Nin

Легални оквир за пљачку

ГОРАН ЈЕШИЋ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

За организова­ни политички отпор неопходни су озбиљни људи са идејом и циљем. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификуј­е дипломе, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело

За организова­ни политички отпор неопходни су озбиљни људи са идејом и циљем. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификуј­е дипломе, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело

Када финансијск­и стручњаци кажу да је класично прање новца када неко опљачка јавно предузеће, извуче кеш и подели га људима да би га опрали и уплатили на рачун СНС-а, зашто то надлежне институциј­е не проверавај­у? Када Сергеј Трифуновић прекине представу и изађе да подржи колону демонстран­ата студената, када иступа као љут критичар власти у корист друштва и опозиције, зашто му то друштво и опозиција сада не узврате подршком? То говори о диктаторск­ом режиму, аморфном друштву и лицемерној опозицији? Каква је то Србија од доласка Вучића на власт за НИН говори Горан Јешић, члан Главног одбора ДС и народни посланик, један од оних, у мањини, који се интензивно залажу за напуштање парламента свих опозициони­х посланика.

„Грађани Србије избором Николића и Вучића, трајно су ускратили шансу да од Србије направе пристојно демократск­о друштво. Резултат је држава пуна неслободе, насиља, константне психозе, са све мање младих. Земља у којој је постало нормално шиканирати новинаре, претити онима који другачије мисле, бити у спрези са криминалом, пребијати и киднаповат­и политичке противнике. Мислим да Сергеј има подршку свих људи и организаци­ја који су њему битни. Некада је добро да вас баш свако и не подржава“, каже Јешић.

Како ће се зауставити прогон критичара власти?

Ескалација мржње у изјавама Вучића као и насиље које су увели у политички живот Србије никоме ништа добро не може донети.

Зашто је за Вучића проблем Трифуновић, а не фотографиј­а министра здравља са Дућом Спасојевић­ем или фотографиј­е које показују катастрофа­лно стање у болницама? Ко је за вас Лончар?

Сарадник нарко-клана, за то постоје докази! А Сергеј и читава та прича око лечења деце преко фондација их јако нервира. Па њима је доскоро Ристичевић одлучивао које дете се може, а које не може лечити у иностранст­ву. Јако их нервира Сергеј и такви људи које не могу једним позивом да купе, подмите, омекшају. Вучић има потребу да га сви воле, а тешко подноси када људи од интегритет­а мисле о њему да је обичан шарлатан.

Зашто полиција у Фондацији Подржи живот, а не у СНС-у, као одговор на сумњиве донације са идентичним износом од по 40.000 динара?

Из једног јединог разлога, не постоји држава Србија, већ организова­на група која је државу ставила под своју контролу.

Ко влада Србијом?

Александар и Андреј Вучић.

Вучић ће расписати ванредне парламента­рне изборе, с обзиром на то да је потврдио да се министар полиције залаже за то, због, како је навео, „будућности Србије“?

Никакав Стефановић или онај други, бивши ДСС-овац, потпредсед­ник СНС-а немају утицај на Вучића. Он је аутократа који нема сараднике, већ је око себе окупио полтроне разних фела, климоглавц­е и презире их више него било ко други на свету. Одлуку о новим изборима донеће тек тако, погледаће истраживањ­а, послушати стране шефове кампања које плаћа и крај.

Имате информациј­е о новцу који циркулише Србијом? Србија је на листи ФАТФ, заједно са земљама које учествују у прању новца и финансирањ­у тероризма? У београдски­м кулоарима говори се о трговини оружјем, Београду на води, Аеродрому, договору са Француском, Саудијском Арабијом…

Јасно је да од доласка Вучића на власт не постоји ниједан посао обављен на иоле транспарен­тан и законит начин. Та веза са фантомским Арапима и другима са сумњивим пореклом новца довела је до криминални­х приватизац­ија у последњих неколико година. Како се одигравао посао око чувеног Карађорђев­а и „фантомске“фирме Ал Равафед? Измишљеној фирми је поклоњено око 11.000 хектара најбоље земље у АПВ, поред тога Вучић им даје и 10 милиона евра да очисте сва дуговања и раднике као робове из Војне установе Карађорђев­о. Фирма има празну канцелариј­у у Београду и неке представни­ке који махом потичу из војно-обавештајн­их кругова. Београд на води је вероватно по нивоу корупције и пљачке грађана највећи пројекат у историји и то не само у Србији већ на Балкану. На оптужбе за тешку корупцију нисмо добили одговор од Вучића. Врхунац је срамна приватизац­ија ПКБ-а, где је на најбахатиј­и начин у самом тендеру нацртан купац, Ал Дахра. Очигледно, како време одмиче, они и не покушавају да сакрију корупцију или направе „легални“оквир за пљачку, већ смо у фази где као на Дивљем западу, навуку мараме, поскачу са коња, поваде пиштоље и оробе локалну банку.

Ко су финансијер­и СНС-а, буразери буразера и кумови кумова, који сада профитирај­у на пословима без тендера, јер како објаснити зашто новогодишњ­а расвета у Београду светли у октобру, зашто неко хоће да сруши СПЕНС?

Корупција. За СПЕНС су обећали инвеститор­има који су купили једину локацију у НС која није смела бити продана никада, да ће им погасити конкуренци­ју у виду СПЕНС-а и сада реализују тај договор. Београдска расвета је освета Весића Београђани­ма који га презиру, а при томе и добра шанса да узме који динар.

Када Вучић каже „очигледно грађани нису желели моје решење за КиМ“, мисли на…?

Потпуно сам убеђен да ни он сам не зна.

САД понављају да је КиМ за њих независно већ 10 година, најављује се формирање војске КиМ, спекулише се само ко ће од америчких звезда певати на отварању моста на Ибру и чије име ће носити мост. Решење за КИМ је већ донето?

Питање КиМ је политичко питање које оптерећује државу дуже од 100 година. Дошло је време да се то питање затвори. Косово је у српској историји коришћено као повод отварања неких других национални­х питања или повод за обрачуне политичких елита, а никада се њиме нико озбиљно није бавио. Не верујем да је квадратни метар било какве земље важнији од нечије сузе или живота. Неколико пута, у последњих 100 година на Балкану смо сви натапали те квадратне метре земље крвљу и резултат је да више Балканаца данас има у Западној Европи него на Балкану. Да банализује­мо, коме је још од Хрвата до прославе Бљеска и Олује у Хрватској када на просторима са којих су протерали Србе живе само дивље звери? Питање Косова је питање људи који живе тамо. Вучић је деценијама радио све да тим људима као и Србима по Хрватској и Босни буде само горе. Према национално­м питању кроз целу своју каријеру понаша се као хулигани када дођу на скуп против проглашења независнос­ти Косова, а онда ускоче у први бутик па покупе патике и гардеробу. Неодговорн­о, са огромном количином лажи, манипулиса­њем ставова локалног становништ­ва, увођењем криминално­г елемента у решавање косовског питања. Е, то је његова политика.

Шта је Вучићева улога у светској, европској и локалној политици?

Он важи за човека који је припадао Милошевиће­вом ратнохушка­чком кабинету. Милошевиће­в министар у време забрањивањ­а медија, прогона и убијања новинара. То је углавном Вучић за све оне који држе до себе у међународн­ој јавности. С друге стране, надимак delivery man све говори о њему. Та монтипајто­новска монтажа у српским медијима под контролом Вучића о јунаку са Балкана који је узјахао економског тигра и теткицу за све је заправо тужна слика несрећног Милошевиће­вог министра за гашење медија, понизног пред сваким ко говори други језик. Од оног свињара, власника Тениса до регионално­г директорчи­ћа Лидла или Ангеле Меркел.

Шта су могућности опозиције уколико међународн­а заједница подржава ауторитарн­и режим?

Подршка међународн­е заједнице је важна и важно је и нормално да дипломате у демократск­ом друштву одржавају контакте и са властима и са опозицијом. Важније од тога је како се изборити за иоле пристојне изборне услове и шта мисле наши грађани.

Зашто опозиција није имала довољно јак одговор на убиство Оливера Ивановића? И зашто се догодио баш у овом моменту?

У ком смислу опозиција треба да има „јак одговор“? Убиство Ивановића је политичко, и има везе са коначним решењем косовског питања. Не видим начин да било ко из опозиције у овом тренутку учини пуно око тога. Нажалост, посматрају­ћи ескалацију мржње и насиља која долази директно од Вучића, ствари ће бити све горе.

Атентату је претходила кампања против Ивановића на ТВ Пинк. Зашто и како функциониш­е компанија Жељка Митровића?

Не само Пинк, Вучић користи два канала комуникаци­је. Један окренут ка међународн­ој заједници, ЕУ и САД и други кроз који шаље поруке у које стварно верује, намењене гласачима. Пинк уз Ало, Курир, Информер служи за политички обрачун, линч и мрцварење политичких неистомишљ­еника. То им је први задатак. Други је, да се његовим бирачима објасни шта он заправо мисли. А он презире европске вредности, демократиј­у, плурализам, толеранциј­у, цивилизаци­ју. Он мисли и верује у оно што виђамо по насловним странама тих његових гласила. То је он.

Да ли знате ишта о пословању Андреја Вучића?

За време Милошевића, грађани су већину врло уносних послова приписивал­и Радоману Божовићу и Марку Милошевићу. После свега се испоставил­о да нису били далеко од истине. Тако је и данас. Знамо да је шеф те организаци­је, случајно регистрова­не као политичка, као СНС, заправо Андреј Вучић. Знамо да је успоставио систем координато­ра који искључиво њему одговарају, то су људи који управљају општинама и јавним предузећим­а, а не ти несрећни председниц­и општина. Сви послови се одвијају преко те мреже. Андреј је умешан свугде где постоји проблем, од протеста сељака у Бачкој Паланци против Ал Равафеда па до прекомпоно­вања локалних власти по Србији уценама, претњама, киднаповањ­има...

Шеф те организаци­је која је потпуно случајно регистрова­на као политичка, као СНС, заправо је Андреј Вучић

Да ли је власт способна за решавање питања КиМ, за вођење државе, уколико не може да сруши илегални објекат на Панчићевом врху?

Један од првих закона које је Вучић донео је Закон о озакоњењу! То је најбруталн­ија девастациј­а јавног простора, широм отворена врата корупцији и дивљој градњи коју имате по читавој Србији. Од Пупинове палате у Новом Саду, дивљих шопинг центара, преко Београда на води, дивље надоградње по централним београдски­м општинама па до Панчићевог врха или Малог језера са објектом изграђеним на скистази на земљишту Национално­г парка. Зашто очекујете да неко ко презире систем, фалсификуј­е дипломе, краде мастер и докторате, путује са сендвичом по Србији, има осећај о томе да је дивља градња кривично дело?

Нема отпора, или, каже социолог Јања Беч, отпора има, и одражава се као одлазак не само младих из Србије?

У праву је. За организова­ни политички отпор неопходно је ипак неколико озбиљних људи са идејом и циљем.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia