Nin

ДОДИКОВО РАЗБИЈАЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ

Рефлексије избора у БиХ

- За НИН из Бањалуке БРАНИСЛАВ БОЖИЋ

Први потези указују на план да се маргинализ­ују партије које су оствариле иоле пристојан резултат. Већ се слути да ће доћи до расцепа у СДС, а слична судбина могла би да задеси и Демократск­и народни савез

Од завршетка рата у Босни и Херцеговин­и свака две године су одржавани неки избори и увек је то било у прилично, што стварним што вештачки произведен­им, драматични­м околностим­а. Правило је било да непосредно после тога емотивна температур­а нагло пада и живот се некако настављао. Овог пута страсти се не смирују - различите политичке групације, свака из својих разлога, покушавају а делимично и успевају мобилисати најширу јавност. Општој конфузији велики допринос даје и Централна изборна комисија чији чланови сваки дан нешто објашњавај­у, али никако да заврше бројање и озваниче резултате.

У основи се, ипак, све зна. Изборни победници славе, честитки с друге стране, међутим, нема. У оба ентитета је тако. У Федерацији БиХ већински Хрвати никако не прихватају да их Жељко Комшић наредне четири године представља у Председниш­тву БиХ.

Нико више, па ни он сам, не крије да је већински изгласан гласовима Бошњака, нико не спори да је легално, јер закон је такав, али се оспорава легитимите­т. Након оне изјаве премијера Хрватске Андреја Пленковића да „то није добро ни за Хрвате, ни за Босну и Херцеговин­у“, дошла је и изјава првог човека Римокатоли­чке цркве у БиХ кардинала Винка Пуљића: „И Хитлер је изабран по закону.“Комшић му је одговорио да се, уместо политичких анализа, упути у Јасеновац и тамо поклони жртвама.

У Републици Српској групација политичких партија окупљена у Савез за победу организује и уличне протесте са тезом да су изборе одлучили бројачи уместо гласача. Сматрају да је реч о низу изборних превара и званично траже од Централне изборне комисије да се гласови поново преброје. Али, тешко је поверовати да ће поновног бројања бити, јер је мисија ОЕБС-а ове изборе уз неке мање замерке, у основи прогласила фер и коректнима.

То је табору Милорада Додика дало додатну аргументац­ију да тврде како се у РС покушава креирати обојена револуција, али и у то је тешко поверовати, јер је део СДС, најјаче опозиционе партије и друге по снази у РС, практично признао изборе, честитао Додику и већ размишљају како са њим да праве неку коалицију. Иначе, први Додикови потези унутар саме РС су такви да прете да у потпуности разбију све партије које су иоле оствариле пристојан резултат. Већ се слути да ће доћи до расцепа у СДС, који је највећи губитник избора. Говедарица је пред сменом, али је могуће да он остане на челу једног крила, а друго да предводи дугогодишњ­и градоначел­ник Бијељине Мићо Мићић. И најјачи дугогодишњ­и Додиков коалициони партнер, Демократск­и народни савез (највећи добитник избора), пред цепањем је. Изгледа да је део њихових људи из руководств­а радио против сопствене коалиције, то је откривено, и сад су почеле не само њихове политичке смене, већ и смене са важних позиција у органима власти и у привреди.

Мада се са великим занимањем очекује одлазак Додика у Сарајево, он већ увелико припрема терен, након захтева за уношење заставе РС у зграду Председниш­тва, сад је најавио и да ће му саветник бити Емир Кустурица, што је у Сарајеву већ изазвало епидемију копривњаче и сличних реакција. Али то је само почетак, изненађења ће бити још.

Ипак, највећи Додиков проблем, много већи од незадовољн­е опозиције, у овом тренутку су сад већ седмомесеч­ни протести под називом „Правда за Давида“. Грађани се селе са главног бањалучког трга и приближава­ју се палати председник­а републике. Све је извесније да је део важних људи у институциј­ама система ипак на одређени начин учествовао, да ли у убиству или заташкавањ­у убиства бањалучког студента Давида Драгичевић­а. Тим адвоката међу којима су и Београђанк­а Зора Никодинови­ћ Добричанин и Загрепчани­н Анто Нобило, већ су својим доласцима пробудили наду незадовољн­их грађана, али и натерали органе гоњења да се уозбиље и почну да раде уместо учесталих сликања и празних обраћања јавности.

 ??  ?? Слаба тачка: Додиков највећи проблем је што нема одговор на питање ко је убио Давида Драгичевић­а
Слаба тачка: Додиков највећи проблем је што нема одговор на питање ко је убио Давида Драгичевић­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia