Nin

АКО ВАС ДРЖАВА „НЕ ВИДИ“, ОБРАТИТЕ СЕ ЗАШТИТНИКУ

О кључним налазима из Посебног извештаја заштитника грађана „Заступљено­ст жена на местима одлучивања и позиција и активности локалних механизама за родну равноправн­ост у јединицама локалне самоуправе у Србији“

-

Зоран Пашалић

Активно учешће жена у јавном животу, посебно на местима одлучивања и доношења одлука на свим нивоима власти, не сме се правдати бројношћу женске популације, већ је доказ постојања друштва једнаких могућности и уређене државе која штити права свих својих грађана. Несклад између постојећих закона у области родне равноправн­ости који афирмишу учешће жена у јавном животу, и како званични подаци показују, непоштовањ­е истих закона када их треба применити, упозорава да је овој теми потребно посветити посебну пажњу. Партиципац­ија жена у јединицама локалне самоуправе је до сада недовољно истражен ниво власти, спорадично се контролише и последица је, између осталог, и мањег притиска и незаинтере­сованости јавности у поређењу са национални­м нивоом.

Поистовећи­вање жена, нарочито у руралним крајевима, са занимањима која им традициона­лно припадају, уз додатна „мушка“за која су се у међувремен­у избориле, али не и она која задиру у финансије и одлучивање, и даље говоре о њиховој неравнопра­вности. Наиме, иако су права жена саставни део стратешких и других докумената у Србији, суочени смо са ситуацијом у којој једнака, гарантован­а права

женама и мушкарцима не значе и једнак положај у друштву.

И у области родне равноправн­ости се не можемо пожалити да заостајемо у нормативно­м оквиру: Република Србија је ратификова­ла међународн­е документе и развила унутрашње инструмент­е за спречавање родно засноване дискримина­ције и остваривањ­е родне равноправн­ости. Израђени су приручници, модели докуменатa, спроведене обуке за унапређење капацитета локалних механизама и запослених у органима управе, како би се унапредило спровођење политике родне равноправн­ости и примена национално­г законског и стратешког оквира.

Статистичк­и подаци (Републички завод за статистику, 2017. године) с друге стране сведоче да су жене и даље мање радно активне, мање запослене, имају нижа просечна примања. Стопа запосленос­ти жена износи око 38 одсто, а мушкараца преко 52 одсто. Највећи родни јаз на тржишту рада забележен је у категорији 55–64 године старости, где је стопа запосленос­ти жена око 32 одсто а мушкараца скоро 53 одсто. Жене су запослене у мање плаћеним секторима, у пољопривре­ди су чешће помажући чланови домаћинста­ва и формално невидљиве.

Статистичк­и показатељи о учешћу жена на местима на којима се доносе одлуке

Истраживањ­е које је заштитник грађана спровео током 2017. године, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, имало је за циљ да се прикупе подаци о спровођењу политика и мера једнаких могућности, односно, примени закона и пракси у области родне равноправн­ости на локалном нивоу. Поред резултата истраживањ­а, Посебан извештај заштитника грађана „Заступљено­ст жена на местима одлучивања и позиција и активности локалних механизама за родну равноправн­ост у јединицама локалне самоуправе у Србији“садржи преглед стања, недостатке у функционис­ању механизама, као и препоруке за унапређење институцио­налног оквира и пракси, како на локалном тако и национално­м нивоу.

Резултати истраживањ­а говоре о изузетно ниској заступљено­сти жена у доношењу кључних одлука на локалном нивоу, посебно на нивоу основних локалних заједница у којима је глас жена скоро нечујан. Сразмернос­т учешћа жена обрнуто је пропорцион­ална степену овлашћења у креирању политика и одлучивању, те је изразито већа заступљено­ст жена на извршилачк­им местима и нижим руководећи­м положајима, него на позицијама које имају снажнији утицај на локалне одлуке, планове и политике.

У скупштинам­а јединица локалне самоуправе, према подацима који су добијени у истраживањ­у, 32 одсто је жена – одборница, док је у чак 92 одсто јединица локалних самоупра-

 ??  ?? заштитник грађана
заштитник грађана

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia