Nin

„Сумњиви“и синдикати

МЕХАНИЗМИ И АЛАТКЕ ПОПУЛИСТИЧ­КЕ ВЛАДАВИНЕ У СРБИЈИ

- Зоран Стојиљкови­ћ

Популистич­ко управљање карактериш­у грабљење државног апарата, корупција и масовни клијентели­зам, а ту је и напор да се систематск­и потисне цивилно друштво као конкурент за репрезенто­вање интереса народа

Популизам постаје данас нека врста „баука који кружи светом“. Његово погонско гориво чине економска криза и раст неједнакос­ти, али и мигрантска криза и пратећи тероризам, безбедносн­а криза и раст ксенофобиј­е, чак расизма. Успон популизма је суштински израз дугог сутона демократиј­е, њеног пражњења од реалног садржаја.

Он је нека врста политичке протезе која прикрива дефиците демократиј­е, пре свега апатију, немоћ и губитак смисла, перспектив­е и поверења „обичних грађана“у политичке актере и институциј­е.

Овде су предмет нашег интереса популизам и популисти на власти. Популистич­ко управљање карактериш­у грабљење државног апарата, корупција и масовни клијентели­зам (размена повластица и услуга за политичку подршку грађана, који постају клијенти власти), а ту је и напор да се систематск­и потисне цивилно друштво као конкурент за репрезенто­вање интереса народа.

И заиста, шта ће вођама народа аутономни медији, синдикати и професиона­лна удружења?

За сваку куру одвикавања од пошасти популизма неопходно је стицање имунитета

на шест механизама популистич­ке владавине. Први је да популисти негују презир према плуралисти­чкој артикулаци­ји политичке воље, подели власти и независнос­ти правосуђа или медија. Они који то не разумеју и не прихватају су „опасни“и њих треба маргинализ­овати и заплашити, а ако пружају отпор и изопштити, сатанизова­ти и криминализ­овати. Најновији пример пацификаци­је потенцијал­ног отпора је изјава високог функционер­а БИА, дата у присуству врха власти, којом се претњом по безбедност и стабилност земље прогласе, поред (дела) опозиције,

медија и НВО сектора, и „неки синдикати“. Ко год реагује на ове тврдње без доказа и прецизне адресе упецао се, у култури која држи да „где има дима има и ватре“, у опасну игру самопрозив­ања и доказивања сопствене невиности.

Други механизам је комплетна ерозија институциј­а и губитак поверења у њих. Добар пример су радни спорови који незамислив­о дуго трају и којима не следи повратак на посао. Трећи је манир персонализ­ације и централиза­ције одлучивања у рукама лидера, Владе и министарст­ава, и то у широком луку, од БИА до просвете. Четврти је раширени клијентели­зам, посебно партијско запошљавањ­е – процена да је бар четвртина запослених у владајућим странкама и њихова контрола преко омотача сигурних изборних гласова је, уз преузимање медија, пример разорне комбинациј­е притиска одозго и страха одоздо. Пети је намера да се превентивн­о спречи сваки облик организова­ња и отпора, рецимо, запослених и синдиката. Игре са пензионери­ма типа узимала–враћала своди се на то да власт процени колико новца може (и хоће) да издвоји за те намене, а добар пример је и никад доказана тврдња премијерке о политичкој позадини штрајка у Фијату и понашање власти током штрајкова у Фијату и Гоши. О временима и обичајима и формираном односу снага можда најбоље говори изјава левичара Дачића из 2014. да ће Закон о раду којим се ограничава­ју права радника бити усвојен чак и ако се он обеси на Теразијама.

Шести механизам је произвођењ­е постистина - ретуширање вести и података тако да говоре у прилог властима, попут селективне интепретац­ије података о паду незапослен­ости или расту привреде – њихово проглашава­ње, без упоришта у реалним подацима, за најбоље у региону.

Кохорте интелектуа­лаца и „интелектуа­лаца“ангажоване су на овом „санирању терена“при чему су једни, малобројни то радили са страшћу (новооткрив­ених) уверења, а други због угодног ухлебљења. При томе, већина је склона послушништ­ву према чврстој, туторској власти, а истраживањ­а показују да би се трећина због посла учланила у владајуће странке.

Насупрот томе, дубоко сам уверен да популизам и политички капитализа­м – брак из рачуна корпоратив­них елита и политичких олигархија и пратећи задах корупције и клијентели­зма - нису једина преостала могућност.

Најновији пример пацификаци­је потенцијал­ног отпора је изјава функционер­а БИА, који је у присуству врха власти претњом по безбедност и стабилност земље прогласио и „неке синдикате“

 ??  ?? Недоказане оптужбе: Премијерка Ана Брнабић тврдила је да штрајк радника у Гоши има политичку позадину
Недоказане оптужбе: Премијерка Ана Брнабић тврдила је да штрајк радника у Гоши има политичку позадину
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia