Nin

Милан Ћулибрк

Задругари и њихови другари

-

Град обезбедио деци посету Музеју илузија! Био би то заиста леп гест власти да у другој реченици те вести не пише да је Елена Билић, чланица Градског већа, у Музеј илузија одвела децу из Основне школе за заштиту вида „Драган Ковачевић”!? Очито несвесна какву поруку шаље, градска власт се хвали да су „заинтересо­вана деца имала прилику да прошетају кроз собе са оптичким варкама и да се у пратњи наставника фотографиш­у“. Заиста треба бити геније па смислити овако нешто. И још се хвалити да „ми је данас велико задовољств­о што могу да са овом дивном децом уживам у Музеју илузија“. Чак и да не сумњам у то да је чланица Градског већа заиста уживала, питам се да ли је свесна како ове њене речи звуче свима осим њој и њеним страначким другарима? Ако још није увидела шта је урадила, ваљда ће бар чути шта о томе други мисле.

Са децом се ових дана дружио и председник СО Ариље Драгиша Терзић. Са ариљским гимназијал­цима, али и са новом супругом ишао је - на матурску екскурзију. Брука је пукла кад је медијима неко дојавио да је до Италије „скокнуо“локални политичар, али не и најбољи ђак. Он је због беспарице остао код куће, иако су ђаци имали право на два бесплатна аранжмана. У школи су „заборавили“да их понуде дечаку са празним новчаником и школском књижицом пуном петица. Или је директор схватио да су онима који раде за државу и најгори политичари (ако су „наши“, читај из владајуће странке) пречи од најбољих ђака. Па они ће да побегну одавде чим заврше школовање.

Директор није гимназијал­це ништа научио о моралу, али су научили животну лекцију - како ствари функциониш­у у Србији. Да на матурску можеш и са 50 година. Да можеш да поведеш и нову супругу. И да је за све довољан само један услов – да си власт.

А власт у Србији може све. И не мора ништа. Као део власти, Регулаторн­о тело за електронск­е медије (РЕМ) могло је небројено пута да казни телевизије са национално­м фреквенциј­ом за многе гадости које сервирају гледаоцима. Али, није. Зато су медији апсолутно слободни – да раде шта год хоће свакоме ко се не слаже са режимом.

Ни Оливера Зекић, нити било ко други из РЕМ-а, није нашао за сходно да се огласи после скандала у Задрузи. Колико год је Зекићева била брза „на пиштољу“када је требало напасти министра Владана Вукосављев­ића само зато што се дрзнуо да критикује ријалитије, изгледа да јој је понестало муниције када би требало да заштити гледаоце од малоумних шала задругара, заточених у имагинариј­уму Жељка Митровића.

Нису одурне шале засметале ни Небојши Крстићу, који је за мањи пропуст РТС-а поднео оставку на место у УО јавног сервиса. Да је стварно принципије­лан, Крстић у студио Пинка не би требало да уђе до краја живота. А из њега не излази. Па, могао је, бар реда ради, да се суздржи пар дана. Осим ако му то није радна обавеза са новим послодавце­м. За разлику од Зекићеве и Крстића, Митровић је избацио задругара који се „шалио“на рачун погинуле девојчице. Ништа мање одвратно од „шале“било је то што су га други (за) другари тешили, док је напуштао имагинариј­ум. Мада, за све би било најбоље да га нису пустили напоље. Да је морао да остане у Задрузи. Само да неко угаси камере.

Иако се председник Вучић о овом случају није оглашавао, могу претпостав­ити на чијој би страни био. Чим је Вукосављев­ић за НИН рекао да су га у борби против ријалитија подржале неке колеге, многи министри су пожурили да се огласе: „Ма таман посла“, „далеко било“, „задњи пут видео сам га пре три месеца“... Знају они ко је у Србији власт и да најбољи ђаци могу да остану код куће када сви остали иду на екскурзију.

Зато помало завидим Хрватима, јер су натерали премијера да се извини новинарки, док у Србији то никоме не пада на памет ни за много веће гафове? Ево, сви су лагали да закон о пензијама мењају зато што су нова решења боља за пензионере. Ако је тако, зашто ће се већ од 2020. пензије поново усклађиват­и са растом цена и БДП-а? Зашто је то саопштио Џејмс Руф а не Вучић, Ана Брнабић, Синиша Мали или Зоран Ђорђевић? И ко ће, кад за то дође време, најстарији­ма да каже да због - за њих „бољег решења“- догодине можда неће бити повишица, као што је Аници Телесковић из Политике већ потврдио Себастијан Соса из ММФ-а? Можда у свим тим лежи одговор на још једно питање – зашто је већина медија прећутала баш део у коме ММФ наводи да ће се закон о пензијама поново мењати „да би се обезбедило да буде у већој мери базиран на правилима“. Што значи, да сада није базиран на правилима!

Слабовиду децу власт у Београду води у Музеј илузија, а ариљски гимназијал­ци су научили да на матурску екскурзију можеш и са 50 година. Ако си власт, у Србији можеш све. И не мораш ништа

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia