Напредна авангарда

ЦЕО ДРЖАВНИ ВРХ НА СКУПУ ДО САДА АНОНИМНЕ НВО

Nin - - У Фокусу - ДУШКО ДРАГОЈЕВИЋ

Биће да је Национална авангарда Вучића, Брнабићеву, Вулина, директора полиције и представнике БИА окупила баш зато што се њихово деловање базира на борби против „друге Србије“и „Круга двојке“

Мало је невладиних организација у Србији који се могу похвалити присним односом са државних врхом. Посебно је мали број оних НВО-а на чије догађаје би заједно дошли председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар Александар Вулин, директор полиције Владимир Ребић или шеф Центра БИА за Београд Марко Парезановић. У Београду се не памти да је нека НВО успела да организује догађај таквог ранга.

Тако је барем било до протеклог петка када је из илегале изашла НВО звучног назива: Национална

авангарда. Ово удружење грађана успело је да у новотвореном Хилотону, у центру Београда, окупи најужи државни и високи безбедносни врх Србије, као и амбасадоре Кине Ли Манћанга и Италије Карла Ло Каша. Разлог је била конференција звучног назива „Ка безбеднијој Србији“. Најављено је било и учешће министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, али је у последњем моменту отказано, јер је уместо Вучића отпутовао у Источно Сарајево.

Истине ради, сама конференција није била незанимљива - Вучић је

на овом скупу, одговарајући на питање новинара, изнео своје мишљење о 5. октобру, представник БИА открио је да постоји прикривено деловање спољног фактора и његов утицај на поједине опозиционе политичаре, медије, невладине организације и синдикате. Занимљиво је било и откриће директора полиције да „од 38 криминалних група, осам одсто њих има висок степен организације“. Преведено са Ребићевог умирујућег језика, постоји тачно 3,05 озбиљних и опасних криминалних група!

Ко је Национална авангарда, која је успела

да окупи овакав државни, безбедносни и дипломатски крем? Као удружење грађана основано је у мају 2017. Седиште им је на 19. спрату Београђанке. За 2017. су државним органима пријавило неактивност, што ће рећи, нису имали никаквих финансијских активности.

Јавности су се представили преко свог сајта и странице на Фејсбуку. Неко је на интернету забележио да су за прва три сата на Фејсбуку успели да сакупе укупно 30.000 лајкова, чиме такође ретко ко у Србији може да се похвали.

На њиховом сајту се може прочитати да је Национална авангарда скуп људи који ће бити у функцији заговарача авангарде националне свести у Срба. Три су стуба њихове мисли и деловања. Први стуб је идеолошки. Други је практични, политички и друштвени. „Најједноставније речено историјски циљ српске нације је ослобођење и уједињење, као и код свих осталих европских нација”. Трећи стуб се тиче супротстављања „доминацији ненационалне елите, такозваној другој Србији, географски смештеној пре свега у Круг двојке“. Ќажу да „њихова моћ постоји и обнавља се деценијама”. Зато, поручују, „субјекат националне авангарде мора бити нова елита која као колективитет не постоји“.

Неко је убрзо, на друштвеним мрежама, открио да Национална авангарда и није тако невладина како се представља, будући да њихови чланови раде као државни службеници у МУП-у, кабинету градоначелника Београда, а један од њих је био члан делегације премијерке Ане Брнабић на састанку са министром унутрашњих послова Турске, недавно у Београду.

Давање важности Националној авангарди само се уклапа у већ виђени сценарио СНС, прављења „нове елите“, али и контратеже онима који на било који начин сметају властима. Таквих примера има на претек: Тешка реч пре укидања Утиска недеље, затим Српски Телеграф кад се Курир одметнуо у хајдуке, па и Лав Пајкић кад је засметао Зоран Кесић...

У последње време, пре Националне авангаре, испливао је још један такав пример, а односи се на напредњачку борбу против корупције. Та организација, пуног назива Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност из Трстеника, учестало напада све оне који нису по мери власти, а на њиховом нишану су се последњи нашли глумац Сергеј Трифуновић и повереник за заштиту информација од јавног значаја Родољуб Шабић. На челу те невладине организације налази се, баш као у случају Националне авангарде, још један државни службеник - Марио Спасић, који је, иначе, члан Антикорупцијског тима Министарства здравља.

Доста напредна авангарда, нема шта.

Иако се представљају као НВО, чланови „авангарде“су државни службеници

Свој на своме: Председник Вучић на конференцији „нове елите“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.