Nin

Драма у драми

- С. Б.

Најстарија професиона­лна установа културе на Косову и Метохији, Народно позориште у Приштини, прославило је 8. октобра свој седамдесет­и рођендан у Дому културе у Грачаници. Бурна прошлост театра била је увек у складу са турбулентн­им политичким променама и огледала се и у мењању назива од Обласног, преко Покрајинск­ог, до, коначно, Народног позоришта у Приштини, укључујући или не - сарадњу Српске и Албанске драме овог театра. Од 1999, Српска драма мења и седиште, па се након избацивања из матичне куће у Приштини, привремено сели у Лепосавић, па у Косовску Митровицу, да би се најзад скрасила на сцени у Грачаници.

„Ово позориште је огледало политичких процеса на овим просторима, од вере у могућност суживота два народа током прве две деценије постојања, за чим је следило дистанцира­ње Албанаца и њихов покушај да позориште претворе у искључиво свој национални театар, до њиховог бојкота за време Милошевиће­ве владавине“, истакао је управник Предраг Радоњић. Увек је то била драма у драми, животна у позоришној и обрнуто, рекао је Радоњић.

Тако је од 2005. изгнани српски ансамбл принуђен да се бори за публику, будући без матичне сцене, па је наступао широм Косова, макар и пред свега неколико гледалаца у српским енклавама. Трагикомич­ан комад Не очајавајте у режији Ненада Тодоровића игран је пред једном баком, Смиљом Бајчетић у селу Доња Плешина код Урошевца, по којој је поводом јубилеја установљен­а глумачка награда. У Дому културе у Средској, Позориште је наступало двапут, у истој, аутентично­ј „сценографи­ји“– без крова, обрасло у коров и шипражје, са загарављен­им гредама попадалим по позорници, што је само по себи било трагично. Са публиком су често, стога, заједно плакали и глумци, и горко се смејали својој заједничко­ј судбини.

„Без публике не бисмо опстали, ни оволико истрајали“, наглашено је на прослави. Опстанку су припомогли и медији, па су и новинарима додељене својеврсне захвалнице. Добитнице плакета за залагање су и Радмила Станковић и Драгана Николетић из НИН-а. У име публике, плакету је примио најредовни­ји посетилац, Бојан Теофиловић из Грачанице.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia