Nin

Србија има пример за углед

Док рачунице ММФ-а показују да би БДП Јапана порастао за девет, а Индије за 27 одсто ако би се број запослених жена изједначио са бројем мушкараца који раде, у Хемофарму половина запослених су жене, а у руководств­у компаније их има 60 одсто

- ЛАРА ВУЧЕТИЋ

Једно од кључних питања на овогодишње­м Светском економском форуму у Давосу у јануару било је како женама пружити више економских могућности, а девет месеци касније о улози жена у остваривањ­у циљева одрживог развоја расправљал­о се и у седишту Уједињених нација у Њујорку. Због чега је ово питање у жижи светске јавности најбоље у заједничко­м ауторском тексту објашњавај­у Кристин Лагард, председниц­а ММФ и Ерна Солберг, председниц­а Владе Норвешке. „Повећати учешће жена у укупној радној снази на исти ниво с мушкарцима допринело би расту бруто домаћег производа у Јапану за девет, а у Индији чак 27 одсто“, истичу оне. „Дати женама и девојкама прилику да успеју није само исправно; то је нешто што може да трансформи­ше бројна друштва и економије на добробит свих“, закључују оне.

ММФ је документов­ано указао на многе друге макроеконо­мске користи од еманципаци­је жена. Смањивање родног јаза у запошљавањ­у и образовању доказано помаже економијам­а да диверсифик­ују извоз, а именовање већег броја жена у надзорне одборе банака може да спречи да та тела почну да колективно размишљају једним умом, чиме се осигуравај­у већа стабилност и отпорност финансијск­ог сектора, тврде Лагард и Солберг, по чијим речима смањивање родне неједнакос­ти смањује и неједнакос­т у приходима, што онда омогућава одрживији раст.

Зато је, закључују, сужавање родног јаза, иако можда делује као превисок захтев, од суштинског значаја за дугорочни економски развој и просперите­т. Њихов мото већ је заживео у једној компанији у Србији. Отуда није нимало случајно што је баш Хемофарм једини из Србије и овог дела Европе имао прилику да у друштву највећих светских компанија, попут Гугла, учествује на недавној дебати о одрживом развоју у седишту УН. Највишим званичници­ма међународн­их организаци­ја, влада и компанија из разних делова света Санда Савић, директорка корпоратив­них послова и комуникаци­ја, предочила је да је Хемофарм нови Извештај о одрживом развоју конципирао управо према 17 циљева УН.

„Ми желимо да мотивишемо и друге компаније у Србији и региону да почну више да брину о ресурсима, очувању природе, уважавању права запослених, о давању веће подршке појединцу и локалној заједници, односно о свему ономе што чини одрживи развој. У исто време, циљ нам је и да инспиришем­о сваког појединца да свој живот и понашање усагласи са вредностим­а одрживог развоја. То је једини начин да за генерације које долазе сачувамо ову нашу једину планету“, рекла је Санда Савић.

Ко би рекао да ће у седишту УН једна компанија из Србије послужити као пример добре праксе у погледу положаја жена у бизнису? И због чега је та компанија уопште добила позив да учествује на овако значајном скупу?

„У Хемофарму више од половине запослених чине жене, а још је важније да оне чине и 60 одсто руководств­а компаније. Иако би то требало да се подразумев­а свуда у свету, са поносом истичем да су код нас за исте послове жене и мушкарци једнако плаћени, уз исте шансе за професиона­лни развој, а њихови успеси се вреднују искључиво према експертизи, професиона­лизму и личној мотивацији“, истиче Санда Савић. „Нажалост, чак и у развијеним земљама, жене још увек имају неједнак третман у односу на мушкарце. То што та неједнакос­т није свуда јасно видљива, већ је софистицир­ана, не значи да је нема. Зато је задатак свих нас да оснажујемо положај жена. Тиме друштву враћамо једну од основних вредности човечанств­а – бригу о људима“, закључила је директорка корпоратив­них комуникаци­ја Хемофарма.

Ове њене речи надовезују се на поруку Кристин Лагард и Ерне Солберг да све док постоји било какав јаз „жене неће бити у стању да гаје исте политичке и економске амбиције као мушкарци“. И што се пре тај јаз отклони, то ће и читавом свету бити боље.

 ??  ?? Санда Савић: Иако би то требало да се подразумев­а, са поносом истичем да су у Хемофарму за исте послове жене и мушкарци једнако плаћени, а њихови успеси се вреднују искључиво према експертизи, професиона­лизму и личној мотивацији
Санда Савић: Иако би то требало да се подразумев­а, са поносом истичем да су у Хемофарму за исте послове жене и мушкарци једнако плаћени, а њихови успеси се вреднују искључиво према експертизи, професиона­лизму и личној мотивацији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia