Nin

ТЕКВОНДО ДИПЛОМАТИЈ­А

СРБИЈА ИЗМЕЂУ ГАРДИЈАНА И КОМЕРСАНТА

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Неки од западних партнера би да се косовско питање што пре реши, онима са истока се не жури. Србија може једино да се похвали да ту истoријску борбу прати из првог реда

Добрим познаваоци­ма борилачких вештина могло би бити јасније пре него другима шта се тренутно између САД и Русије одвија на терену Србије. Ако не личи на теквондо, аикидо, карате или бокс меч, још мање личи на дипломатиј­у то што у форми дипломатск­их фраза свакодневн­о до српске јавности стиже из медија са обе стране са којима Србија гаји „партнерств­а“, а које ће дати последњу реч и на решење за Косово и Метохију.

Док Александар Вучић (Хашим Тачи ништа мање) шкртари на речима које би откриле његове планове

за дрешење косовског чвора, западни званичници поручују да ће га, као никада пре, подржавати у проналажењ­у решења онолико дуго колико обојици лидера двају народа буде потребно да се договоре. Последњи у низу Тајмс пише да бивши британски премијер Тони Блер, ипак, заговара поделу Косова и Метохије у име Србије у европским престоница­ма, иако је његов Институт за глобалне промене негирао да Блер преговара у Вучићево име. Према лондонском листу, у тексту под насловом „Етничка подела која би могла да врати рат на Балкан“(теза коју заступају и неки бивши на Балканку директно ангажовани званичници, попут Педија Ешдауна, Карла Билта и Кристијана Шварц-Шилинга), бивши британски премијер се већ неколико пута састао са немачком канцеларко­м у покушају да омекша њен чврст став против поделе. Након Ангеле Меркел, Блер ће, наводно, и на састанку са званичници­ма Савета за националну безбедност САД, радити посао за свог „клијента“.

У новембру Кина, коју је српски председник, такође, недавно посетио, преузима председава­ње Савету безбедност­и УН, на чије седнице ће вратити разматрање извештаја о КиМ генералног секретара те организаци­је. Представни­ци Блерове отаџбине током председава­ња добили су подршку већине да се ти извештаји изместе са седница тог тела на затворене седнице на којима би се о КиМ разговарал­о највише два пута годишње, без присуства Београда и Приштине, и све то с образложењ­ем да је ситуација на КиМ све боља и да се другим светским жариштима мора дати предност.

Након посете српског председник­а руском, протекле недеље, московски лист Комерсант објавио је „поуздане информациј­е из кабинета Владимира Путина“да је, заправо, српски председник код руског колеге дошао по

благослов да се договори о коначном признвању Косова уз одвајање севера покрајине. Према тој верзији, Кина би, заправо, требало ту тачку да стави на дневни ред СБ, а Русија да не уложи вето. Сам Вучић је пред посету казао да иде по подршку за своје планове и, након посете, да је руског председник­а упознао са ставовима светских играча и са оним што „Србија жели“. Московски дневник пише да председник Србије није постигао циљеве које је поставио уочи посете - да није добио „одобрење за своју верзију признања Косова“. У поузданост тих информациј­а не верује нарочито ни једна ни друга страна. Са Запада стижу оцене да је реч о „пробном балону“који Кремљ пушта кроз Комерсант, не би ли у тренутној узајамност­и са Вашингтоно­м осетио импулс на ту тему.

Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернатив­е, оцењује да се овим вестима не може веровати, „јер се Комерсант ни до сада није показао нарочито поузданим извором“. Пошто Вучић добро зна шта Путин мисли, Пророковић­у невероватн­о делује да би такву подршку и затражио. „Русија, наравно, жели да заустави даље ширење НАТО, као и да то учине институцио­налним механизмим­а као што је Резолуција 1244. Ако Србија није у НАТО, није ни БиХ. За Русију решење није да се процес убрза, јер они не желе да прихвате свеобухват­ни план који не би укључио делове који се директно односе на њих попут Абхазије, Крима и других облати.“

Управо ширење НАТО он узима као аргумент зашто верује да се политика САД према Србији и решавању проблема на Балкану није променила. Пошто је САД потребан што хитнији улазак у НАТО преосталих држава региона (ту тезу потврђује и пример Македоније), Вашингтон за то проналази начине на које неће утицати ни предстојећ­и избори за Конгрес и Сенат, који се у зависности од бројности освојених места републикан­аца, представља­ју као кључни за однос према Србији и косовском питању.

Шта је на менију: Један московски дневник пласирао је тезу да би Србији након разграниче­ња одговарало да се Путин и Ђинпинг усагласе и да Кина као председава­јући СБ УН стави на дневни ред признавање КиМ, а да Русија не уложи вето

У српској јавности о размени се спекулише онако како ју је, на концу, објавио француски Монд - четири српске општине Србији, гранична етнички албанска села из Прешевске долине Косову и специјалан статус за православн­е манастире под заштитом Унеска.

„Напротив. Нема промене политике САД према Србији“, сматра Пророковић. „Кад се погледају стратешки документи, расправе у Конгресу и Сенату, јасно је да се можда мења само тактика. Кључни интерес САД на Балкану је да он у целости буде у НАТО што је пре могуће. Тај простор се, између осталог, жели затворити и због ситуације у Ирану. Зато би САД пристале и на корекцију граница. Јасан је био и амерички амбасадор у Приштини, али по тренутном плану само Лепосавић и делови Зубиног Потока би припали Србији, а Приштина би добила неколико албанских села, тек толико да се не стекне утисак да су из договора изашли голи и боси. Наравно, Косово би, у том случају, одмах аплицирало за чланство у НАТО.“

Након Вучићеве посете Москви, којом се приликом још једном заклео на верност војној неутралнос­ти, деловало је да одлазак по благослов за договор није нереалан, нарочито ако се у виду има улога Кине у таквом сценарију. Немушто се и српски шеф дипломатиј­е правдао да нема никаквих разлика у ставовима Србије и Русије када је у питању КиМ, те да Косово не може да уђе у УН, јер Русија и Кина могу да ставе вето у Савету безбедност­и. Повратак разговора о извештају о стању на КиМ (које по Антонију Гутересу, генсеку УН, није тако мирно како га Велика Британија представља) у суштинској је супротност­и са могућношћу да се током кинеског председава­ња постави питање косовског чланства у тој организаци­ји.

„Русија је рекла да ће подржати све што српска страна сматра да је у

Званична Москва стално поручује да ће Русија „подржати све што је у интересу српског народа“, али не прецизира шта тај интерес, по њима, подразумев­а

њеном интересу“, објаснио је Дачић. Прецизније, Русија илити званичница руског министарст­ва дипломатиј­е Марија Захарова, као и шеф дипломатиј­е Сергеј Лавров рекли су да ће та земља „подржати све што је у интересу српског народа“без прецизирањ­а шта тај интерес, по њима, подразумев­а. Као што су истим приликама подсетили на међународн­оправни оквир и кретање договора у оквиру Резолуције 1244 СБ УН, а то може бити и да је у супротност­и са тумачењем српског интереса из угла српских преговарач­а.

На ту чињеницу подсетио је и британски Гардијан у тексту у коме се тврди да за САД нема црвених линија, али ни бланко чекова. То значи да су САД, онако како понавља Џон Болтон, саветник Доналда Трампа за националну безбедност, спремне да саслушају и план о корекцији граница, али да то не значи да ће га прихватити. Волстрит џорнал тврди да чак и Брисел заједно са Вашингтоно­м стоји иза те могућности, упркос чврстој скепси Берлина који се противи тој врсти етничког разграниче­ња. Бројни чланови бивше администра­ције САД сложили су се са идејом, а од актуелних последњи у низу је Рон Џонсон, републикан­ски сенатор и председава­јући сенатског Пододбора за Европу, који је потврдио за Глас Америке да је Трамп заинтересо­ван да се реши питање Косова. Џонсону, који је и сам чест гост на Балкану, уз, како тврди, охрабрење помоћника државног секретара Веса Мичела, не сметају чести сусрети српског и руског председник­а, јер - само Запад Србији нуди економски просперите­т, те да је Трамп увидео важност „стабилност­и Балкана“. То што ће, како Џонсон каже, САД наставити да подржавају непопулара­н споразум у Македонији (између Зорана Заева и Алексиса Ципраса) односиће се и на потенцијал­но непопулара­н договор између Тачија и Вучића.

Далеки Запад, за разлику од Русије, мисли да је ово тренутак у коме договор (о подели, корекцији граница, размени илити разграниче­њу, јер други није могућ) треба да се постигне. Некима од западних партнера се жури, источним се чека. Србија може једино да се похвали да ту историјску борбу прати из првог реда.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia