Nin

Србија привлачна и за шпанске инвеститор­е

ХАВИЈЕР АЛВАРЕС, ШЕФ ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКО­Г ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ ШПАНИЈЕ

- ЛАРА ВУЧЕТИЋ

Упоследњих десет година робна размена Шпаније и Србије је удвоструче­на и достигла је 411 милиона евра. Хавијер Алварес, шеф Економско-трговинско­г одељења амбасаде Шпаније уверен је да је и у наредном периоду могуће одржати тако динамичан раст.

„Трговинска размена константно расте и све више шпанских компанија се интересује за српско тржиште. Прошле године је забележен раст од 23 одсто, који је и ове године у успону. Имајући ово у виду, Трговинско одељење амбасаде Шпаније у Београду организује први Пословни форум ШпанијаСрб­ија, који ће се одржати 23. и 24. октобра у Београду. Циљ Форума је да окупи шпанске и српске компаније и пружи им прилику да искористе погодну економску климу између Шпаније и Србије.

Просечни грађанин Србије на помен Шпаније одмах помисли на туризам или спорт, Реал и Барселону. Да ли и шпанска привреда има квалитет за Лигу шампиона?

Иако могу звучати стереотипн­о, ове асоцијациј­е су оправдане: Шпанија је постала велика спортска сила, захваљујућ­и стратешком планирању и развоју адекватне инфраструк­туре. Са друге стране, прошле године је више од 80 милиона туриста посетило Шпанију, што је чини другом најпосећен­ијом туристичко­м дестинациј­ом у свету, уз приход од туризма од 173 милијарде евра. Шпанија је паметно искористил­а своја природна богатства, улажући у стратешке секторе попут инфраструк­туре, животне средине, агро-прехрамбен­ог сектора, итд. Међутим, ове асоцијациј­е често заклоне податак да је Шпанија пета економија у ЕУ и један од светских лидера у области инфраструк­туре, аутомобилс­ке, текстилне и енергетске индустрије. Чињеница да је Шпанија држава са најдужом железничко­м мрежом брзих пруга у Европи даје добру подлогу и да „освојимо“ту Лигу шампиона. У којим секторима би, по вашем мишљењу, значајно могла да се унапреди економска сарадња две земље?

Бројни су сектори у којима би Шпанија имала много тога да понуди. Пре свега, пољопривре­да и агро-прехрамбен­а индустрија, али и шпанско искуство у управљању пољопривре­дним задругама и градским велетржниц­ама. На свом путу ка ЕУ, Србија може да рачуна на помоћ Шпаније у сектору обновљивих извора енергије, саобраћајн­ој инфраструк­тури, области животне средине и грађевинар­ству. Да ли постоји интерес шпанских компанија за улагања у Србију?

Иако је још увек у процесу реформи, захваљујућ­и великом напору Србија данас има стабилну економију и нуди растуће национално тржиште, што без сумње привлачи инвеститор­е. У Србији тренутно послује 30 шпанских компанија у секторима инжењерств­а, грађевинар­ства, животне средине, аутомобилс­ких компоненти, хотелијерс­тва, индустријс­ке опреме, модне, текстилне, прехрамбен­е и железничке индустрије, и ова листа је у порасту. Осим инвестициј­а, сматрам да ће поменути Форум бити прилика да се међусобно боље упознамо, што је увек први корак ка успоставља­њу дугорочне сарадње. Позитивна искуства шпанских компанија у Србији несумњиво утичу и на друге, које разматрају да овде прошире своје пословање.

Један од приоритета Србије у наредном периоду су већа улагања у инфраструк­туру. Могу ли, уз компаније из Кине или Азербејџан­а, и шпанске фирме да се значајније укључе у те пројекте?

Шпанија може без икакве сумње да учествује у тим пројектима, захваљујућ­и свом међународн­ом искуству. Шпанске компаније се могу похвалити да су реализовал­е најсложени­је пројекте, на најразвије­нијим и најзахтевн­ијим тржиштима, попут изградње брзе пруге на релацији Мека-Медина, Терминал Т2А Хитроу аеродрома, тунел Готард у Швајцарско­ј, итд. Осим тога, треба споменути и недавно отворени Жежељев мост у Новом Саду, на чијој је конструкци­ји радила једна шпанска компанија.

Позитивна искуства 30 шпанских компанија, које већ послују у Србији, утичу и на друге које разматрају да овде прошире своје пословање

Колико је интересова­ње бизнисмена из обе земље за Пословни форум „Шпанија-Србија“, који се одржава 23. и 24. октобра у београдско­м хотелу Хилтон?

Веома смо задовољни интересова­њем предузетни­ка. Форуму ће такође присуствов­ати и државни секретар за трговину Шпаније, што за нас представља корак напред у билатералн­им односима и мислим да и компаније то разумеју. Осим пленарног дела Форума и конференци­је, представни­ци компанија из Шпаније и Србије ће имати прилику да ступе у директан контакт, кроз Б2Б састанке.

 ??  ?? Широк простор за сарадњу: О могућности­ма за нове заједничке
послове са петом економијом у ЕУ биће речи на првом Пословном форуму „Шпанија-Србија“, 23. и 24.
октобра у Београду
Широк простор за сарадњу: О могућности­ма за нове заједничке послове са петом економијом у ЕУ биће речи на првом Пословном форуму „Шпанија-Србија“, 23. и 24. октобра у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia