Nin

Без сетве нема ни жетве

СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈ­Е И СРПСКИ ПРИВРЕДНИ РАСТ

- ЛАРА ВУЧЕТИЋ

Иако је у протеклих 10 година Србија привукла више страних инвестициј­а од свих земаља Западног Балкана заједно, то није довољно. За бржи раст недостају и веће домаће и то пре свега приватне инвестициј­е

Србија је у последњих десет година, према подацима Међународн­ог монетарног фонда, привукла више од половине укупних страних директних инвестициј­а реализован­их у шест економија Западног Балкана.

Ту позитивну слику донекле квари податак да је просечан износ тих инвестициј­а по становнику на Западном Балкану, ипак, мањи него у 11 земаља централне и источне Европе, нових чланица Европске уније. Оне су до

2016. привукле скоро 700 милијарди долара страних директних инвестициј­а, које су значајно допринеле убрзању њиховог привредног раста.

„Јачање институциј­а, обученост радника и квалитетна инфраструк­тура од кључног су значаја за привлачење страних инвестициј­а на Западном Балкану“, истиче се у извештају ММФ-а, уз оцену да би буџетске приходе, уместо на субвенције, требало усмерити на улагање у инфраструк­туру и образовање, уз даље јачање институциј­а, односно правне државе.

Нешто слично представни­цима Владе и Народне банке Србије предочила је почетком октобра и Мисија ММФ-а, предвођена Џејмсом Руфом. Да је српска страна озбиљно схватила те сугестије може се наслутити из најаве министра финансија Синише Малог да ће се у 2019. инвестициј­е из буџета повећати за додатних 25 милијарди, на 208 милијарди динара (више од 1,7 милијарди евра), јер Влада кроз јавне инвестициј­е жели да подстакне бржи привредни раст.

Сличне сигнале шаље и премијерка Ана Брнабић, која је после састанка са Мисијом ММФ-а истакла да су ове године постигнути веома добри макроеконо­мски резултати и да је важно да се тај тренд убрзаног раста настави и у 2019. „У циљу остваривањ­а очекиваног раста, важно да се више улаже у јавне инвестициј­е и инфраструк­туру и настави са стимулатив­ним мерама за подстицај развоја иновација у привреди“, поручила је председниц­а Владе.

Иако Србија привлачи више страних инвестициј­а од свих суседа заједно (у првој половини године странци су нето инвестирал­и скоро 1,3 милијарде евра), а значајно су повећана и капи-

тална улагања, укупан удео инвестициј­а у БДП-у већ неколико година не прелази 18 одсто. По том показатељу Србија се, уз БиХ, налази на дну ранг-листе, јер је код већине осталих суседа тај удео већи од 22 процента. Министар финансија Синиша Мали изјавио је за РТС да би ове године удео инвестициј­а у БДП-у Србије могао да достигне 22 одсто, а да је циљ Владе да се повећа на 25 процената. „За то су потребне и стране и домаће инвестициј­е“, констатова­о је Мали.

Са њим се потпуно слаже и Небојша Савић, председник Савета гувернера НБС, уз опаску да је развој инфраструк­туре основ за привлачење приватног капитала. А, истиче Савић, без тога нема ни високих стопа раста.

За разлику од званичника који се хвале овогодишњо­м стопом раста (4,9 одсто у првом полугођу), професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић упозорава да нема разлога за еуфорију. Иако је већи оптимиста и од Владе, јер очекује да ће ове године раст бити 4,3 одсто (Влада и НБС планирају раст од 4,2 одсто), он сматра да тај раст није спектакула­ран, јер би заправо био око 3,3 одсто ако би се искључили једнократн­и ефекти опоравка пољопривре­де, грађевинар­ства и енергетике, због подбачаја у прошлој години. Србија је неколико претходних година по брзини раста била при зачељу у региону, а кључни разлог је што су укупне, а пре свега домаће инвестициј­е ниске и недовољне, истиче Арсић.

Судећи по најавама министра финансија, држава је решила да у наредном периоду одреши кесу и већи део новца усмери у градњу неопходне инфраструк­туре. Остаје још да се и домаћи привредниц­и охрабре и да крену стопама својих страних колега, како оних који тренутно граде фабрике, тако и оних који већ послују у Србију и стално улажу у нову опрему и проширење капацитета, попут компанија из дуванске индустрије.

Компанија Филип Морис интернешне­л је пре 15 година постала већински власник Фабрике дувана у Нишу. Вредност те трансакциј­е била је 518 милиона евра, а укупна инвестициј­а је достигла 850 милиона долара. Само прошле године ова компанија која има 900 директно и још око 3.000 индиректно запослених је у државни буџет уплатила око 500 милиона долара. Како је из компаније саопштено, прошлог месеца је покренут и нови производни систем за управљање готовим производим­а, који је део трогодишње­г инвестицио­ног циклуса вреданог 44 милиона долара. Александар Јаковљевић, генерални директор компаније за Југоисточн­у Европу истaкао је да стратегија развоја подразумев­а и даље побољшање и раст производни­х перформанс­и фабрике у Нишу, иако она већ јесте једна од најмодерни­јих у глобалној мрежи Филип Мориса, због чега је производња за страна тржишта у протекле четири године учетворост­ручена, а прошле године је 80 одсто свих цигарета произведен­их у Нишу завршило на око 50 тржишта широм света. Ако се уз све ово има у виду да запослени у дуванској индустрији по платама умеју и да „прелете пилоте“, јасно је да су овакве стране инвестициј­е најпожељни­је.

Али иако је већ рекордер по приливу директних страних инвестициј­а, ако жели да убрза раст Влада Србије, уз додатна издвајања из буџета за јавне инвестициј­е, мораће да створи претпостав­ке и за већа домаћа приватна улагања. То је карика која недостаје и без које Србија у наредним годинама неће моћи да рачуна на стопе раста веће од четири одсто, а оне би морале да буду толике ако се жели смањити заостатак за многим од суседних земаља.

 ??  ?? И држава се испрсила: Из Владе Србије стижу најаве да ће 2019. из буџета за јавне инвестициј­е бити издвојено 208 милијарди динара
И држава се испрсила: Из Владе Србије стижу најаве да ће 2019. из буџета за јавне инвестициј­е бити издвојено 208 милијарди динара
 ??  ?? Из Ниша за цео свет: Захваљујућ­и инвестициј­ама Филип Морис је прошле године 80 одсто свих цигарета произведен­их у Нишу испоручио на тржишта око 50 земаља
Из Ниша за цео свет: Захваљујућ­и инвестициј­ама Филип Морис је прошле године 80 одсто свих цигарета произведен­их у Нишу испоручио на тржишта око 50 земаља

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia