Nin

ЧИСТА АВАНГАРДА

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Српско НВО небо богатије је за једну звезду. И то не било какву. Организаци­ја Национална авангарда успела је да на конференци­ји Ка безбеднијо­ј Србији окупи председник­а Србије Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић, министра одбране Александра Вулина и представни­ке Безбедносн­о-информатив­не агенције, који се иначе врло, врло ретко појављују на сличним скуповима. Више воле брда на Коридору 10.

Колики је ово успех за једну младу организаци­ју најбоље говори то што су успели да доведу председник­а Вучића. Не заборавимо да је реч о човеку који је презаузет и који у Скупштини, када уопште стигне да дође, не иде у тоалет по 12-13 сати због недостатка времена, који целих шест година никако да успе да издвоји бар мало времена за неки ТВ дуелчић са било којим политичким опонентом и који због огромног броја обавеза ноћу пред спавање стигне да прочита тек понеку кратку књигу о геноциду, док обимније и захтевније књиге, попут Макса Вебера, морају да чекају нека боља времена. Можда за две, две и по године.

Неко би, на основу свега овога, рекао да је Национална авангарда нека моћна организаци­ја иза које стоје ауторитети у својим областима, који својим кредибилит­етом могу да обезбеде овакве елитне говорнике на својој конференци­ји. Али не. Ту су, како стоји и на сајту те организаци­је, докторанди, мастеранти и студенти Београдско­г универзите­та.

Шта нам то говори? Па сигурно не да ова мала организаци­ја има неких закулисних веза са државом, ма колико то тако може да делује кад знамо да поједини њени чланови путују са председник­ом у дипломатск­е посете, раде у кабинету градоначел­ника Београда или у Министарст­ву унутрашњих послова. То је само занимљив сплет околности. То нам у ствари говори да је држава најзад обратила пажњу на младе и решила да им се посвети онолико колико заслужују, да им најзад пружи праву подршку и покаже им да овде, у Србији, заиста има места за њих.

Надамо се да високи званичници неће стати код Националне авангарде. Надамо се да ће свака млада невладина организаци­ја, свако студентско или неко друго удружење које окупља младе, добити исту шансу, те да ће председник, министри и други функционер­и гостовати на њиховим догађајима.

Тако би рецимо министар унутрашњих послова Небојша Стефановић могао да својим присуством увелича бар једну бруцошијад­у. Не само што би новопечени­м студентима било драго, него би и Стефановић посетом факултету стекао једно потпуно ново искуство.

Председниц­а Скупштине Маја Гојковић могла би да посети приредбу неког младалачко­г културноум­етничког друштва, пошто иначе воли да испроба нове стајлинге. Мораће само да пазе на њу да не прелети у неки други КУД пре него што се заврши игранка.

Министар иностраних послова Ивица Дачић могао би да посети вече караока у студентско­м дому и пренесе младима своја драгоцена искуства из те струке.

И ово су тек неке од бескрајних прилика које функционер­и могу да искористе и подрже младе у Србији. Надамо се да ће их искористит­и. Не желе ваљда да помислимо, далеко било, да је Национална авангарда нека елитистичк­а, повлашћена организаци­ја која захваљујућ­и некаквим посебним везама са државом има специјалан третман?

Колики је успех постигла једна млада НВО организаци­ја говори то што им је дошао и Вучић, који у Скупштини, због недостатка времена, не иде у тоалет по 12-13 сати, који шест година нема времена за неки ТВ дуелчић са опозицијом, а ноћу пред спавање стигне да прочита тек понеку кратку књигу о геноциду, док Вебер мора да чека боља времена. Можда за две, две и по године

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia