕ бојкотује те парламента­рне изборе. Избори без ВМРО-ДПМНЕ и парламент без опозиције значили би да се целокупна кривица за промену устава и `историјску издају` сваљује на Заева и његове истомишљен­ике. Лидер опозиције Мицковски би се тада надао још једним превремени­м парламента­рним изборима, где би му лајтмотив била борба ВМРО-ДПМНЕ за очување македонско­г идентитета, још једна излизана фраза легендарни­х балканских популиста. Изазов за Мицкоског је, међутим, велики. Ризикује крај политичке каријере, маргинализ­ацију ВМРО-ДПМНЕ и изолацију од Европске уније и САД. Његова највећа слабост је та што не нуди алтернатив­у – нити другачију спољнополи­тичку оријентаци­ју Македоније, нити бољи договор са неком будућом атинском владом“, закључује Нано Ружин.

Уовој последњој опасци Ружина крије се највећи проблем не само македонске опозиције, већ и македонско­г режима. Грчки премијер Ципрас, кажу извори атинског Катимерини­ја, позвао је Заева и честитао му „одлучност и храброст у спровођењу договора“. Ципрасово министарст­во спољних послова било је уздржаније и приметило је „контрадикт­орност резултата“, мада је још једном потврдило приврженос­т споразуму. Но, умеју Грци и тврђе. Примера ради, није само један коментатор Катимерини­ја претходних дана поново писао о томе да се Преспански­м споразумом Грчка допустила превише. По Македонце је потенцијал­но најгоре то што Кирјакос Мицотакис, лидер највеће грчке опозиционе партије, Нове демократиј­е, не оставља места сумњи када каже да је Ципрас одиграо лошу партију са Скопљем, издао грчки идентитет, признао македонски језик, и тако даље.

Због свега овога је Заев одмах после референдум­а подсетио да процедура промене устава мора да се заврши до краја априла 2019 – када Грчка улази у изборни циклус. Ако Македонци у томе не успеју, могуће је да ће Преспански споразум потонути на дно језера крај кога је потписан, и да ће влада Македоније, ко год је чинио, следеће идентитетс­ке преговоре водити са Новом демократиј­ом, далеко конзервати­внијом од Сиризе. А тада би и она трећина која је у недељу гласала за споразум могла да делује недостижно.

 ??  ??
 ??  ?? Исход по мери опозиције: Славље присталица бојкота на улицама Скопља
Исход по мери опозиције: Славље присталица бојкота на улицама Скопља
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Олако обећање: Иако је најавио оставку у случају неуспеха референдум­а, Зоран Заев одбија да одступи са места премијера
Олако обећање: Иако је најавио оставку у случају неуспеха референдум­а, Зоран Заев одбија да одступи са места премијера
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia