КАО ДАНСКА И ОСТРВА ФАРСКА

НОВИ ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА ЗА КОСОВО

Nin - - Садржај -

Србија би са КиМ требало да успостави исте односе као две земље, од којих је једна у ЕУ, а друга није, једна има столицу у УН, а друга нема. Данска тврди да су та острва њен део, а она да су независна држава. И нико то не сматра „замрзнутим конфликтом“

Кажу нам зли језици да Косово је пропало. Неверни и слаби кажу Косово је готово.... Зар је битно да ли сам с Метохије ил’ с Дорћола. (Београдски синдикат и Траг - Догодине у Призрену). Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово, зашто га отимају? А ако већ могу да га отму, не знам што се толико устручавају? (Матија Бећковић).

Грађане Србије власт сада већ практично дневно бомбардује порукама о томе да је Косово изгубљено, да нам прети најезда Албанаца на Врање, да нам је Косово камен око врата и да ће нам, ако га „одсечемо“, процветати ЕУ руже. Зашто власт шири овакву пропаганду и да ли она има икакве везе с истином?

Немачка управља Балканом већ дуже од 10 година. Америчке демократе су доласком Обаме и Хилари Клинтон на власт Меркеловој препустиле Балкан као немачку сферу утицаја. За тих 10 година, цео Балкан се убрзано кретао ка простору јефтине радне снаге, с послушним аутократама на власти, медијским мраком и укидањем владавине права. За све ово што нам се дешава, ЕУ бирократе, пре свих Немачка, говорe нам да „Србија иде у добром правцу“. Без подршке Немачке и ЕУ, Вучић би пао с власти.

Један од главних политичких циљева Немачке је потписивање правно обавезујућег споразума између

Србије и Косова. Један од најважнијих разлога који наводе је да Србија нема дефинисане границе и да њен Устав не важи на целој територији.

Србија треба овај аргумент да склони са стола и то се може једноставно и елегантно решити Законом о Косову и Метохији. Основ за нацрт закона који предлаже ДЈБ је пресек Устава Србије и Резолуције 1244. Модел решења је однос Данске и Фарских острва. Данска је део ЕУ и у свом саставу, у складу са својим Уставом, има Фарска острва која себе сматрају независном државом и која нису део ЕУ.

Грађани Фарских острва немају погодности данског пасоша, нити могућност да се сматрају држављанима ЕУ, па чак ни држављанима Данске, имају свој Устав, химну, име, фудбалску репрезентацију и телефонски број, доносе своје законе, на референдуму су се одавно изјаснили за независност, али их Данска сматра својом локалном самоуправом. Фарска острва немају столицу у УН. Нико због овога не прозива Данску да је „замрзла конфликт“. Исто решење смо предложили за КиМ.

Доношењем овог закона Србија може, без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставноправни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна. Закон одређује сва питања, од држављан- ства и личних карата, до поделе/ територијалне организације КиМ, ЗСО, статуса четири општине на северу Косова, сва пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним организацијама, спортским организацијама, итд. Закон дефинише и платформу за даље преговоре са Приштином о свим преосталим спорним питањима, као што су питања српске културне баштине, имовине и територијалне организације покрајине. Једино ово и може бити тема преговора. О столици Косова у УН не може бити речи. КиМ је саставни део Србије са најширом аутономијом и тако ће и остати док год је Резолуција 1244 на снази, без обзира на то колико земаља је одлучило да призна власт у Приштини као државу.

ДЈБ је текст Нацрта овог закона упутио Влади, председнику, председници Скупштине, политичким странкама, САНУ, СПЦ и другим релевантним организацијама и појединцима у друштву, уз позив за учешће у унутрашњем дијалогу о КиМ да својим сугестијама допринесу изради коначног предлога закона, пре него што га посланичка група ДЈБ упути у скупштинску процедуру.

Геополитика се променила. Из Вашингтона дувају неки други ветрови. Амерички интереси су се променили. Од пријатеља, ЕУ и Немачка су постали непријатељи. ЕУ пројекат је отишао у правцу немачке доминације. Крије се да се и грађани Косова исељавају и да је њихов број данас мањи од 700.000. Србија треба да вуче мудре, разумне и умерене потезе. Први од њих је да законом реши сва спорна питања која муче грађане и омогући нормалну сарадњу с властима у Приштини. Јер они овако постају саставни део уставноправног поретка Србије.

Поред овог закона, Србија би требало да повуче још један важан потез: да одустане од пута у ЕУ и као стратешки циљ постави чланство у ЕФТА заједно са Норвешком, Швајцарском и Исландом. Оваква ЕУ која подржава аутократе никоме није потребна, па ни грађанима ЕУ. Немачка неће пустити Вучића низ воду чим „заврши“Косово. Немачкој треба баш овакав Балкан какав је данас и баш оваква Вучићева Србија. Зато га и подржавају.

Народни посланик и бивши председник ДЈБ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.