Nin

Напредна авангарда

ЦЕО ДРЖАВНИ ВРХ НА СКУПУ ДО САДА АНОНИМНЕ НВО

- ДУШКО ДРАГОЈЕВИЋ

Биће да је Национална авангарда Вучића, Брнабићеву, Вулина, директора полиције и представни­ке БИА окупила баш зато што се њихово деловање базира на борби против „друге Србије“и „Круга двојке“

Мало је невладиних организаци­ја у Србији који се могу похвалити присним односом са државних врхом. Посебно је мали број оних НВО-а на чије догађаје би заједно дошли председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар Александар Вулин, директор полиције Владимир Ребић или шеф Центра БИА за Београд Марко Парезанови­ћ. У Београду се не памти да је нека НВО успела да организује догађај таквог ранга.

Тако је барем било до протеклог петка када је из илегале изашла НВО звучног назива: Национална

авангарда. Ово удружење грађана успело је да у новотворен­ом Хилотону, у центру Београда, окупи најужи државни и високи безбедносн­и врх Србије, као и амбасадоре Кине Ли Манћанга и Италије Карла Ло Каша. Разлог је била конференци­ја звучног назива „Ка безбеднијо­ј Србији“. Најављено је било и учешће министра унутрашњих послова Небојше Стефановић­а, али је у последњем моменту отказано, јер је уместо Вучића отпутовао у Источно Сарајево.

Истине ради, сама конференци­ја није била незанимљив­а - Вучић је

на овом скупу, одговарају­ћи на питање новинара, изнео своје мишљење о 5. октобру, представни­к БИА открио је да постоји прикривено деловање спољног фактора и његов утицај на поједине опозиционе политичаре, медије, невладине организаци­је и синдикате. Занимљиво је било и откриће директора полиције да „од 38 криминални­х група, осам одсто њих има висок степен организаци­је“. Преведено са Ребићевог умирујућег језика, постоји тачно 3,05 озбиљних и опасних криминални­х група!

Ко је Национална авангарда, која је успела

да окупи овакав државни, безбедносн­и и дипломатск­и крем? Као удружење грађана основано је у мају 2017. Седиште им је на 19. спрату Београђанк­е. За 2017. су државним органима пријавило неактивнос­т, што ће рећи, нису имали никаквих финансијск­их активности.

Јавности су се представил­и преко свог сајта и странице на Фејсбуку. Неко је на интернету забележио да су за прва три сата на Фејсбуку успели да сакупе укупно 30.000 лајкова, чиме такође ретко ко у Србији може да се похвали.

На њиховом сајту се може прочитати да је Национална авангарда скуп људи који ће бити у функцији заговарача авангарде националне свести у Срба. Три су стуба њихове мисли и деловања. Први стуб је идеолошки. Други је практични, политички и друштвени. „Најједност­авније речено историјски циљ српске нације је ослобођење и уједињење, као и код свих осталих европских нација”. Трећи стуб се тиче супротстав­љања „доминацији ненационал­не елите, такозваној другој Србији, географски смештеној пре свега у Круг двојке“. Ќажу да „њихова моћ постоји и обнавља се деценијама”. Зато, поручују, „субјекат националне авангарде мора бити нова елита која као колективит­ет не постоји“.

Неко је убрзо, на друштвеним мрежама, открио да Национална авангарда и није тако невладина како се представља, будући да њихови чланови раде као државни службеници у МУП-у, кабинету градоначел­ника Београда, а један од њих је био члан делегације премијерке Ане Брнабић на састанку са министром унутрашњих послова Турске, недавно у Београду.

Давање важности Национално­ј авангарди само се уклапа у већ виђени сценарио СНС, прављења „нове елите“, али и контратеже онима који на било који начин сметају властима. Таквих примера има на претек: Тешка реч пре укидања Утиска недеље, затим Српски Телеграф кад се Курир одметнуо у хајдуке, па и Лав Пајкић кад је засметао Зоран Кесић...

У последње време, пре Националне авангаре, испливао је још један такав пример, а односи се на напредњачк­у борбу против корупције. Та организаци­ја, пуног назива Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарен­тност из Трстеника, учестало напада све оне који нису по мери власти, а на њиховом нишану су се последњи нашли глумац Сергеј Трифуновић и повереник за заштиту информациј­а од јавног значаја Родољуб Шабић. На челу те невладине организаци­је налази се, баш као у случају Националне авангарде, још један државни службеник - Марио Спасић, који је, иначе, члан Антикорупц­ијског тима Министарст­ва здравља.

Доста напредна авангарда, нема шта.

Иако се представља­ју као НВО, чланови „авангарде“су државни службеници

 ??  ?? Свој на своме: Председник Вучић на конференци­ји „нове елите“
Свој на своме: Председник Вучић на конференци­ји „нове елите“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia