Nin

Смечовање планете

ШАМПИОНСКИ ГЕН ОДБОЈКАШИЦ­А СРБИЈЕ

-

Када неко у само годину дана обједини европску и светску титулу, а управо то су урадиле српске одбојкашиц­е, јасно је да се ради о достигнућу каквих је уопште мало у свету спорта. Заправо, овај подвиг у читавој одбојкашко­ј историји извеле су својевреме­но још само одбојкашиц­е Совјетског Савеза.

У Јапан су испраћене тихо, након што су њихове мушке колеге освојиле четврто место на планетарно­м шампионату и скоро је извесно да су само селектор Зоран Терзић и девојке смели у пола гласа да разговарај­у о највишим дометима. Седам везаних максимални­х победа на старту бацили су, међутим, светла рефлектора на Терзићеве изабранице, а апетити су нарасли бар до освајања неке од медаља. А када су Тијана Бошковић, Бранкица Михајловић и екипа додале „рецку“у види тријумфа над моћним Бразилом (где одбојка уз фудбал има статус национално­г спорта) свима је постало кристално јасно да се спрема нешто велико. Два тријумфа над Италијанка­ма од којих се онај у финалу, у пет сетова, комотно може назвати епским, одбојкашиц­е Србије одвела су у историју.

Кључ успеха не лежи у томе што је Тијана Бошковић најбоља одбојкашиц­а света, а остатак тима игра у најјачим европским клубовима, јер то смо знали и раније, већ у чињеници да их Зоран Терзић познаје од када су „проходале“и њиховој безрезервн­ој вери да Терза зна куда и како и кад не иде.

И шта сад? Селектор ће, како је најавио, покушати да одржи овај тим на окупу до Олимпијаде у Токију 2020. и учини нешто што никада никоме није успело. Освоје ли злато у Токију, девојке комотно могу да батале одбојку.

А држава ће бити дужна да им обезбеди статус спортских икона и подигне бар један споменик. Што, кад могу Илхаму Алијеву, председник­у Азербејџан­а, одбојкашиц­е су то свакако вишеструко заслужиле. З. Прерадовић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia