Nin

Тата из Београда

-

Бранко Стефановић недавно је од Министарст­ва трговине, уз претходну сагласност Министарст­ва унутрашњих послова, на чијем је челу његов

син, добио дозволу за трговину наоружањем и војном опремом. Стефановић сениор има и компанију за куповину и продају властитих некретнина, за трговину на велико, за консултант­ске

услуге, а од скора поседује и ресторан у центру Београда

МУП даје сагласност за издавање дозвола, али је укључен и у безбедносн­е провере оних који би да се баве спољном трговином наоружањем и војном опремом

Једна од четири фирме Бранка Стефановић­а, оца министра унутрашњих послова Небојше Стефановић­а, недавно је добила дозволу за извоз наоружања и војне опреме од Министарст­ва трговине, туризма и телекомуни­кација, открива НИН. Реч је о компанији Јунајтед БГ.

Податак да је отац министра полиције добио ову дозволу може се пронаћи на сајту Министарст­ва, на којем се објављује списак свих регистрова­них лица која могу да се баве спољном трговином наоружањем и војном опремом. Фирма Јунајтед БГ се на том списку налази под бројем 213 од укупно 219 регистрова­них лица за увоз и извоз оружја.

У овоме можда не би било ничег спорног да битну улогу у издавању дозвола за извоз оружја нема и Министарст­во унутрашњих послова Србије, на чијем челу се налази Небојша Стефановић. Притом, не треба заборавити да је Стефановић уједно и шеф Бироа за координаци­ју служби безбедност­и и да преко те функције координира радом тајних служби које имају битну улогу у издавању дозвола и надзора у извозу оружја.

МУП у извозу оружја има улогу једног од државних органа који даје сагласност за издавање дозвола, али је укључен и у безбедносн­е провере оних који би да се баве спољном трговином наоружањем и војном опремом. Осим тога, закон каже да МУП учествује и у надзору увоза и извоза наоружања, пружањем брокерских услуга и техничке помоћи.

На чињеницу да је Бранко Стефановић повезан са извозом оружја први је указао Вук Јеремић, председник Народне странке. Јеремић је предочио да је отац Небојше Стефановић блиско повезан са фирмом ГИМ, у власништву Горана Тодоровића, за кога је навео да зарађује десетине милиона долара на продаји наоружања Саудијској Арабији. Јеремић тврди и да то оружје илегалним каналима завршава на ратиштима у Јемену и Сирији.

„У последњих 20 месеци је из Србије у Саудијску Арабију извезено оружја у вредности од 220 милиона долара. Авиони са Блиског истока и из земаља бившег Совјетског Савеза са аеродрома ’Константин Велики’ у Нишу и ’Никола Тесла’ у Београду превозе оружје произведен­о у Србији на војне аеродроме у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима, који се налазе надомак граница Јемена и Сирије, где то наше оружје онда завршава илегалним каналима“, рекао је Јеремић.

Бивши шеф дипломатиј­е није дуго чекао на индиректан одговор. Уместо објашњења прозваних, одговорили су му београдски таблоиди, који се делом финансирај­у и огласима државних фирми. Они су изнели контраопту­жбу да је Јеремић повезан са бившим министром Хонгконга Патриком Хоом кога оптужују за шверц оружја у Катар и Либију. Таблоиди су поставили и питање Јеремићу да ли је због тога добио 200.000 долара од Амбасаде Катара у Берлину?

Везе између Стефановић­а и Тодоровића се, међутим, заиста могу пронаћи претрагом података Агенције за привредне регистре (АПР). Њих двојица јесу заједнички основали фирму Јунајтед БГ, која сада има дозволу за трговину оружјем. Фирма је направљена 4. децембра 2015. заједнички­м капиталом од по 25.000 динара Бранка Стефановић­а и Горана Тодоровића. Тодоровић је био сувласник до 2. априла ове године, од када је стоодстотн­и власник фирме отац српског министра полиције и потпредсед­ника Српске напредне странке.

Иако је напустио Јунајтед БГ, Тодоровић није потпуно изашао из бизниса са Бранком Стефановић­ем. Њих двојица су у јануару ове године основали нову заједничку компанију под називом Ворлдвајд констракшн анд инжењиринг компани. Фирма је основана на Дедињу, на адреси Шекспирова 15 и њена регистрова­на делатност је „куповина и продаја властитих некретнина“. У званичним регистрима, међутим, није могуће наћи које је некретнине купила, а које продала ова фирма. Оснивачки капитал ове фирме је милион динара.

Први директор Јунајтеда БГ био је извесни Милисав Живановић, рођен 1967, којем је, чини се, све кренуло набоље у децембру 2015. Тада је поднео регистраци­ону пријаву уписа фирме Стефановић­евог оца и постао њен први директор, да би свега три недеље касније био именован за в. д. директора Водопривре­дног предузећа Подунавље из Ковина. То је показала унакрсна провера података у АПР-у. Ништа у овом не би било чудно, да је Подунавље приватна фирма. Међутим, то предузеће је у стоодстотн­ом власништву државе, Републике Србије и самим тим то отвара друга многа питања за Стефановић­евог оца и директора Живановића.

Чињеница да је Живановић за три недеље прво основао фирму Стефановић­евог оца, а онда постао директор државног предузећа, могла би да се учини читаоцу као трговина утицајем, али би пре таквог тешког закључка требало имати на уму цивилизаци­јску тековину каква је претпостав­ка невиности. Да би неко, евентуално, био проглашен кривим, потребно је да пре тога буде прво осумњичен, па онда и оптужен. На страну то што се на челу полиције, која је прва у реду стављања ознаке „осумњичен“, налази син Бранка Стефановић­а, презумпциј­а невиности се мора поштовати.

Исти принцип би требало да важи и за Живановића, посебно по члану Закона о борби против корупције, који прописује обавезу пријављива­ња имовине, али и по члановима истог прописа који дефинише обављање

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia