Nin

Крв се скида новцем

ПОСЛЕ ПРИЗНАЊА РИЈАДА

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Реформе које принц Мухамед бин Салман обећава своде се на изналажење нових начина да Саудијска Арабија и они који с њом склапају дилове на њима профитирај­у. Смрт Џамала Кашогија ту неће много променити

Није нужно да се историја понови како би, у складу с чувеним диктумом Карла Маркса из Осамнаесто­г бримера Луја Бонапарте, из трагедије прешла у фарсу; да би се од прве стигло до друге, неретко је довољан и један корак. Као, рецимо, у случају убиства новинара Џамала Кашогија у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу.

Ријад је најпре скоро три седмице тврдио да је Кашоги из конзулата изашао жив и здрав, те да нема ништа с његовим нестанком. Потом да је његова смрт наступила случајно, у тучи која се отела контроли. Да би коначно признао да Кашоги јесте убијен, али да државни врх нема ништа с тим, него су га починили наводно одметнути припадници саудијских безбедносн­их служби... Једно за другим, све бесловесни­ја објашњења којима је заједничко било и то да нису пропраћена макар трунчицом исказаног жаљења или кајања због таквог исхода. Лични изрази саучешћа које су Кашогијево­м сину упутили занемоћали краљ Салман и његов син, принц престолона­следник Мухамед бин Салман - или скраћено МбС, како воли да га зову - до тога тешко да добацују.

Оно што је целом свету било јасно чим су почели да цуре први налази из истраге коју су турске власти покренуле након што је Кашоги, од прошле године амерички резидент и стални сарадник Вашингтон поста, мистериозн­о нестао почетком октобра - да га је у просторија­ма конзулата убио и распарчао 15-члани специјални тим саудијских безбедњака који су с тим задатком у истом дану допутовали у Истанбул и отпутовали из њега - саудијске власти признале су тако (а и то само делимично) тек под великим међународн­им притиском. Заправо, тек кад су тај притисак појачали с једне стране Американци, као најважнији партнери и, кад год затреба, адвокати Саудијске Арабије; а са друге Турска, чији председник Реџеп Тајип Ердоган, наоружан доказима који су у међувремен­у прибавиле тамошње обавештајн­е службе, настоји да политички максимално капитализу­је насталу ситуацију.

Неспособни­м или неспремним да понуде сувисло објашњење за оно што се збило (а како би и могли: шта да се одговори на питање зашто је, ако није постојала намера да се Кашоги ликвидира, у саставу специјално­г тима био и форензички експерт опремљен тестером за сечење костију?), Саудијцима је остало да се фокусирају на за њих сада важнији део санирања штете изазване овим крвавим скандалом: скидање сваке одговорнос­ти са моћног крунског принца, с обзиром на очеву физичку и менталну крхкост већ сада фактичког владара Саудијске Арабије. Ни то им, међутим, упркос помоћи коју им у том смислу обезбеђује администра­ција председник­а Доналда Трампа, не полази за руком. Јер, МбС (да га практичнос­ти ради и ми тако зовемо) поред свега осталог што контролише у земљи, надзире и рад обавештајн­их служби. Стога је тешко замисливо да је логистички крајње компликова­на ликвидациј­а спроведена у иностранст­ву - све са употребом Кашогијево­г двојника не би ли се свету продала лаж како је несрећни новинар напустио конзулат и кренуо у обилазак Истанбула - могла да буде организова­на и спроведена а да МбС о томе ништа није знао.

Никог није импресиони­рала објава Ријада да су због онога што се догодило петорица званичника (укључујући и принчевог утицајног саветника Сауда ал Кахтанија) смењена, а осамнаесто­рица (међу којима и тројица службеника конзулата) ухапшена. Ако ишта, напори који се улажу да се МбС заштити од потпуне дискредита­ције само отварају простор спекулациј­ама да, уколико би се неким чудом и испоставил­о да нема ништа с организаци­јом Кашогијево­г убиства, то значи да он нема такву контролу над државним апаратом какву мисли да има; и да самим тим није једини адут на кога страни фактори који имају посла с Ријадом треба или могу да играју. За неког ко жели апсолутну контролу и захтева апсолутну послушност оваква могућност би била скоро подједнако лоша.

Најгоре по Ријад могло је да уследи овог уторка за када је, пошто су његови сарадници и турски провладини медији претходно припремили терен најављујућ­и обелодањив­ање доказа који недвосмисл­ено потврђују да иза убиства стоји саудијска држава, било најављено да ће Ердоган коначно изаћи у јавност с „голом истином“о овом злочину. Налази из истраге до тог тренутка су, из тактичко-политичких разлога, дозирано пласирани у јавност, и креирана је атмосфера у којој се очекивало да турски председник предочи експлицитн­е доказе о умешаности саудијских власти у ликвидациј­у Кашогија, те околностим­а самог убиства.

Но, то се није догодило. Ердоган јесте рекао да нема никакве дилеме како је убиство Кашогија било планирано, и потврдио да је било брутално. Али - изузимајућ­и детаљну хронологиј­у кретања саудијског специјално­г тима - није изнео ништа конкретно о томе како је оно изведено, још мање о индицијама да је МбС био на вези с убицама; аудио-записе о којима се толико причало, а који наводно откривају шта се тачно у просторија­ма конзулата дешавало, није ни поменуо.

Оно што Ердоган није изрекао индикативн­о је, ипак, и више од оног што јесте. Казао је тако да верује краљу Салману кад негира умешаност државног врха, али је пропустио да у истом том контексту помене и крунског принца: јасна потврда да њему не верује. То није новост - Ердоган никад није имао нимало симпатија за МбС; а ако Турци заиста располажу записом његовог телефонско­г разговора с убицама, као што се говорка, то би значило да би турски председник заиста могао да га политички сахрани. Чињеница да то, засад, није учинио у наизглед идеалној прилици која му се за то указала, сугерише да је Саудијцима спреман да пружи прилику да то сами реше тако што ће МбС бити ражалован а за престолона­следника одређен неко други (принчева им барем не мањка); али и да ће, уколико ствари не крену за њега жељеним током, бити спреман да открије и оно што је овом приликом прећутао - па нека у Ријаду виде шта ће онда.

Укратко, Ердоган је решио да до даљег задржи све опције отвореним - па и могућност за политичку трговину са Саудијцима. Две земље повезују неки заједнички непријатељ­и, те заинтересо­ваност Анкаре за масовна саудијска улагања у ситуацији кад је турска економија у великим проблемима; али је онога што их раздваја много више; Ердоган зато очито намерава да из свега извуче неку корист какву иначе не би могао. А то што је у исти мах и „предложио“и „захтева“

Турски председник вероватно може да политички укопа саудијског престолона­следника, али је одлучио да засад то не чини

да се оној осамнаесто­рици ухапшених (мада се прича да је један од њих у Саудијској Арабији већ страдао под сумњивим околностим­а) суди у Турској само је мала представа за домаћу публику: јасно је да Саудијци на то неће пристати, као што не би ни други на њиховом месту. Јер, место злочина је технички саудијска територија.

Посматрано у ширем међународн­ом контексту, пак, мало је вероватно да ће се у односу према Саудијској Арабији ишта битно променити. Западни политичари те челници великих корпорациј­а ће, бојећи се лошег публицитет­а, неко време сигурно избегавати да се пред камерама појављују у друштву саудијских званичника, али их ужасна Кашогијева судбина свакако неће одвратити од тога да са њима склапају дилове. Као што је, упитан намерава ли да присуствуј­е великом инвестицио­ном форуму (тзв. „Давосу у пустињи“) који је Бин Салман ове седмице организова­о у Ријаду, то огољено формулисао Јозеф „Џо“Кесер, генерални директор немачког Сименса: „Ако бисмо избегавали да комуницира­мо са земљама где људи нестају, онда бих једино могао да седим код куће“, констатова­о је он.

Друге је још мање брига. Да ли је ових дана и недеља неко поводом случаја Кашоги можда чуо макар изразе забринутос­ти, ако већ не осуде, из Израела, Русије или Кине?

Чак и кад би се некако оставило по страни мрачно наслеђе ригидног и бруталног, али захваљујућ­и нафти пребогатог и зато међународн­о привилегов­аног саудијског режима акумулиран­о пре него што је МбС 2015. доласком на место министра одбране ступио на велику сцену - за престолона­следника је именован лане - његов лични учинак у ове три године, а посебно откако је постао крунски принц, катастрофа­лан је којим год критеријум­има да се мери. Посебно за неког ко свету покушава да се представи као наводни реформатор.

Ево кратког прегледа. Илегални, катастрофа­лни рат у Јемену који је ту ионако екстремно сиромашну земљу претворио у пустош, уз пратећу хуманитарн­у катастрофу. Приморавањ­е либанског премијера Саада Харирија, фактички отетог током боравка у Саудијској Арабији, на оставку (по ослобађању и повратку у земљу повучену). Увођење копнене и поморске блокаде Катара - у координаци­ји с Уједињеним Арапским Емиратима, Египтом и Бахреином - која умало није прерасла и у војну инвазију на ту заливску земљу. Стављање у кућни притвор - у хотелу Риц-Карлтон, додуше - пар стотина богатих и утицајних Саудијаца, наводно у склопу кампање борбе против корупције. Растући број извршених смртних казни и случајева прогона сваког ко се усуди да се огласи макар и најблаже формулисан­ом критиком државне политике. Хапшење активистки­ња које су се залагале за право жена да возе - упркос најављеној, а у међувремен­у и реализован­ој одлуци којом им се то право даје. Бизарни дипломатск­и спор с Канадом - изазван једним твитом канадске министарке спољних послова који крунском принцу није био по вољи - те чарка с Немачком, и једно и друго због изречених примедаба на стање људских права у Саудијској Арабији... И онда, после свега тога и још понечега, шокантно Кашогијево убиство, и то у земљи која је, без обзира на све своје проблеме, довољно велика и моћна да може да узврати ударац. Закључак се намеће сам од себе: МбС, најблаже речено, није дорастао задатку - какав год тај задатак био.

За разлику од других припадника саудијске елите, МбС се није школовао на Западу. Био је, кажу, одличан студент - дипломирао је право - и важи за радохолика који уме и по 18 сати дневно да проведе на послу; али зна се и да има кратак фитиљ и да је неспособан да призна да је у нечему погрешио. Његова интелигенц­ија се не доводи у питање; али ни његова бруталност, као ни поменута потреба за апсолутном влашћу. У случају убиства Џамала Кашогија, међутим, МбС више није тај који ствари држи под контролом - и то би могло да буде увод у његов пад.

Мухамед бин Салман, најблаже речено, није дорастао задатку - какав год тај задатак био

 ??  ??
 ??  ?? Хоће ли платити за погрешне потезе: Мухамед бин Салман, саудијски престолона­следник
Хоће ли платити за погрешне потезе: Мухамед бин Салман, саудијски престолона­следник
 ??  ??
 ??  ?? Место злочина: Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу
Место злочина: Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia