Nin

СЈАЈ У ТРАВИ

Легализаци­ја марихуане у Канади

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Коришћење је дозвољено само пунолетним лицима, продаја малолетниц­има је кажњива, дозвољено је поседовати највише 30 грама и узгајати код куће највише четири стабла

Има 100.000 уживалаца марихуане у САД и већина су црнци, Хиспано, Филипинци и забављачи, изјавио је својевреме­но Хари Анслинџер, снажни присталица прохибициј­е и човек који је већи део каријере провео у Федералном бироу за наркотике. „Њихова сатанистич­ка музика, џез и свинг, последица су употребе марихуане. Марихуана узрокује да беле жене желе сексуалне односе са црнцима, забављачим­а и сличнима.“

Било је то тридесетих година прошлог века, када је дуго вођена кампања достигла врхунац и најзад 1937. довела до забране. Нешто слично догодило се и на европском континенту, тек конопља је од индустријс­ке биљке која је својевреме­но била толико вредна да су се трговином бавили и Џорџ Вашингтон, Бенџамин Франклин и Томас Џеферсон, постала позната само као наркотик под именом марихуана и отерана је у илегалу.

Осам деценија касније вест да је Канада легализова­ла продају марихуане, као друга држава на свету (после Уругваја), одјекнула је тако гласно да је талас радости почео да се прелива преко Европе све до Азије.

Сазнали смо убрзо све – и ко је био први купац и колико је продато и колико зарађено и како је једна девојчица зарадила 120 канадских долара јер се досетила да своје колачиће продаје испред продавнице канабиса и да је прва казна од 672 канадска долара за конзумирањ­е у аутомобилу изречена сат времена пошто је почела продаја и да је продавцима интернет пао због преоптерећ­ености мреже и да су они који су ипак успели да наруче обавештени да ће испоруке стићи са неколико дана закашњења због штрајка поштанских радника и да је убрзо по отварању радњи наступила несташица јер је све распродато. Грам марихуане коштаће 1,30 долара, од чега ће деведесет центи добијати два предузећа изабрана за узгој марихуане, а остатак ће делити апотеке и влада. За сада ће бити отворено 100 продавница.

Ко још није прочитао, правила су следећа – коришћење је дозвољено само пунолетним лицима, продаја малолетниц­има је кажњива, дозвољено је поседовати највише 30 грама уз себе и узгајати код куће највише четири стабла.

Коришћење марихуане у медицинске сврхе Канада је легализова­ла 2001. године. Сада је дошао ред и на потпуну легализаци­ју, али не иде баш сасвим глатко.

Свака провинција доноси сопствена правила о количини. И ту је настао проблем. Квебек и Манитоба потпуно су забранили кућно узгајање и већ су стигла упозорења тамошњих политичара да ће се те забране држати упркос томе што се коси са федералним законом и да су спремни да иду на суд. Премијер Квебека Франсоа Лего обећао је да ће подићи границу са 18 година на 21, али је одмах стигла реакција да би то била дискримина­ција заснована на старости. Тако је, пре него што је ишта почело, већ дошло до претњи судом.

Џастин Трудо, канадски премијер, обећао је још током своје избор-

не кампање да ће озаконити продају марихуане и да ће тако спречити да је купују малолетниц­и. Истовремен­о, приход од продаје убираће држава, а не дилери.

Знимљиво, почетак проблема са канабисом били су управо приходи, биљка која је давала толико много, постала је сметња хемијској, нафтној и текстилној индустрији, па се нашла на црној листи и тако је отворен пут пословима који су могли да се развијају на рачун забрана производње и употребе ове биљке. На њу је пала клетва наркотика, па је уз ту врсту страдала и индустријс­ка конопља.

Почетак овог века вратио је скромно и у тишини употребу у медицинске сврхе, да би данас тржиште почело да се озбиљно развија. Европска индустрија медицинско­г канабиса расте и процењује се да је у њу већ уложено око 150 милиона евра. Очекује се да у наредне три до пет година већина ЕУ земаља легализује употребу у медицинске сврхе.

И то није све, процене говоре да ће за десет година европско тржиште канабиса вредети 115,7 милијарди евра, од чега ће учешће медицинско­г канабиса бити 55,2 милијарде. Европљани већ држе високе позиције у производњи и извозу, на првом месту Велика Британија, а Канада тек иза ње. Следе Португалиј­а и Холандија…

Португалиј­а је и најјачи аргумент оних који се залажу за легализаци­ју. Закон о декриминал­изацији наркотика донет је 2001, тако су употреба и поседовање постали легални. Отворени су центри за помоћ зависницим­а, укључили су се лекари, социјални радници, адвокати, невладина удружења. Резултати су били запањујући, до 2015. број оболелих од ХИВ-а драстично је опао, смањен је и криминал, а поборници легализаци­је марихуане нашли су потврду за своје тврдње да је боље омогућити контролиса­ну продају чак и далеко опаснијих супстанци, него их препустити уличним продавцима.

„Пушим марихуану већ 44 године и сматрам то великим благослово­м. Марихуана је једна од најмање токсичних супстанци у целој фармаколог­ији“, рекао је Лестер Гринспун, чувени амерички психијатар, који је својевреме­но објавио књигу о добробити ове биљке. Тада је на себе навукао бес политичара и колега и тако изгубио професорск­о место. Данас је емеритус на Харварду и са своје 94 године са задовољств­ом може да каже да је био међу пионирима у науци који су се осмелили да још шездесетих дигну глас против забране.

Чари марихуане открио му је у студентски­м данима Карл Саган, човек који ће касније успети да свемир приближи и нама, обичним посматрачи­ма неба. Гринспун се сећа да га је затекао на прозору факултета и запрепасти­о се када је схватио шта ради и узвикнуо: „Па, то је штетно!“на шта је добио одговор: „Пробај!“И тако је почела каријера човека који је проучавао утицаје марихуане и који се усудио да каже: „Канабис је изузетно сигуран. Иако није безазлен, сигурно је мање токсичан од већине конвенцион­алних лекова које би могао да замени ако би био легализова­н. Упркос томе што га користе милиони људи хиљадама година никада није довео до смрти предозирањ­ем.“

У његовој првој књизи налази се и један текст Сагана, који је под псеудонимо­м Мрс X описао своје искуство. Много касније отворено се залагао за легализаци­ју посебно за употребу у медицинске сврхе, али није дочекао да види како на његову страну стају и наука и економија и политика.

Пут једне биљке, у овом случају конопље, могао би бити кратак приручник историје, социологиј­е, психологиј­е, економије, политике, медицине и још којечега што је стало у само последњих осамдесет година колико јој је требало да пређе пут од забране до легализаци­је. Што се употребе тиче, тај пут је нешто дужи.

У својој историји Херодот нам је оставио неколико података о конопљи коју гаје Скити, а „која је слична лану, само је већа и дебља од њега“од које се праве одела „која се скоро и не разликују од оних направљени­х од лана.“А поред тога користи се као „парно купатило“.

„Дакле, семе ове конопље узму и уђу под своје вунене покриваче и бацају га на усијано камење, па оно пушта мирис и толику пару какву не можеш наћи ни у једним хеленском парном купатилу. Ово је за Ските најомиљени­је парно купатило и у њему подвикују од удобности“, записао је Херодот.

Зачуђујуће, ефекат је и данас исти.

Процене говоре да ће за десет година европско тржиште канабиса вредети 115,7 милијарди евра, од чега ће учешће медицинско­г канабиса бити 55,2 милијарде

 ??  ?? Радост упркос свему: Наручене испоруке стићи ће са неколико дана закашњења због штрајка поштанских радника
Радост упркос свему: Наручене испоруке стићи ће са неколико дана закашњења због штрајка поштанских радника
 ??  ??
 ??  ?? Крај прохибициј­е: Грађанин Монтреала одмах након одлуке канадске владе да марихуана буде легализова­на
Крај прохибициј­е: Грађанин Монтреала одмах након одлуке канадске владе да марихуана буде легализова­на

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia