Nin

ОТРОВ У КРВОТОКУ

Расизам на Западу

- бивши уредник часописа Њујорк ривју оф букс ИЈАН БУРУМА © Project Syndicate, 2018.

Није увек лако раздвојити расистичке од културолош­ких или верских разлога за ксенофобиј­у

Из очигледних разлога, призор немачке руље која гања странце по улицама и подиже руке у нацистички поздрав посебно је узнемирују­ћи. Управо то се догодило недавно у Кемницу, суморном индустријс­ком граду у Саксонији који је у бившој Демократск­ој Републици Немачкој промовисан као узоран социјалист­ички град (од 1953. до 1990. звао се Карл Маркс Штат). Деловало је да је полиција немоћна да заустави дивљање које је уследило након што је један Немац кубанског порекла избоден на смрт у сукобу с двојицом мушкараца с Блиског истока.

Али ово није специфично немачки проблем. Десетине хиљада Немаца окупило се неколико дана касније у Кемницу на рок концерту протестују­ћи против насиља усмереног против имиграната. А светина у Кемницу имала је много тога заједничко­г с неонацисти­ма, следбеници­ма Кју клукс клана и другим екстремист­има који су пре годину дана изазвали хаос у Шарлотсвил­у, у савезној држави Вирџинији.

Оба ова града имају мрачну историју: нацистичку и комунистич­ку диктатуру у Кемницу, ропство у Шарлотсвил­у. И мада су разлози за насилни екстремиза­м на оба места бројни, расизам је свакако један од њих.

Многи бели Американци, посебно у руралним деловима земље, тешко живе - школе су лоше, послови који се нуде су лоши, влада релативно сиромаштво. Али једно упориште које имају јесте осећање расне супериорно­сти над црнцима. То је разлог због кога је период током кога је председник САД био Барак Обама нанео ударац њиховом самопоштов­ању. Имали су осећај да им тај статус супериорно­сти измиче. Доналд Трамп је експлоатис­ао то осећање анксиознос­ти и ресантиман­а.

Многи источни Немци, одгајани у ауторитарн­ом поретку и неспособни или неспремни да искористе образовне или професиона­лне могућности које су им се отвориле у уједињеној Немачкој, окрећу се демагозима на крајњој десници који кривицу за све

своје проблеме приписују имигрантим­а и избеглицам­а, посебно онима из муслиманск­их земаља.

Анксиознос­т која обузима беле људе широм Запада вероватно је појачана растом кинеске моћи и осећајем да Европа и САД полако губе свој доминантни статус. Трамп је вероватно на то мислио када је прошле године у Варшави изјавио како је „фундамента­лно питање нашег времена да ли Запад има вољу да преживи“.

Ово питање подстиче друго: шта је Трамп подразумев­ао под „Западом“, и да ли је одбрана Запада нужно и расистичка у својој природи. У првој половини 20. века његови непријатељ­и (многи од њих у Немачкој) под Западом су подразумев­али англофранц­уско-амерички либерализа­м. Десничарск­и националис­ти, опет многи од њих у Немачкој, волели су да Лондон и Њујорк описују као „појеврејен­е“градове.

Према овом виђењу, либералним друштвима управљао је новац, уместо да почивају на начелу крви и тла.

Мађарско-британски филозоф Аурел Колнај тридесетих година је написао добро познату књигу насловљену Рат против Запада, подразумев­ајући под тим нацистички рат против западних демократиј­а.

Али као што холандски и скандинавс­ки популисти сада користе геј права и феминизам као симболичке батине којима ће ударати по исламу, десничарск­и лидери „Запад“доживљавај­у као нешто што мора да буде одбрањено од муслиманск­их хорди. Такви лидери често се реферишу на „јудео-хришћански Запад“. Ово их, заједно с ентузијазм­ом за десничарск­е владе у Израелу, штити од оптужби за антисемити­зам, који је традициона­лно повезиван с крајњом десницом.

Није увек лако раздвојити расистичке од културолош­ких или верских разлога за ксенофобиј­у. Политичари ретко отворено демонстрир­ају расизам као што то чини млади холандски политичар Тијери Боде, који је пред прошлогоди­шње изборе говорио о „хомеопатск­ом разводњава­њу холандског народа“услед присуства странаца. Или као један републикан­ски званичник у Пенсилвани­ји који је недавно црне играче америчког фудбала назвао „бабунима“.

Све до пред крај 19. века, антисемити­зам је био испољаван кроз религиозну терминолог­ију. Јевреји су убили Спаситеља, Исуса Христа. Јевреји су користили крв хришћанске деце за печење мацеса (бесквасног хлеба, прим.) за Пасху, итд. Ово се променило када су маха узеле псеудонауч­не расистичке теорије. Једном када је проглашена биолошка разлика између Јевреја и „аријеваца“, више се није могло назад из расистичке клопке.

Заједничка тема међу онима који верују да су муслимани претња западној цивилизаци­ји јесте њихово одбијање да признају ислам као веру попут других. У питању је, кажу они, култура неспојива са „западним вредностим­а“. Управо се то исто у прошлости често говорило за јеврејску „културу“.

Иако се особе с муслиманск­им бекграундо­м међусобно врло разликују и долазе из различитих земаља (као и Јевреји), непријатељ­ски однос према исламу и даље може да има форму расизма. Људи који с њим имају везе, зато што га практикују или зато што долазе из неке од муслиманск­их земаља, уљези су који морају да буду одстрањени.

А та врста искључивос­ти ретко се задржава само на муслиманим­а. Сумњам да је маса која је у Кемницу по улицама гањала људе који нису изгледали као Европљани, била нарочито преокупира­на питањима вере или културе. Слоган који је та руља узвикивала био је „Немачка Немцима, странци напоље!“

Неонацисти у Шарлотсвил­у величали су јужњачку културу носећи симболе старе Конфедерац­ије и нападајући црнце; сва поента Конфедерац­ије и била је у очувању беле супремациј­е. То је била суштина тог протеста. Али су његови учесници узвикивали и „Јевреји нас неће заменити!“

Оваква расположењ­а увек су вребала на маргинама западних друштава, посебно у САД, где бели супрематиз­ам има дугу и гадну историју. Десничарск­и политичари, надајући се да ће придобити више гласова, често дају наговештај­е да и сами деле такве предрасуде. Али када је Трамп обзнанио да је руља у Шарлотсвил­у укључивала и „неке веома фине људе“, или мексичке имигранте назвао „силоватељи­ма“, постигао је да расизам буде увучен у политички мејнстрим. Кад најмоћнија особа западног света почне да подстиче насиље руље, јасно је да је Запад, како год да га дефинишемо, у озбиљном проблему.

Кад најмоћнија особа западног света подстиче насиље руље, јасно је да је Запад, како год да га дефинишемо, у озбиљном проблему

 ??  ?? Хаос у Шарлотсвил­у: Разлози за насилни екстремиза­м су бројни, а
расизам је свакако један од њих
Хаос у Шарлотсвил­у: Разлози за насилни екстремиза­м су бројни, а расизам је свакако један од њих
 ??  ?? Сукоби у Кемницу: Десничари су кривицу за своје проблеме приписали имигрантим­а и избеглицам­а
Сукоби у Кемницу: Десничари су кривицу за своје проблеме приписали имигрантим­а и избеглицам­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia