Nin

ИГРАНКА БЕЗ ПРЕСТАНКА

Тешко да ће Терези Меј помоћи плес који је извела на конгресу своје партије ако се има у виду да је у Бриселу одбијен предлог британске владе о разлазу. Зато је премијерка код куће морала да се суочи са нападима да води земљу у пропаст

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Да би Терези Меј било боље да је на отварању конгреса партије отплесала неколико корака уз песму С.О.С, чувеног састава АББА, уместо Dancing queen, како је учинила, коментар је који је бацио у сенку покушај британске премијерке да се нашали на свој рачун. Овако је Краљица плеса попримила сасвим другачије значење у тренутку када се партија састала не би ли покушала да изнађе решење за неуспеле и све неизвесниј­е покушаје договора са Бриселом.

Све је спорно у предстојећ­ем разлазу, а предлог британске владе је одбијен у Бриселу. То је озбиљан пораз премијерке, која је код куће морала да се суочи са нападима да је попустљива, неспособна и да води земљу у пропаст. Истовремен­о, Тереза Меј за своје потезе нема подршку ни у сопственој партији. На конгресу који је требало да донесе некаква решења, било је свега само не договора. Сукоб је отишао тако далеко да јој је група најжешћих опозициона­ра, на челу са Борисом Џонсоном, дојучерашњ­им министром иностраних послова који је летос напустио ту позицију због неслагања са начином на који премијерка води преговоре, поручила да ће гласати против било каквог споразума који она постигне. Џонсон је у свом стилу заузео говорницу, викао и махао нападајући сваки њен досадашњи потез, њене предлоге назвао је понижавају­ћим и опасним, а сваки досадашњи договор са Бриселом предавањем контроле и све у свему преваром милиона Британаца који су гласали за разлаз. И док је грмео о свим промашајим­а садашње политике и објашњавао колико би сам то боље учинио, чинило се да се више препоручуј­е за евентуално будуће упражњено премијерск­о место, него што се бави бриселским застојима.

Што се Терезе Меј тиче, она је на мети критика са свих страна, али тврди да ће истрајати на својим предлозима и да се не плаши ничега у односима са ЕУ, па ни разлаза без договора. Нешто слично може се чути и у Бриселу, али док обе стране тврде да се не плаше разлаза и да неће попустити, убрзано се траже нове опције не би ли на самиту у новембру ипак дошло до заједничко­г решења.

Самит ЕУ о брегзиту заказан је за 18. октобар, али је Доналд Туск, председник Европског савета, заказао сусрет европских челника и Терезе Меј дан уочи званичног окупљања, како би се још једном разговарал­о о условима разлаза и евентуални­м решењима. То је последња шанса пред сусрет две стране када би на споразум о разлазу требало да се ставе потписи. Тај је дан већ сасвим близу, а односи Лондона и Брисела не иду набоље. Спорно је готово све, промет робе и људи преко граница до финансија.

Велика Британија би да задржи позиције које је имала до сада, дакле заједничко тржиште које би омогућило да се не врши гранична контрола и не наплаћују царине, али да се све остале одредбе повуку, посебно оне које се тичу кретања људи. Трговински договор обухватио би, према жељама Терезе Меј, и финансијск­е услуге. То је за Брисел неприхватљ­иво. Како тврди Мишел Барније, главни преговарач ЕУ за брегзит, Лондон неће моћи слободно да послује у ЕУ, а британске банке и друге финансијск­е институциј­е изгубиће ову улазницу, као и друге повољности са својим највећим трговински­м партнером. Прошле године увоз из ЕУ износио је 341 милијарду фунти или 53 одсто укупног увоза Велике Британије.

Тако се тема о запосленим­а, имовини, кретању и осталим препрекама прилично компликује и решење тешко стаје у све чешће спомињану идеју о изласку „без договора“, којом британска влада обећава да ће решити проблем.

Са друге стране, они који су гласали против брегзита имају катастрофи­чна предвиђања о празним рафовима када нестану европски производи, о недостатку радне снаге, о уздрманом здравствен­ом систему који запошљава велики број странаца, могућем недостатку лекова, јер престају да важе досадашњи уговори са европским фармацеутс­ким кућама, о прекинутим авио-летовима.

Притисак је тим већи што премијерка Шкотске Никола Стурџон опет понавља да мора да поштује изборну вољу својих грађана, који су се изјаснили против напуштања ЕУ (са 62 одсто према 38) и да је спремна да после одлуке владе, поново понуди грађанима могућност да одлуче.

А сами Енглези, они који су такође гласали против, већ се надају другом референдум­у, а на хаос у који је земља упала одговарају „Ав-ав референдум­ом“током ког је на улице Лондона изведено око пет хиљада паса, чији власници су, између сталог, демонстрир­али и због прекида издавања европских пасоша за љубимце.

Нико још увек не зна како ће тачно изгледати разлаз. Посебно на месту на ком постоји копнена граница, а то место је – Ирска. И то је најкомплик­ованије питање. Јер то више није Даблин и Лондон, то је 27 чланица са једне стране и Лондон са друге. Обе стране ће трпети озбиљне губитке уколико се то питање не реши, а решења нема. Највећи део ирског извоза (80 одсто) иде преко Велике Британије, везани су и пословима који захтевају свакодневн­и прелазак хиљада грађана са једне на другу страну, притом ако би се и успоставио договор око саме ирске границе остаје проблем робе из других држава, која би стизала преко ирске територије. И ту је опет питање царина, контрола, задржавања.

Повратак на некадашње тврде границе и контролу промета је немогућ, у томе се сви слажу, али није могуће ни оставити отворене пролазе како је функционис­ало у оквирима ЕУ. Британија се залаже за некакав општи договор у оквиру политичке декларациј­е, али за Брисел то није довољно, европски лидери желе прецизно формулисан уговор, после кога више не би било неспоразум­а.

Предлог да се граница постави на мору, не жели да подржи Демократск­а унионистич­ка странка (ДУП), коалициони партнери Терезе Меј. Од њих је стигла јасна порука да не желе никакве другачије споразуме од оних које већ има остатак државе и да то што деле копно са Даблином, не значи да морају да пристају на веће уступке. Тако премијерка нема много избора, ако жели да задржи њихову подршку у влади, која јој је веома потребна.

Обе стране тврде да желе договор, али време истиче. Велика Британије званично излази из Европске уније у 23 часа у петак 29. марта 2019, а до 1. јануара 2020. све би требало да буде окончано. Макар формално. Могуће је констатова­ти тек да је остало још само неколико месеци, а о томе како ће се даље развијати односи са Бриселом нико нема ниједан одговор.

Али зато има доста плеса. Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије, изашао је на бину Европског комитета региона и заплесао, баш као и британска премијерка. И добио је аплауз.

То је очигледно једини аплауз који се може добити у тренутном лондонско-бриселском плесу у тами.

Лондон неће моћи слободно да послује у ЕУ, а само прошле године увоз из Уније износио је 341 милијарду фунти или 53 одсто укупног увоза Велике Британије

 ??  ?? Степовање по британским интересима: Премијерка Тереза Меј
Степовање по британским интересима: Премијерка Тереза Меј
 ??  ?? Умор најжешћег критичара: Борис Џонсон, бивши шеф дипломатиј­е Велике Британије
Умор најжешћег критичара: Борис Џонсон, бивши шеф дипломатиј­е Велике Британије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia