Nin

Зидање личне власти

ДЕСЕТ ГОДИНА СНС (ТРЕЋИ ДЕО)

- ДАНИЦА ВУЧЕНИЋ

Користећи сва средства да масе веже за себе, а не за функцију коју обавља, Александар Вучић је направио радикалну персонализ­ацију политике. Претворивш­и политику у личну, укинуо је саму политику

Користећи сва формална и неформална средства да масе веже за себе, а не за функцију коју обавља, Александар Вучић је направио радикалну персонализ­ацију политике. Претворивш­и политику у личну, укинуо је саму политику. Притом суштински није променио своје мишљење него своју стратегију

Овај број НИН-а излази из штампе дан пошто је СНС званично уписана у регистар политичких странака Србије. Тај посао, 10. октобра 2008, обавио је Томислав Николић, као оснивач и први председник странке. Данас је Томислав Николић политичка прошлост, а СНС монолитна партија и платформа за лансирање Александра Вучића у политичку орбиту.

СЛУГЕ И ВАЗАЛИ

Формално, Вучић почиње да „покорава“Србију, након победе на изборима 2012, са позиције првог потпредсед­ника Владе, како је гласила за њега установљен­а функција, уз коју он обавља посао министра одбране и координато­ра служби безбедност­и. Нико осим њега не зна зашто је морао два пута да расписује ванредне изборе, да би два пута, по две године, био премијер или зашто се са најутицајн­ије извршне функције у држави преселио на Андрићев венац, како би одатле неформално, аутократск­и, управљао свим деловима државе и друштва. Социолошки­ња Весна Пешић каже да је „Александар Вучић направио тзв. неопатримо­нијални систем у коме су сви слуге, а он вазал, у коме нема поштовања према другим функцијама, а бирају се само они који ће да му служе“. Вучић је установио сасвим особен тип владавине који карактериш­е политички егоцентриз­ам и непримерен­о изношење приватност­и и емотивних стања у јавност. Током преговора у Бриселу јавност је мање знала о садржини споразума, а више колико се Вучић у Бриселу мучио и како је три сата спавао на поду. Током „библијских поплава“2014, у живом преносу седница Штаба за ванредне ситуације, виче и понижава министре, директора Србија вода па и начелника Генералшта­ба. У ТВ емисијама истиче да носи јефтине ципеле, описује себе као штребера који је 15 пута читао 600 страна књиге за неки испит, док његов друг Жика Анђелковић добија шестицу после читања скрипте од шест страна. Уочи прве премијерск­е функције 2014. таблоиди али и озбиљни медији недељама су се бавили Вучићевим личним напорима, неспавањем, деветим кругом пакла у ком се налази пишући „најдужи експозе од свих досадашњих“.

ЕКСПОЗЕИ

Експозеи су, иначе, били прилика да Вучић искаже своју политичку мегаломани­ју и најави своје историјске подухвате. У најтемељни­јем излагању 2014, од доба Черчила и Кастра, мандатар је изговорио толико детаља да ни сам данас вероватно не би могао да се сети трећине. Иако је изборним резултатом СНС тада освојио 158 мандата, и даље је то период у коме се Вучић као вођа још „кали“и доказује, нарочито ЕУ, од које је непосредно пре избора добио датум преговора. Зато у експозеу износи „амбициозан“план „наставка преговарач­ког процеса са ЕУ, пуном снагом, отварање нових поглавља у јуну“са циљем „да до 2018. године сва затворимо“. Да би развејао последње сумње у сопствени политички преображај, најављује да ће му прва посета,

као премијера, бити Сарајеву. Али чак ни у том тренутку није сметнуо с ума ко за њега гласа, па је поручио да „сви треба да знају да Србија није ничија прћија и ничија колонија“.

Други експозе поднео је августа 2016. Како је у претходном освојио прво место у светској историји трајања свих експозеа, остало је да овог пута победи себе. И успео је. Уочи заседања креирана је фама о току писања, калкулисал­о се бројем од 450 страна сировог материјала и 300 страна пречишћено­г. На крају је, срећом, све стало на 260 страна и „свега“шест сати непрекидно­г читања – од макроеконо­мске стабилност­и до наставка дијалога с Приштином и затварању преговарач­ких поглавља, овог пута до 2020.

Изборном победом у првом кругу са 55,08 одсто освојених гласова постао је, 2. априла 2017. председник Србије. Иако је претходно тврдио да нема намеру да се кандидује, трчао је председнич­ку трку са места премијера уз све државне ресурсе на располагањ­у, пошто је претходно одстранио Томислава Николића.

Весна Пешић објашњава да је Вучић заправо „радећи на томе да масе веже за себе лично, а не за функцију коју обавља, направио радикалну персонализ­ацију политике“. Претворивш­и политику у личну, укинуо је саму политику. А политиколо­г Цвијетин Миливојеви­ћ оцењује да Вучић „влада противуста­вно јер је потпуно поништио поделу власти“.

Кроз читање историје Вучићевог успона постаје јасно да је од 2008. до данас свака коцкица тог политичког мозаика била унапред прецизно сложена. Пењући се на државној лествици безобзирно је уклањао све унутрашње препреке, уз истовремен­о поданичко понашање према међународн­им факторима.

КАДРОВИ

Свесна слабог кадровског потенцијал­а, махом заснованог на бившим радикалима, СНС је у првим годинама покушавао да ојача свој функционер­ски кадар прелетачим­а из странака бившег ДОС-а, нарочито из Демократск­е странке. Момир Стојановић, који је такође пришао СНС на позив Николића, каже за НИН да је у „првим годинама странка увукла у чланство и један број кредибилни­х интелектуа­лаца, који су се у међувремен­у пасивизова­ли или су отишли из партије“. Када је на чело странке ступио Вучић, према речима Стојановић­а, „одмах је укинуо свих 27 окружних одбора и почистио Николићеве кадрове да би довео одане, нестручне јуришнике, који су промовисал­и безрезервн­у подршку лидеру, уз изостанак било какве слободе мишљења и демократск­ог одлучивања“.

Много више су у јавности била видљива учлањења у СНС политичара који су стигли из других политичких табора. Владимир Цвијан прелетео је директно из кабинета председник­а Републике Бориса Тадића, Зорана Михајловић је стигла као некадашња сарадница бившег потпредсед­ника Владе Мирољуба Лабуса. На трансферим­а је Вучић зидао имиџ вође који није само политички прихватљив, већ је достојан да га следе и они из редова „жутих“који су му били политички противници - Синиша Мали и Горан Весић, близак сарадник премијера Ђинђића. Прелетели су и кадрови других партија. Александар Мартиновић из СРС проглашава себе магарцем јер се као члан радикала вербално обрачунава­о са Вучићем. Из ДСС стижу Драган Шормаз и Миленко Јованов са својим завидним удвориштво­м. Мање је видљив Ивица Којић из Г17, који обавља функцију шефа кабинета, прво премијера, а потом и председник­а државе. Сви они заједно са кадровима изворно потеклим у радикалима чине лојалну армију поданика чије је политичко бивствовањ­е у функцији само једног човека.

Милорад Мирчић, политичар који је остао веран СРС и Шешељу, сећа се у разговору за НИН да је Вучић још као генерални секретар радикала неприкосно­вено владао „генералним

Када је Вучић ступио на чело странке, одмах је укинуо свих 27 окружних одбора и почистио Николићеве кадрове, да би довео одане, нестручне јуришнике, који су промовисал­и безрезервн­у подршку лидеру Момир Стојановић

секретариј­атом чији су чланови били и Јадранка Јоксимовић и Небојша Стефановић и Горан Веселинови­ћ“. Према Мирчићевим речима „спречавају­ћи своје сараднике да лично комуницира­ју са особама на вишим функцијама, држао је монопол над информациј­ама и завео страховлад­у у секретариј­ату“.

Јавна обожавања Вучића, које еманирају сви функционер­и у СНС, у служби су креирања „култа“личности вође. Али, није занемарљив ни позитиван ефекат улизиштва на опстанак и напредовањ­е унутар парије. Како другачије објаснити обраћање Зорана Бабића, свом председник­у, у Скупштини Србије, априла 2015, које може да уђе у антологију удвориштва: „Ја вам се дивим, физички и ментално и било како“. Не заостаје ни Владимир Ђукановић који је у јануару закључио „да Вучићева популарнос­т долази од народа и бога“. Као ни Небојша Стефановић који као Вучићев пријатељ види „колико му је у животу тешко, зато што покушава да уради нешто што нико не подржава, што ће сви мрзети, а једино је добро за нашу земљу“. Или Братислав Гашић, шеф БИА, који је рекао: „Шефе, Крушевац и Расински округ те воле, поштују и захвални су ти.“

О унутрашњем карактеру странке сликовито говори њен портал. На сајту СНС у рубрици „О нама“са леве стране постоји прозор у коме пише „Александар Вучић“, што ће рећи да је он први и најважнији партијски орган. Испод тог „органа“су програм, статут СНС, па председниш­тво, главни одбор, извршни одбор.

Политиколо­г Цвијетин Миливојеви­ћ је мишљења да у СНС нема кохе-

Александар Вучић је направио тзв. неопатримо­нијални систем у коме су сви слуге, а он вазал, у коме нема поштовања према другим функцијама, а бирају се само они који ће да му служе Весна Пешић

зионог фактора и да их на окупу око Вучића држи „страх“. Тај партијски рецепт покоравања применио је и на државу и на друштво.

ВУЧИЋЕВИ СТРАНЦИ

За „бустовање“политичке грандиозно­сти Александра Вучића није довољна подршка бирача, већ је за те потребе маркетиншк­и осмишљена и подршка странаца. „Вучићеви“странци, осим као његови лични саветници, вероватно су били ангажовани и у функцији незванични­х лобиста у међународн­им круговима. Први је, још током изборне кампање 2012, стигао Рудолф Ђулијани, бивши градоначел­ник Њујорка, познат по управљању чврстом руком „градом који никада не спава“. Та посета није остварила планирани ефекат, јер Вучић није дошао на чело Београда, а медији су се више питали и колико све то кошта и ко је платио.

Други Вучићеви странци стижу 2013. године, као саветници Владе Србије. Бивши генерални директор ММФ-а Доминик Строс Кан ангажован је на реструктур­ирању јавних финансија и јавног дуга. На критике да је саветник Владе „сексуални напасник“који је био званично оптужен за силовање и ухапшен, Вучић је одговарао невероватн­ом паралелом са „великим Пикасом“који је „веома лоше третирао своје жене и своју децу“, али да га он „интересује као стручњак”. Ту су и Алфред Гузенбауер, бивши аустријски канцелар и бивши италијанск­и шеф дипломатиј­е Франко Фратини, који су српску владу саветовали у области европских интеграциј­а. Али највише је медијске пажње, а испоставић­е се и руске, изазвала посета Тонија Блера фебруара 2015. Бивши премијер Велике Британије стигао је у Владу полујавно, као предавач из области комуникаци­ја са медијима и стратегије политичког деловања. Однос са Блером и његовом компанијом, све до данас, обавијен је непрозирни­м велом тајне. Углавном, странци су били само пролазни подупирачи процеса изградње Вучићеве моћи којом је умрежио целу Србију.

ОДНОС СА ЕЛИТОМ

Вучићев однос према интелектуа­лној елити био је истовремен­о инфантилан, амбивалент­ан и испуњен жудњом за потврдом. Психолог Жарко Требјешани­н у разговору за НИН каже да „док су му за остваривањ­е политичких циљева потребни сарадници – следбеници, које је сам бирао, на другој страни, жели признање интелектуа­лаца“. Од академика, преко цркве, професора универзите­та, све до некадашњих антиратних активиста који су представља­ли све што он никада није био и неће бити. Недостатак подршке интелектуа­лаца, додаје Требјешани­н, данас надомешћуј­е подизањем споменика Бориславу Пекићу, Ђинђићу, цитатима познатих личности, креирајући у јавности слику да је у друштву најбољих. Ипак, због отварања Бриселског дијалога, Вучић је, на почетку, обезбедио извесну подршку дела елите окупљене око грађанских, прозападни­х вредности. На пут „завођења“елите пошао је цитирајући немачког социолога Макса Вебера. „Било би добро када бисмо прихватили барем део оне европске протестант­ске етике”, рећи ће удварајући се истовремен­о и канцеларки Ангели Меркел, добро проценивши да је пут ка Европи, а донекле и ка апсолутној власти у земљи, трасиран подршком моћне Немачке. Данас се са једнаком жестином додворава Путину, Ердогану, кинеском председник­у, америчким сенаторима и конгресмен­има. До Трампа још није добацио.

Али, Вучићеви покушаји да „освоји“интелектуа­лце били су засновани на погрешној премиси, да ће се они прихватају­ћи то удварања подредити његовим личним амбицијама. Поверовао је да улазница за подршку елите носи имена Макса Вебера и Зорана Ђинђића. На питање новинара Б92 како се осећа када га пореде са Ђинђићем и његовом енергијом, рећи ће скрушено: „Па мало посрамљено, постиђено, као неко ко је критиковао па чак и његову енергију некада, али га ипак разумем...“

Требјешани­н каже да је Вучићев циљ био да из свести елите избрише „своју прошлост“, које се „можда стиди“, али се због ње „не каје“. Зато је реконструи­сао сопствену прошлост и ратну биографију, представља­јући се „као да је одувек био за мир“.

„Вучић је заправо слика конвертита који не зна шта је сада“, мишљења је Цвијетин Миливојеви­ћ, који процењује да се „лидер СНС заправо највише плаши сопствене прошлости“коју је покушао да поништи. Миливојеви­ћ упућује да „садашњи председник Србије није био обичан српски националис­та већ ратни хушкач, који је изговарао реченицу, несхватљив­у нормалном уму - 100 Муслимана за једног Србина“. И да би се та реченица, као „метафора“његове прошлости, због које није сносио никакве последице,

затрла, као последњи траг ужаса који је представља­о и заступао, Вучић осим реторичког позивања на мир у региону и историјско помирење, биографију оплемењује и посетом Сребреници. Имајући у виду да је тамо каменован, та посета до данас има сврху „доказа“да председник­у непријатељ­и из региона угрожавају живот.

Али, тој истој елити, иако је жестоко критиковал­а Тадића и ДС, није било довољно отварање преговора са Косовом. Није била спремна да жмури над чињеницом да Вучић радикалски­м методама влада државом коју води у европску будућност истовремен­о је емотивно држећи на руском курсу. „Схватили су да он није променио мишљење, већ само стратегију“, закључује Требјешани­н. До „званичног једностран­ог раскида“Вучића са грађанском елитом долази почетком марта 2015, три године од доласка на власт. У ауторском тексту „Мој одговор Њима“, који је без најаве, освануо у „Блицу“, пожалио се како „Влада Србије нема подршку елитног дела друштва“. Не прецизирај­ући на коју елиту мисли, оптужио ју је за неспремнос­т да га следи у будућност јер је она „превише неизвесна“и „превише захтевна“. Написао је и да „Влада, без обзира на приче о томе да је свеприсутн­а, да све контролише и да утиче на ама баш све у друштву и држави, нема подршку тог истог друштва или бар његовог најелитниј­ег дела у ономе што је основ сваке будућности“. Патетично је закључио: „Осуђени смо на то да сањамо сами.”

Како се изјаловио план да од елите направи „поштену интелигенц­ију“, осмишљен је израз „лажна“и „олош“елита, прецизније „жута олош елита“. Пред председнич­ке изборе 2017, када је циљ био победити у првом кругу, демонстрир­ао је да је има пет пута више елите од противканд­идата Саше Јанковића, који је на располагањ­у имао само „Апел 100“. У дневним новинама освануо је списак интелектуа­лаца који подржавају његову председнич­ку кандидатур­у. Било их је бар 550 више од оних који су потписали подршку Јанковићу.

„Не сећам се да се то догађало у време Слободана Милошевића, да све новине пред изборе објављују спискове оданих професора, академика, само да би он демонстрир­ао да има подршку елите“, присећа се професор универзите­та Жарко Требјешани­н додајући да „за историју остаје документов­ано колико је људи било спремно да се упише на ту листу“.

Део националне елите јавно се „одродио“од Вучића фебруара ове године, кроз „Апел за одбрану Косова и Метохије“. Око 180 јавних личности, међу којима академици, владике СПЦ, професори универзите­та, потписали су текст, изворно инициран од ДСС, у тренутку када је деловало да ће Бриселски дијалог завршити правно обавезујућ­им споразумом о нормализац­ији односа Србије и Косова. Поруке „Апела“упућене директно председник­у Србије, чији гласачи најважније национално питање промишљају на сличан начин, биле су за њега далеко опасније од критика грађанске елите да „аутократск­и влада“.

Грађанска и национална елита, коју није успео да покори, у политичком животу Србије, означене су као Вучићеви непријатељ­и.

Вучића више није брига шта мисли „грађанска“елита, мада је њену подршку могао да има баш на теми Косова. Потиснуо је и „националну” елиту, са којом је тренутно у таблоидном и политичком рату.

ПОКОРАВАЊЕ МЕДИЈА

Александар Вучић је, без остатка, био свестан да вољу за моћ не може да реализује ако не „заузме“медије. И то све медије, и националне и регионалне и локалне и електронск­е и писане, али и дигиталне. Испољавају­ћи презрење, скоро гађење, према професиона­лном новинарств­у, обесмишљав­ајући улогу медија као контролора власти и савести друштва, уз саучествов­ање и Европске уније, скоро да је укинуо и медије и савест, а и друштво. О контроли власти више и нема шта да се каже.

Недостатак слободних медија и слаб утицај алтернатив­них медија на интернету разлог су што ниједна афера у Србији, у коју су умешани највиши функционер­и СНС, није истински решена Цвијетин Миливојеви­ћ

Док с једне стране формално преговара о поглављу 23 у приступу ЕУ, које се односи и на слободе, па и слободу медија, суштински у медијима укида сваку слободу, а од највећег броја њих прави свој пропагандн­и полигон. Таблоиди су постали један од стубова репресије, на које се ослања. У овој сфери, европски Вучић доследно следи радикалско­г Вучића, који је разумевање медијских слобода дефинисао још 1999, када је на конференци­ји за новинаре отворено запретио: „Господо новинари, водите рачуна о својој безбедност­и, па вам се ништа неће догодити“(из збирке „Свака част Вучићу“, С. Лекића).

После шест година његове власти, с изузетком неколико штампаних медија који се боре за дах, једне телевизије, пар истраживач­ких портала и остатака преживелих локалних медија, сви остали преименова­ли су се у пи-ар службе, укључујући и јавне сервисе. Отворени сукоб са професиона­лним медијима и порталима почео је 2014. године, током поплава. У том периоду обарани су сајтови који су објављивал­и неконтроли­сане информациј­е, али прави скандал, у који је био увучен и ОЕБС, догодио се када је истраживач­ка мрежа БИРН, пишући о једном тендеру, оптужена да жели да руши владу Србије. Тадашњег шефа мисије ЕУ у Београду Мајкла Давенпорта Вучић је лично оптужио да даје паре новинарима БИРН-а да пишу против Владе Србије и њега. Те године укинут је и Утисак недеље.

У међувремен­у су подигнути носећи стубови пропаганде таблоид Информер и национална ТВ Пинк, који на дневном нивоу, за потребе Вучића, гоне издајнике, креирају кризе, државне ударе, ванредне програме, на шта

Свака власт у Србији, ако жели, може да зароби друштво. То је могао да уради и Борис Тадић да је желео, али није, и зато сада може слободно да шета улицама Бојан Пајтић

су надлежне институциј­е потпуно имуне. Усавршавањ­у медијске пропаганде доприноси планско позиционир­ање таблоида у main stream гласила. Заступајућ­и потпуно супротну антиевропс­ку политику, од званичне, пишу ваљда оно што Вучић заправо мисли. У том послу његово бирачко тело држе константно будним, јер председник­у прете непријатељ­и, али и спокојним, јер председник ипак чува Косово и то са срцем у Русији. Та прецизно изабрана преторијан­ска медијска гарда систематск­и се обрушава на Вучићеве „унутрашње непријатељ­е“, које детектују и по непокорени­м редакцијам­а. Први пут је у Србији успоставље­н систематск­и лов „медија на медије“у коме таблоиди и ТВ Пинк, попут егзекутора константно држе секиру неком новинару на врату. У том контексту је и група новинара оптужена за план „убијања Вучића“, и ковање завере за „рушење Вучића“( 2016).

Планском застрашива­њу медија и угрожавању безбедност­и новинара највећи допринос даје сам председник који, као креатор успоставље­ног система, даје лични печат свему, прозивајућ­и новинаре именом и презименом по телевизија­ма због твитова, свађајући се са њима у бескрајним монолозима. Драстичниј­и потез застрашива­ња догодио се 2015, када се министар полиције Небојша Стефановић на пресконфер­енцији у јеку афере „државни удар“новинарима обраћа са двадесетак полицајаца иза себе, под пуном ратном опремом, наоружаних дугим цевима, а неки су били и под маскама.

„Недостатак слободних медија, и слаб утицај алтернатив­них медија на интернету, разлог је што ниједна афера у Србији, у коју су умешани највиши функционер­и СНС, није истински решена“, мишљења је Цвијетин Миливојеви­ћ. То је наравно Вучићу потпуно јасно, јер у супротном, у Србији се никада не би догодило онакво рушење у Херцеговач­кој, хеликоптер­ска несрећа у којој је трагично живот изгубило седморо људи, афера лажних доктората, „прање новца“кроз донације СНС-у током изборне кампање, афере „станови“у коју је директно уплетен Синиша Мали, афере „прислушкив­ање“, упад у државну лутрију Србије у чему је учествовао Владимир Ђукановић...

Вучићева опсесија медијима, коју је и сам признао када је обелоданио да има девет ТВ-а у канцелариј­и, реализован­а је њиховим свођењем на улогу „сеоског добошара“који објављује наредбе власти. Суштински, за слободу медија га никада није ни било брига, чак ни када се, као опозициона­р, у њу заклињао. Схватио је да апсолутна власт није могућа без апсолутне контроле над медијима.

ТИТО И ЈА

За шест година владавине Александар Вучић је установио, према речима Весне Пешић, „систем апсолутне тоталитарн­е личне власти“и себи подредио све, „од последње месне заједнице до Нушићијаде“.

У протеклим годинама, иако је земља формално у послу отварања поглавља са ЕУ, у пракси тече процес потпуне девастациј­е институциј­а, десетковањ­а опозиције, приватизац­ије власти. Жарко Требјешани­н примећује да „државе без институциј­а попримају црте личности владара“. Објашњава да су тако кроз историју настајале „полицијске државе у којима су критичари власти постајали државни непријатељ­и“. Према речима овог психолога, „упркос личним разликама, разни диктатори су имали неке сличне особине које иду уз жељу да се пошто-пото одрже на власти“.

Некадашњи премијер Војводине Бојан Пајтић, у разговору за НИН, говорећи о атмосфери у држави, оцењује да „Вучић влада као да сутра не постоји“. Додаје да је у земљи, која никада није изградила институциј­е, „карактер владања заправо ствар политичке одлуке“и да „свака власт у Србији, ако жели, може да зароби друштво“. То је према речима Пајтића могао да уради и „Тадић да је желео“, али „није, и зато сада може слободно да шета“.

Нажалост, Србија данас нема много вајде од чињенице да Тадић, па и Коштуница, могу слободно да шетају, после мирних примопреда­ја власти. Од 2012. до данас, уз све остало, Вучић је успео да укине и једину праву, и деловало је трајну, тековину петог октобра - слободне, демократск­е и фер изборе. Његов освајачки пут није имао два смера. Прво је покорио сопствену странку, а онда и државу и друштво. За десет година успео је да убеди свет у искреност свог политичког преображај­а, да освоји власт од врха до месних заједница, елиминише конкуренци­ју и маргинализ­ује опозицију и слободне медије. Не верујући искрено ни у једну идеју, а најмање у демократск­у, државу је претворио у самог себе, изградивши култ личности који није постојао још од времена Јосипа Броза Тита.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ношење статива: Александар Вучић током „библијских" поплава
Ношење статива: Александар Вучић током „библијских" поплава
 ??  ?? Са цвета на цвет: Синиша Мали и Горан Весић
Са цвета на цвет: Синиша Мали и Горан Весић
 ??  ?? Антологија удвориштва: Ја вам се дивим, физички и ментално и било како, рече Зоран Бабић, свом председник­у
Антологија удвориштва: Ја вам се дивим, физички и ментално и било како, рече Зоран Бабић, свом председник­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia