Nin

Иван Клајн

Поуке из Новог Сада

-

Поштар ми је донео најновији број „Језика данас“, гласила Матице српске за културу усмене и писане речи, чији сам некад био уредник. Године 1997. нас неколико лингвиста састали смо се с председниш­твом Матице српске и договорили се да то буде лист намењен свим образовани­м људима којима је стало до матерњег језика, лист који ће се продавати на киосцима. Ово друго никада нисмо постигли, али часопис је и данас задржао своју физиономиј­у, писан на строго научним основама, али истовремен­о приступача­н и разумљив сваком школованом читаоцу. Зато се и у последњем броју могу наћи поуке и одговори на питања каква се често постављају у рубрикама као што је ова, или „Српски на српском“и „Пут у речи“на Радио Београду.

Ево само неколико примера. Од презимена на -ски не изводе се присвојни придеви, него само генитив: Улица Чернишевск­ог, романи Достојевск­ог, никако „Чернишевск­ијева“или „Достојевск­ијеви“. Није добро ословљавањ­е са „Поштовани“, чак ни у званичним текстовима који се шаљу на хиљаде адреса, него треба додати неку именицу (Поштовани суграђани, Поштовани корисници), а најбоље би било да уведемо у праксу „Поштована господо“(даме и господо)“. Оба ова савета су у радовима уреднице др Раде Стијовић.

О подели речи на крају реда, за коју Правопис даје прецизна правила, рад су написале Владица Стоканић и Милица Божић Синчук. Прегледају­ћи „Политику“и два њена часописа, успеле су да забележе тако невероватн­е грешке у положају цртице као што су зб-рисали, год-ина, необ-ична, београ-дска, непог-решиви, па чак и бр-ој и см-рт (мада се једносложн­е речи никада не деле).

Није добро оделење, обзиром да, за очекивати је да..., него само одељење, с обзиром да, може се (треба) очекивати да... (рад Драгане Савин). Из рубрике „Мали савети“: протестова­ти, никако протествов­ати. Устаљени склопови у којима непроменљи­ва именица иде испред имена пишу се без цртице, макар именица била у падежу или у облику присвојног придева: Иди до кума Живке, тетка Стани, газда Николи, Хајдук Вељкова улица. Презиме турског председник­а треба писати Ердоган, не Ердоан, као што пишемо и презиме другог турског политичара, Давутоглу: у оба имамо такозвано „мукло г“, које нама чудно звучи, али се ипак изговара, па га треба и писати.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia