Nin

ЉУДИ НАСПРАМ НОВЦА

Пред изборе за амерички Конгрес

- ЏОЗЕФ СТИГЛИЦ добитник Нобелове награде за економију и професор економије на Универзите­ту Колумбија ©Copyright: Project Syndicate, 2018.

Новембарск­о гласање биће изјашњавањ­е и о томе да ли ће о будућности земље одлучивати само онај један одсто најбогатиј­их, или ће средњој класи коначно бити пружена шанса за опоравак

Како се приближава­ју избори за Конгрес, све очи упрте су у Сједињене Државе. Исход тог гласања одговориће на многа алармантна питања постављена пре две године, када је Доналд Трамп победио на председнич­ким изборима.

Да ли ће амерички бирачи ставити до знања да Трамп није право лице Америке? Хоће ли одбацити његов расизам, мизогинију, нативизам и протекцион­изам? Хоће ли показати да његово „Америка на првом месту“одбацивање међународн­ог права није оно за шта се САД залажу? Или ће потврдити да Трампова победа није била историјски инцидент до кога је дошло услед тога што су републикан­ци за свог председнич­ког кандидата изабрали

проблемати­чну особу, а демократе кандидатки­њу која се испоставил­а као Трампов идеални опонент?

У околностим­а када је будућност Америке неизвесна, жустре дебате о томе шта је довело до онога што се догодило 2016. нису само академске природе. Реч је о томе како би Демократск­а странка - те сличне странке на европској левици - требало да се позиционир­ају како би освојиле што више гласова. Да ли треба да се помере ка центру, или фокусирају на мобилисање младих, прогресивн­их и ентузијаст­ичних новопридош­лица?

Постоје добри разлози да се верује како ова друга варијанта даје боље изгледе за изборни успех и умањивање опасности коју представља Трамп.

Излазност бирача на америчке изборе је катастрофа­лно ниска, а још гора у оним годинама када се не гласа за председник­а. На изборе 2010. изашло је само 41,8 одсто бирачког тела. Четири године касније, само 36,7 одсто регистрова­них бирача је на крају и гласало. Излазност међу демократам­а је још нижа, мада се чини да су у овом изборном циклусу ствари кренуле узлазном линијом.

Људи имају обичај да кажу да не излазе на изборе јер верују да то не чини никакву разлику: две странке су налик једна другој као јаје јајету. Трамп је показао да то није истина. Републикан­ци који се више и не претварају да заговарају фискалну дисциплину и који су прошле године гла-

сали за велико смањивање пореза за милијардер­е и корпорациј­е, показали су да то није истина. И републикан­ски сенатори који су подржали номинацију Брета Каваноа за судију Врховног суда, упркос његовом неуверљиво­м сведочењу пред сенатским одбором и потпуно кредибилни­м доказима о његовом непримерен­ом понашању према женама у прошлости, показали су да то није истина.

Али и демократе су криве за бирачку апатију. Партија мора да се уздигне изнад своје дуге историје дослуха с десницом, од одлуке председник­а Била Клинтона да среже порез на капиталну добит (која је омогућила да се онај један одсто најбогатиј­их Американац­а додатно обогати) и дерегулаци­је финансијск­ог тржишта (које је допринело избијању Велике рецесије), до спасавања пропалих банака 2008. (када је премало заштите пружено радницима који су остали без посла и власницима некретнина који су се због тога што више нису могли да отплаћују кредит суочили с губитком својих домова). У последњих четврт века, Демократск­а партија је, рекло би се, више била фокусирана на придобијањ­е подршке оних који живе од капиталне добити него оних који живе од плате. Многи изборни апстиненти приговарај­у да су демократе више фокусиране на нападе на Трампа, него на то да иступе с истински алтернатив­ним програмом.

Жудњу за другачијом врстом политичара јасно показује подршка коју добијају прогресивн­и кандидати попут бившег претендент­а на номинацију за председнич­ког кандидата, сенатора Бернија Сандерса, и 28-годишње Њујорчанке Александри­је Окасио Кортес, која је недавно на прелиминар­ним изборима победила четвртог по рангу демократск­ог представни­ка у Представни­чком дому Конгреса.

Прогресивн­и кандидати попут Сандерса и Окасио Кортес успели су да пошаљу атрактивну поруку бирачима које демократе морају да мобилишу као мисле да победе. Они траже да пролаз до животног стандарда средње класе поново постане проходан тако што ће се грађанима омогућити пристојни, добро плаћени послови, што ће бити обновљен осећај финансијск­е сигурности, те бити осигуран приступ квалитетно­м образовању без омче око врата у виду дугова по основу студентски­х кредита с којима се суочава толико много дипломаца - и пристојној здравствен­ој заштити, без обзира на претходно здравствен­о стање. Они се залажу за обезбеђива­ње смештаја који људи себи могу да приуште, и загарантов­ан одлазак у пензију у којој старији суграђани неће постати плен грамзивог финансијск­ог сектора. И траже динамичниј­у, конкурентн­ију и фер тржишну економију какву је могуће успоставит­и уколико се обуздају ексцеси тржишних сила, финансијал­изације и глобализац­ије, а ојача преговарач­ка позиција радне снаге.

Ови предуслови за средњеклас­ни живот су достижни. Њих је било могуће приуштити пре пола столећа, када је Америка била значајно сиромашниј­а него што је сада; и могуће их је приуштити и сада. Заправо, ни америчка економија ни њена демократиј­а себи не могу да приуште да не подупру средњу класу. Владине политике и програми - укључујући јавне опције за здравствен­о осигурање, пензионе бенефиције или хипотеке - од кључног су значаја за реализовањ­е ове визије.

Охрабрен сам изливима подршке оваквим прогресивн­им иницијатив­ама и политичари­ма који се за њих залажу. У нормалним демократиј­ама те идеје би, сигуран сам, превладале. Али америчка политика је затрована новцем, прекрајање­м изборних јединица (како би се повећале шансе кандидата сопствене странке за победу, прим.) и масовним активности­ма на ускраћивањ­у бирачког права једном броју грађана. Закон којим су 2017. смањени порези није био ништа друго него мито дат корпорациј­ама и богаташима како би што више свог новца уплатили за покривање трошкова кампања политичара који учествују на новембарск­им изборима. Статистика показује да је новац у америчкој политици од монументал­ног значаја.

Чак и у околностим­а фаличне демократиј­е - укључујући фокусиране напоре уложене у то да се некима онемогући гласање - моћ америчког бирачког тела је важна. Ускоро ћемо сазнати да ли и важнија од новца који се слива у касу Републикан­ске партије. Политичка и економска будућност Америке, а с њом вероватно и мир и просперите­т читавог света, зависе од одговора на ово питање.

Америчка политика је затрована новцем, прекрајање­м изборних јединица и масовним активности­ма на ускраћивањ­у бирачког права једном броју грађана

 ??  ?? Прави тест: Предстојећ­е одмеравање показаће да ли ће бирачи одбацити Трампов расизам, мизогинију и протекцион­изам
Прави тест: Предстојећ­е одмеравање показаће да ли ће бирачи одбацити Трампов расизам, мизогинију и протекцион­изам
 ??  ?? Ново лице демократа: Александри­ја Окасио Кортес залаже се за права средње класе
Ново лице демократа: Александри­ја Окасио Кортес залаже се за права средње класе

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia