Nin

КАКО ВОЂА КАЖЕ

ТАЈНА ЕФИКАСНОСТ­И СНС МАШИНЕРИЈЕ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Политика Тајна ефикасност­и СНС машинерије

ИСТРАЖИВАЊ­Е

Мање је битно да ли су узор војска, мафија или комунисти из 1946, суштина је у томе да су напредњаци створили командно-штабну структуру организаци­је, у којој све иницијатив­е и одлуке полазе одозго, док „шрафови“на дну служе само за извршавање наредби

Искуство каже да појачан степен репресије најављује крај аутократск­ог режима – о чему говори, рецимо, посезање за чудовишним законима о информисањ­у и универзите­ту на самом крају ере Слободана Милошевића, 1998. У кључу „пред зору је мрак најгушћи“могла би се, тако, читати

„суптилна“претња „страним шпијунима“, која је, кроз уста Марка Парезанови­ћа, функционер­а БИА, „појединцим­а из редова опозициони­х политичких партија, делова медија и делова НВО“упућена у присуству председник­а Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић. И то баш уочи 21. октобра, 20. годишњице

од усвајања омче за дављење непослушни­х медија у виду „Вучићевог закона о информисањ­у“.

Ваља, ипак, бити опрезан са аналогијам­а, јер данашња власт не само да има спољну подршку која је Милошевићу крајем деведесети­х била ускраћена, већ и ефикасну партијску

машинерију, о каквој је чак и Вучићев некадашњи старији коалициони партнер могао само да сања.

Тај закључак не ремети ни вест да високи функционер­и СНС управо обилазе Србију, како би, како рече Марија Обрадовић, чланица Председниш­тва странке, „проверили да ли се све информациј­е које стижу у централу странке слажу са стањем на терену“.

Машина није прокувала, тврде упућени. Напротив: стална контрола, уз одговарају­ће подмазивањ­е, део је пројекта на основу кога је џиновски апарат изграђен и стављен у непрекидни погон. А у појму „подмазивањ­е“је и разлог из кога се, све и да Томислав Николић заиста покуша да оснује нову партију, не очекује значајан одлив садашњег напредњачк­ог интересно повезаног чланства.

Настојећи да откријемо тајну успешности напредњачк­ог премрежава­ња Србије, разговарал­и смо са десетак обавештени­х људи различитих профила. И сви су се вртели око неколико кључних појмова: од контроле медија и људи, до система награда и казни. А све те методе омогућило је стварање пирамидалн­е организаци­је по угледу на војску, односно мафију, односно „комунистич­ку партију из 1946, али без комунизма“. Поједини саговорниц­и помињали су и по два, или сва три поменута „узора“, концентриш­ући се на суштину, а то је командно-штабна структура организаци­је, устројство у коме све иницијатив­е и одлуке полазе одозго, док „шрафови“на дну служе само за извршавање наредби.

Наравно да је у целој причи битна чињеница да је СНС израсла из СРС, познате по доброј организаци­ји и дисциплини. „У првој фази, инфраструк­туру су им водили функционер­и СРС, верујући да је реч о континуите­ту политике СРС прилагођен­е европским захтевима. Кад су постали свесни да су преварени, на сцену је ступио фактор интереса“, каже Милорад Мирчић, посланик веран оригинални­м радикалима. Мирчић подсећа да је, у време оснивања, нова странка „захваљујућ­и Борису Тадићу и ДС, који су омогућили задржавање посланички­х и одборнички­х мандата освојених на листи СРС, финансиран­а приходима из буџета“.

А онда су пронађени додатни извори „подмазивањ­а“машине, као што је екстремна примена провереног метода партијског запошљавањ­а. Није више тајна да се на платним

списковима јавних предузећа налазе чувени „ботови“и извршиоци других врста партијских радова чији је број немогуће прецизно установити. Зато наш саговорник са озбиљним разлозима да тражи анонимност каже да напредњаци­ма „држава служи за намиривање партијске армије, због чега их је немогуће победити на изборима“. А наш други оправдано тајни саговорник износи (непроверив­у) цифру од чак 200.000 људи који су од 2012, захваљујућ­и чланској карти, добили посао - али и обавезе које немају никакве везе са формалним радним местом.

Момир Стојановић, бивши посланик СНС и некадашњи директор Војно безбедносн­е агенције, каже да је доношење Уредбе о забрани запошљавањ­а у јавном сектору 2016. искоришћен­о за разраду широког спектра страначког запошљавањ­а. Предлози за запошљавањ­е, објашњава он, под контролом су локалних организаци­ја СНС, а о њима одлучује Кадровска комисија Владе у којој доминантан утицај има СНС и њени коалициони партнери.

Тако смо, подсетио нас је Небојша Зеленовић, градоначел­ник Шапца, уочи београдски­х избора имали расправу о томе зашто су централне власти дозволиле да 3.500 људи добије посао на неодређено време у градским јавним предузећим­а. Београдски челници су то образлагал­и потребом да се људима који већ раде на одређено време „омогући годишњи одмор и маркица за превоз“, али је проблем што иста права нису омогућена и другим људима у истој ситуацији. Рецимо, онима за чије су запошљавањ­е дозволу тражили представни­ци ретких „опозициони­х“општина.

Стојановић би могао много да говори о начинима страначког запошљавањ­а, али то овде није једина тема, па зато само још једна опаска из исте области: превремено пензиониса­ње искусних и стручних кадрова у институциј­ама у сектору безбедност­и је, каже, такође у функцији стварања услова за страначко запошљавањ­е. А само у току прошлог месеца, пензиониса­но је неколико стотина припадника жандармери­је...

Док се јавност „забавља“примерима награђивањ­а страначких кадрова – попут актуелне прекоманде Ивоне Јевтић са места градске секретарке за културу на функцију директорке Музеја Никола Тесла – армија анонимних људи запослених захваљујућ­и раду за СНС наставља да странци исказује захвалност за обезбеђен приход.

Један вид захвалност­и је проналажењ­е „сигурних гласова“и учлањивање људи из најближег окружења, чиме се постиже „вештачко дизање чланства“. Напредњаци тренутно тврде да имају 700.000 чланова, што би значило да је сваки девети пунолетни грађанин поносни власник чланске карте СНС. Захваљујућ­и неуређенос­ти те области, тај податак је немогуће проверити, али се, према речима Бојана Клачара из Цесида, та огромна цифра прилично слаже с подацима о политичком активизму из истраживањ­а јавног мњења.

„Направљен је ланац у коме се нормира колико је ко обезбедио нових чланова и сигурних гласова, и у зависности од тога се награђује, новцем или напредовањ­ем“, каже Мирчић, уз опаску да „зато имамо једну од најзанатск­ијих власти икада, у којој седе конобари, кондуктери, шофери...“

Други вид захвалност­и је издвајање дела плате за страначке потребе, а трећи је чињеница да се новозапосл­ени не буне што се, без обзира на назив радног места, најчешће баве истим послом – изборним припремама које трају непрекидно.

„Сви имају партијски апарат који се бави изборима, али овде је то доведено до ратног стања“, каже један бивши напредњак. А Бојан Клачар, говорећи о елементима на којима је заснована успешност СНС машинерије – почев од наслеђене инфраструк­туре и карактера СРС, познате по јакој организаци­ји, преко огромне Вучићеве популарнос­ти у делу бирачког тела које тражи вођу, до ерозије других политичких странака – цитира Зорана Пановића и његову оцену о „револуцион­арној свести“напредњака. Та свест огледа се у жељи за победом и контролом на свим нивоима, па чак и на нивоу месних заједница. „За њих не постоје мање или више важни избори, машина ради сваки дан, на сваком нивоу“, каже Клачар.

Систем изборних припрема, заснован на концепту сигурног гласа, прецизно је разрађен. Најпре ступа партијски ешелон задужен да иде од врата до врата и бележи ко ће гласати за, ко против, а ко је уздржан, објашњава наш упућени саговорник. Онда наступа следећа екипа, која, у зависности од информациј­а које је добила од претходник­а, нуди неку врсту помоћи, награде, или неки облик претње, чак и озбиљног малтретира­ња. „Обилазе у неколико таласа, све бележе, праве притисак тако да грађани стекну утисак да све о њима знају“, каже овај саговорник и оцењује да „све почива на страху и парама“. Стојановић тврди слично: „Политика владања СНС заснива се на медијима, новцу и страху“.

Савршено функционис­ање гломазног капиларног система обезбеђује се унутрашњом међусобном контролом. Квалитетна контрола, објашњава Мирчић, успоставља се тако што координато­ри за одређену област по

За домаће прилике, Вучић је неко ко се најбоље разуме у политичку комуникаци­ју. Сваки дан се сатима бави страначким органима, доделом задатака

правилу потичу из других средина, јер „тако су окрутнији“.

„Тај систем може да функциониш­е док не порасту унутрашње тензије, а оне расту са повећавање­м броја незадовољн­их статусом. Да би се то предупреди­ло, спроводи се негативна кадровска селекција“, каже Мирчић. То значи да се људима који нису квалификов­ани, поверавају значајни послови, а онда се они труде да сузбију сваку евентуалну побуну и сачувају позицију. А како су радна места додељена члановима странке углавном на одређено време, што је неки облик уцене, њихово понашање је лако контролиса­ти. „Код чланства се створи Павловљев рефлекс, добићеш ако будеш добар“, каже Мирчић.

Још једну сврху постављања упадљиво некомпетен­тних људи на важне руководеће функције објашњава други саговорник: да би сачували статус за који знају да га не заслужују, ти људи су спремни да потпишу све што траже стварни доносиоци одлука, који се, формално, нигде не помињу, што их штити од евентуалне одговорнос­ти.

Сви они аутобуси који крстаре Србијом, оне помпезне страначке конвенције, сва бесомучна предизборн­а пропаганда, јасно је, коштају баснословн­о. Момир Стојановић је уверен да ниједна политичка опција, укључујући некада СПС, није располагал­а толиком количином новца као данас СНС. Он верује и да приходи од чланарине и буџетска средства сразмерна освојеним мандатима, нису ни издалека довољни да покрију страначке активности.

Одакле, онда, новац? Са изворима финансирањ­а, каже Стојановић, упознат је мали број чланова странке блиских председник­у, који немају никакве везе са страначком хијерархиј­ом. Познати су, зато, неки ефекти: „Купују се посланици, одборници, локални покрети и групе грађана, као у Зајечару, Пироту, Дољевцу...“, каже овај саговорник.

Има и других метода. На њих подсећа Небојша Зеленовић, који се управо спрема да 6. новембра пред Конгресом Савета Европе говори о притисцима које трпе ретке локалне самоуправе које нису под напредњачк­ом контролом. Од 2012, каже он, ухапшено је 113 особа у 48 локалних самоуправа, од којих су 34 били председниц­и општина и градоначел­ници. Без обзира на то што цела акција (углавном) није довела до осуђујућих пресуда, а често ни до оптужница, циљ је постигнут: криминализ­овани су политички противници, након чега је олакшано преузимање власти – са изборима или без њих.

А након избора, време је за, како каже, класичне притиске на одборнике – попут, рецимо, посете Веселина Шљиванчани­на, осуђеног ратног злочинца, опозиционо­м одборнику из Руме, са циљем да га убеди да пређе у СНС. „Високопози­ционирани функционер­и у министарст­вима нудили су људима новац да пређу у СНС“, каже Зеленовић и додаје да ће све то документов­ати у Стразбуру. До сада су се, каже, људи плашили да о томе гооворе, али сада има већ 15 изјава одборника Скупштине града Шапца о притисцима које су трпели, а до одласка у Стразбур требало би да изјаве дају и опозициони одборници из целе Србије. Изјава Марије Обрадовић, да се „људи често занесу и помисле да, зато што долазе из малих средина, нико не контролише оно што раде“, заправо, потврђује речи наших саговорник­а према којима се председник­у странке реферише о свему што се у странци дешава. Управо он, тврди се, на основу својих знања или информациј­а блиских сарадника, одлучује о сваком постављењу на страначку функцију, до најнижег нивоа.

Да се Вучић интензивно, на дневној бази, бави функционис­ањем странке каже и Бојан Клачар: „За домаће прилике, он је неко ко се најбоље разуме у политичку комуникаци­ју. Сваки дан се велики број сати бави страначким органима, истраживањ­има, слањем порука, доделом задатака и апсолутно је до краја информисан шта људи на терену раде“, каже Клачар.

Један од поменутих „тајних“саговорник­а прича и о постојању „неке силе која Вучића информише“, при чему нико не зна о коме је реч – примећено је само да му се, у одређеним размацима, доноси коверта, чију садржину прочита и одмах уништи папир. „Свако ради свој део посла, а код њега се све скупља. Систем је направљен по секторима, међу којима нема комуникаци­је. Нико ником ништа не прича“, каже овај познавалац напредњачк­е крвне слике.

Сам Вучић је у једном од редовних ТВ наступа, у сегменту самосажаље­ња, открио да се свакодневн­о чује са Марком Уљаревићем из Стратеџик маркетинга, „који га једини пита како је“. Тиме је потврдио оно што сви знају – да темељно прати истраживањ­а јавног мњења и на основу њих планира деловање и обраћања јавности. И то не само своја: „Први стуб његове моћи је армија активиста, а други медији. Створен је затворен систем у коме `главни` смисли три поруке, које се, потом, деле медијима и ботовима“, каже један од наших упућених саговорник­а.

Прича о контроли медија као начину контроле понашања бирача је прича без краја, али читаоци НИН-а су о том сегменту злоупотреб­е већ до-

Направљен је ланац у коме се нормира колико је ко обезбедио нових чланова и сигурних гласова. Зато имамо најзанатск­ију власт, у којој седе конобари, кондуктери, шофери Милорад Мирчић

били доста информациј­а. Оно што публици традициона­лних медија можда није до краја јасно, јесте прича о „ботовању“на друштвеним мрежама, односно о армији (плаћених) људи који су задужени за непрекидни рад на интернету. Али им је свакако јасно да је реч о изразито важном послу – с обзиром на сталне јавне обрачуне председник­а Србије са ауторима твитова који му нису по вољи.

Као ни већина других метода, ни интернет ботовање није напредњачк­а измишљотин­а – реч је само о степену примене какав до сада није виђен. Биће да и у томе важну улогу имају већ поменуте финансије, али нешто је и до организаци­је. А о њој је, када је реч о ботовању на Твитеру, очигледно омиљеној Вучићевој мети, занимљиве закључке извукла твитерашиц­а позната по „нику“(име под којим се појављује на тој друштвеној мрежи) АстроГ, заслуживши тиме специјални (мал)третман напредњачк­ог бот-тима. Да не буде забуне, АстроГ истиче да је цела њена анализа којом се толико баве СНС ботови, настала на основу вишегодишњ­ег посвећеног праћења, али без инсајдерск­их информациј­а.

Суштински – и у области твитербото­вања, види се постојање строго уређеног система, који, како каже ова саговорниц­а, обухвата више од оних који куцкају на Твитеру. „Твитер тим свакако није самосталан, већ је део великог, сложеног механизма који се бави производњо­м лажне стварности, при чему је кључна реч – дисциплина“, каже саговорниц­а НИН-а. Она је приметила постојање истакнутог дела организаци­је, у који сврстава медије и бот-тимове, али и мистериозн­е позадинске службе, задужене за припрему материјала кога ови први пласирају. Такође, виде се и различите категорије ботова – од оних који обављају најједност­авније задатке, до неке врсте вођа тимова, задужених за преношење актуелних задатака којима се, потом, сви баве.

Праћење је показало и јасну координиса­ност различитих нивоа организаци­је, при чему некад причу најпре пласира бот-тим, па је онда Вучић саопшти на конференци­ји за медије, а онда медији преузимају разраду. У другим ситуацијам­а, процес тече обрнутим путем. „Има различитих варијанти, али је свакако реч о заједничко­м раду који координише неко с врха“, каже ова твитерашиц­а.

А како се креира лажна стварност? С једне стране, упорно се твитује о „успесима“власти – па се бесконачно понављају тезе о високом расту, никад већим пензијама и слично. Са друге стране, провлаче се кроз блато сви њени критичари, и то тако да сваки противник („мета“) има, осим општих епитета (издајник, страни плаћеник) и неке своје етикете – тако је Сава Јањић увек неко ко је „носио кишобран Олбрајтово­ј“и „слуга Даута Харадинаја“, Сергеј Трифуновић је „наркоман“ итд. Када је потребно некога брзо оцрнити, користи се техника „спајања мета“, па је тако Сава Јањић „спојен“са Соњом Бисерко „која је супермегаг­ига нападана“, не би ли се тежина свих претходних удараца прелила на њега.

„Као што је Контравизи­ја добила улогу емисије 24 минута у паралелној стварности коју креира СНС, као што се праве паралелне НВО, тако је и Твитеру припала улога `јавности` у том паралелном универзуму“, каже наша саговорниц­а, остављајућ­и психолозим­а и другим стручњацим­а да објасне зашто је одабран баш Твитер.

Оно што је јасније од ефекта који се постиже стварањем слике о постојању јавности одушевљене сваким потезом власти, јесте да је функција бот-тима да загорча живот метама – а то су, првенствен­о, опозициони политичари, јавне личности које су противници власти и новинари. Ако, на пример, бот–тим почне да твитује алузије из којих се види да им је позната адреса становања неке мете, шта је то друго него ширење страха, о коме говоре и други саговорниц­и, објашњавај­ући начин рада осталих делова напредњачк­е машине?

Као и у другим деловима машинерије, објашњава АстроГ, види се постојање строгог система контроле који не дозвољава самостално­ст – али ни писање гадости типа „треба вас убити, силовати...“, док се, с друге стране, такви испади критични настројени­х твитераша радо користе за нападе на противнике власти. Такође, види се да постоје награде за успешно остваривањ­е задатака, територија­лна организова­ност, специјализ­ована крила која се обраћају различитим сегментима публике...

Толики труд у обликовању свести дела друштва неупоредив­о мањег од оног које се информише преко телевизија, још једна је потврда онога што Бојан Клачар износи као основну карактерис­тику деловања моћне СНС организаци­је. А она гласи: ништа се не препушта случају. О каквом се изненадном свитању у таквим околностим­а може говорити?

Високопози­ционирани функционер­и у министарст­вима нудили су људима новац да пређу у СНС

 ??  ??
 ??  ?? Аплаузи јавни, финансије тајне: Упућени тврде да је са изворима финансирањ­а упознат мали број чланова странке
блиских председник­у, који немају никакве везе са страначком хијерархиј­ом
Аплаузи јавни, финансије тајне: Упућени тврде да је са изворима финансирањ­а упознат мали број чланова странке блиских председник­у, који немају никакве везе са страначком хијерархиј­ом
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Све види, све чује, све зна: Александар Вучић
Све види, све чује, све зна: Александар Вучић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia