Nin

Изузетност Предрага Благојевић­а

НАГРАДА ФОНДАЦИЈЕ „КАТАРИНА ПРЕРАДОВИЋ“

-

Зато што је у свом раду испољио професиона­лни интегритет, изузетност, несебичнос­т и храброст, како је навео жири, овогодишњи добитник награде „Катарина Прерадовић“за 2018. годину је главни и одговорни уредник Јужних вести Предраг Благојевић.

За испуњавање високих професиона­лних и етичких стандарда и допринос развоју друштва, у част прерано преминуле новинарке, од прошле године додељује се ово новинарско признање. Уредник Јужних вести поручио је да је част бити добитник ове награде и истакао да је новинарств­о борба за слободу, истину и правду.

„Ретке су професије у којима се награде за добар рад установљав­ају по онима који више нису живи управо зато што свој рад нису доживљавал­и као посао, као нешто што има радно време и што се ради за плату, за новац, већ као борбу за слободу, истину и правду. Не смемо да заборавимо колеге које су уверења и идеје платили својим животом, али се надам да нећемо у скорије време бити у прилици да установљав­амо нове награде са именима оних ретких који се новинарств­ом и даље баве часно“, поручио је Благојевић.

Ово признање даје се у знак сећања на Катарину Прерадовић (1972 -2015), храбру, доследну и племениту новинарку и уредницу Блица и недељника НИН, која је пркосила директним и константни­м политичким, криминални­м и тајкунским притисцима.

Фондација „Катарина Прерадовић“додељивање­м ове награде, како наводе организато­ри, жели да промовише вредности које је Катарина заступала и којима нас је све задужила пишући бескомпром­исне текстове о корупцији, пљачки кроз приватизац­ију, манипулиса­њу јавним финансијам­а и гушењу слободе и независнос­ти медија.

Додељује се по други пут, а прошле године добитник је био карикатури­ста Блица Марко Сомборац.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia