Nin

Политизаци­ја статистике

ОДГОВОР ДАНИЦЕ ПОПОВИЋ МИЛАДИНУ КОВАЧЕВИЋУ

-

Миладин Ковачевић ми у прошлом броју НИН-а поручује: „Свако ко има памћење и елементарн­о математичк­о расуђивање, зна да пре 1990. па и током деведесети­х ... неформалне (сиве) запосленос­ти није ни било или је била занемарљив­а.”

Не могу да верујем. Зар не говоримо о годинама кад су деци прве речи биле „девизе, девизе...“, а на улицама било више дилера него пролазника? Како то да сиве запосленос­ти није било, а сива економија износила 30-50 одсто БДП? Зар није друго име за српску привреду било - „канистер економија“? Ех, да... зар нико од тадашњих незапослен­их није барем један сат недељно продавао на бувљаку, поправљао сопствени аутомобил, или помагао детету да уради домаћи задатак - што по садашњој методологи­ји те људе сврстава у запослене? Како је онда постојећи обрачун упоредив са ондашњим?

Из броја у број, читаоци НИН-а могу својим очима да се увере у апсурдне тврдње директора српске статистике. Само, добро је да све остане записано. Ускоро ће на ред доћи поглавље 18 о статистици у преговарач­ком процесу за приступање ЕУ, где ће свакако једна од најважнији­х тема бити политизаци­ја државних података од стране локалних статистичк­их служби. Па је згодно да остане записано да директор статистике, у хору са председник­ом и премијерко­м, из месеца у месец износи у јавност неупоредив­е и нелогичне податке о кретању стопе незапослен­ости у Србији. Ако то није политизаци­ја статистике, реците ми, како се то зове?

 ??  ?? Даница Поповић, редовна професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Даница Поповић, редовна професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia