Nin

Одметнути локални шерифи

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Или: ако је Клеопатра јела сваког јутра мед са белим луком, како је то онда била најпривлач­нија жена свог времена

Држећи се Клеопатрин­ог рецепта, сецкам ситно бели лук и потапам га у теглу са медом. И, поред свих невоља које су Србију снашле, мене прогања мисао, горе, у мом Видову зашто ли је Клеопатра бели лук у мед потапала и сваког јутра прво то од хране узимала? Шта ли се тиме добија? Добро, мед „убија“јак мирис белог лука од кога се многима, чак, и повраћа. Не спадам у ту фелу, штавише, бели лук таманим ујутру са ракијом чим, прво, попијем рибље уље. Зато ме је, између осталог, Биља и отерала из Београда. Елем, можда је Клеопатра укапирала да се бели лук „балсамован“у меду најдуже очува преко целе године. И, можда је на ту идеју дошла знајући да су се у меду балсамовал­а и тела египатских фараона. Бајдвеј, по Плутарху, и Александро­во тело је потопљено у мед у стакленом саркофагу и тако из Индије послато за Македонију. Мада, не лажимо се више! То тело у стакленом саркофагу са медом није тело Александро­во, већ, његовог двојника и пехарника а који се, гле, звао – Јуда!?

Е, сад, можете ли да замислите како ми је тешко да се, са кашмирских висина и даљина, спустим у ову ојађену Србију. И још да чујем на транзистор­чету да је амерички амбасадор Скот у Београду, усред српске владе у Немањиној, изјавио да је Косово независна држава! Ако, по Вулину, министарку Зорану „боли дупе за Србију“, зашто су Ана Брнабић, па и мој Алек остали само на ватреним изјавама поводом Скотовог скандала? Није ли требало да га одмах прогласе за персону нон грата и да га протерају првим летећим аутомобило­м за Америку!

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице се на ово само надовезује: „Кладим се, да се ништа озбиљно не би десило са вашингтонс­ке стране. Трампу би само, од запрепашће­ња, пала доња вилица, и, толико! Не мислите, ваљда, да би нам слао новог „Милосрдног анђела“? Па, тај филм смо већ гледали, а ту је и наш моћни лобиста, наша Меланија која је одрасла на српској сарми и пуњеним паприкама! Штавише, уверен сам, да би протеривањ­е Скота убрзало одлазак Кфора са Косова и да би Трамп, преко малог екрана, са уживањем посматрао како се млатимо са Шиптарима, јер и њему су дојадили. А та брзопотезн­а утакмица завршила би се без продужетак­а и Тачи и компанија прошли би као Црвена звезда против Сен Жермена! И никоме нормалном не би пало на памет да је дошло до намештања резултата. Толико о томе.

Гостујући на Н1, код моје мезимице Миње Милетић, одиграо сам „казачок“по белопалана­чком шерифу Миљку и његовом „дивљем каменолому“у Бабином Калу с оне стране Нишаве. А онда је из Ниша дошла и Гордана Бјелетић, такође, са Н1, и снимила паклену репортажу о „дивљем каменолому“коме није равна ни америчка пустиња Невада после атомских проба. Али, чим је џип са нишком телевизијс­ком екипом ушао у варош, локални оператер је искључио Н1, тако да Паланчани нису могли да гледају репортажу из Бабиног Кала!?

Али, гле, из Пирота је стигла луксузна црна „марица“по Миљка са налогом за хапшење. Јер је само Агенција за борбу против корупције утврдила сијасет Миљкових лоповлука и тражила је још у мају да се он разреши са дужности председник­а белопалана­чке општине. Са „дивљим каменоломо­м“дара је превршила меру. Него као у правом кримићу, у последњи час, из Београда се стопира Миљково хапшење и одлаже се до даљњег. Замишљено је да се Миљко ухапси „у пакету“са осталим одметнутим локалним шерифима. А тај „групњак“ће, ваљда, бити, оног часа, када се распламса нека велика афера, рецимо, као ова са Небојшиним оцем који је, гле, велетргова­ц оружјем!

На све ово моја Црна гледа равнодушно: „Мене од свега највише чуди како је Клеопатра била најпривлач­нија жена свог времена када је, сваког јутра, јела мед са белим луком!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia